Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 10. října 2006

Zítra mám schůzku se Stephenem Kingem,

ani kvůli tomu nepůjdu do práce

Něčím začnu a skončím úplně jinde. Nechám prsty na klávesnici chvilku bez dozoru a dopadne to tak jako dneska.


Původně jsem totiž chtěla napsat o tom, jaké to je, když se někdo stane majitelem zámečnického psa, ale především chci všem oznámit, že zítra 21:45 zavírám bar a jedu domů.

Nutně.

Budu se totiž koukat na televizi. (Vzhledem k mé pracovní době absolutně exotický zážitek!)

Zvednu Primě sledovanost o jednoho člověka, protože jsem čirou náhodou v programu uviděla 22:05 Dolores Claibornovou, film na motivy knihy Stephena Kinga.
Kingovy horory jsou dobře známé a říci, že se čtou jedním dechem je u tohoto autora skoro klišé, ale pro mě byla Dolores Claibornová vyjímkou mezi jeho knihami. Možná snad pro formu, kterou si autor zvolil: příběh je vyprávěn hovorovým jazykem samotné Dolores - služebnoé v domě bohaté dámy, týrané svým věčně opilým mužem a nucené dívat se na to, jak manžel zneužívá jedinou milovanou dceru...
Strhující, ponuré drama, plné napětí a syrovosti života.

Jsem zvědavá, jak se tvůrci filmu poperou s literární předlohou (např. motivem "prachových klubíček"). Možná budu zklamaná, možná si užiju pěkný večer se svíčkou a chilským vínem u dobrého filmu. Uvidíme.
 
A kdyby se někdo divil, proč si to nenahraju na video nebo DVD, tak odpověď je jasná.
Nebudu riskovat, že mi náhodný krátký výpadek elektřiny vynuluje časování a já místo filmu uvidím KULOVÉ. A pak se mi taky běžně stává, že si něco nahraju a když si na to pak speciálně nevyhradím čas, tak se na to stejně nepodívám nebo to nechtíc "přejedu" něčím jiným a je vymalováno.

8 komentářů:

  1. Zklamaná snad moc nebudeš, protože se tvůrcům kupodivu podařilo do filmu dostat většinu nálad a atmosféry z knížky. Viděla jsem Dolores dvakrát a podívám se na ni zas, s radostí ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Alloro, děkuji. :)) Těším se od teď ještě trochu víc. Úplně na doraz se těšit nemohu, to by se mi to určitě zkazilo; to už znám.

    OdpovědětVymazat
  3. Ty Báro!Zítra 21:45 jdu do toho taky...a zkopíruju Tě i s tím chilským...a budu na tom možná o trošku líp než Ty...nečetla jsem to.

    OdpovědětVymazat
  4. MirkoTo bude prima, že u té televize budu ještě s někým. ;)

    OdpovědětVymazat
  5. A co Osvícení ve čtvrtek na ČT2?

    OdpovědětVymazat
  6. WuDíky, díky, díky. To bych určitě přehlédla. Já na TV moc nejsem, ale tohle by mě mrzelo. Už jsem to jednou viděla, ale Nicholson - Kubrick- King to se neokouká.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jak, Osvícení? Já ho viděl poprvé a nevím, moc nadšený nejsem. Pěkně zachycená postupná přeměna novopečeného správce, výborně udělané vize, ale atmosféra knihy to není.

    OdpovědětVymazat
  8. WuChtěla jsem o tom napsat samostatný příspěvek, ale pak mě přešla chuť. Dolores jsem četla i viděla (poprvé) a vjem z filmu a z knihy je tak dimetrálně odlišný, že srovnávat nelze. Filmařům bych nic nevytkla, ale u knihy jsem měla \"mrazení\", které se u filmu nedostavilo. Osvícení jsem nečetla, takže se moje fantazie \"nesrazila\" s fantazií režiséra, já přijala jeho vizi a Nicholsna nekriticky miluju ;), takže mi nic nechybělo.

    OdpovědětVymazat