Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

neděle 12. listopadu 2006

K přečtení jen pro toho, komu nevadí mozek na chodníku

Neodkladná resuscitace


Jak už jsem včera naznačila, ráda pomáhám Alex s učením na zkoušky. Třeba jen tím, že poslouchám, co mi povídá a občas přihodím upřesňující otázku.
Tentokrát mě to její učení o poskytnutí první pomoci zajímalo o to víc, protože jako občan obecný jsem povinen takovou pomoc poskytnout i podle zákona.  


Má to v těch skriptech pěkně rozdělené: na postupy laické a na postupy pro zdravotníky.


Laikům se zde doporučuje poskytnout první pomoc  v okamžiku, kdy dotyčná osoba "padne a je neoslovitelná a nehýbe se".
Kdy má začít resuscitaci odborník, se zde neuvádí.
Laik nemá před resuscitací ztrácet čas zjišťováním pulsu, protože to neumí a stejně by nic nepoznal.
Resuscitaci nezahajujeme, jestliže na postiženém zřetelně vidíme posmrtné skvrny, posmrtnou ztuhlost a cítíme mrtvolný zápach.
Neodkladnou resuscitaci ukončujeme jestliže jsou obnoveny životní funkce, jsme-li vystaveni ohrožení vlastního života a jestliže jsou přítomny známky jisté smrti.


Dále jsem se dozvěděla, že smrt mohou diagnostikovat i laici-záchranáři a zdravotní sestry, ale konstatovat ji může pouze lékař.
To aby bylo jasno.


Úplně nová pro mě byla informace, že ve slané vodě se člověk utopí rychleji než ve sladké. Vdechneme-li do plic vodu z našeho obyčejného rybníka, proběhne utopení ve standartním čase (minuty neuvedeny).
Dostane-li se ovšem do plic slaná voda, buňky se snaží vyrovnat osmotický tlak, samy tak vodu vylučují do alveol a plíce jsou výrazně dříve "zaplaveny" vodou.


V jedné z kapitol se dočítám: Pacienta ukládáme do Rautekovy zotavovací polohy (tzv. europoloha), nikoli do historické stabilizované polohy na boku.

A je to.
Nejen, že špenát už dnes nemá v sobě tolik železa, jako se to tradovalo v době Pepka námořníka, ale ona už nám neplatí ani stará dobrá stabilizovaná poloha!
Do europolohy se prý pacient lépe "přeroluje" a s níže uloženou paží před tělem si netlačí na nervově cévní svazek pro horní končetinu. 
Tak jsme se s Alex chvilku přerolovávaly, abych to pochopila, ale výsledkem si moc jistá nejsem. No, hlavně aby Alex přerolovala toho   zkoušejícího a ne on ji.


"Nakonec kontrolní otázka, mami: Jak bys poskytla první pomoc někomu s vyhřeznutým mozkem?"
" ??? Asi bych mu tam ten mozek nějak nahrnula zpátky, ne? a přikryla sterilní rouškou ...Možná bych to ještě opláchla fyziologickým roztokem .., aby tam neměl špínu z chodníku..??"
"Ne, mami, přikryla bys postiženého černým igelitem!"


To nebyl vtip.
Taková je prostě naše Alex.


 

22 komentářů:

  1. Mě mozek na chodniku nevadí......když neni můj...nebo do něj nešlápnu...:-) eee...trochu morbidní vtípky. nicméně s tim černym igelitem to asi bude pravda...

    OdpovědětVymazat
  2. taková prasečí mozečková omáčka není vůbec špatná!

    OdpovědětVymazat
  3. A protože já jsem zase přes tu fyziku, tak pro mě byla kdysi naprosto nová ta věc, že pokud se ve vodě nachází mnoho bublin a bublinek, tak tam klidně může plout letadlová loď a ... potopí se! Stejně jako jiná loď. Stejně jako vy. Ponaučení? Nenapouštějte si bazén šampusem!

    OdpovědětVymazat
  4. Alex je prostě prakticky založená, no :-))

    OdpovědětVymazat
  5. Galahad - trocha morbidity do běžného života nezaškodí, že?muris - a víš jistě, že je to vždy prasečí mozeček? ;)Kamilic - to s těmi bublinkami jsem nevěděla! Co teď s tím šampusem v bazénu budu dělat?!Katchaba - Alex je tak prakticky založená, že když šla onehdá s jedním nepřipraveným novým objevem pařit, tak jí řekl, že po tomto společném večeru ví jistě, že nikdy nebude chodit se zdravotní sestrou. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Jsou tací, kterým by možná ani nepřišlo, že se jim mozek šel na chvíli podívat na sluníčko :-)))

    OdpovědětVymazat
  7. Medecína z druhé rukyMělas pravdu, bacily se mi jen hemží a lovím. Takže do Vánoc si nic nerozmýšlej, i já jsem vycouval. Hezký večer

    OdpovědětVymazat
  8. Já znám stabilizovanou tak že ležíce na levém boku mám levou nohu nataženou a pravou pokrčenou dopředu kolenem na zemi, levou ruku za tělem a pravou před tělem, takže v praxi to vypadá tak, že víc než na levém boku ležím částečně na levé klíční kosti, tedy levým bokem na břiše:-))))) já tak například spím teda:-)))

    OdpovědětVymazat
  9. Buteo, četla jsem na komentářích u Mod, co se Ti přihodilo, tak dávej počítači kolem krku teplé obklady a brzy ho uzdrav ;))Mod, to Ti muselo dát strašnou práci tu polohu popsat! :DD Ale v EU se už takhle stabilizovat můžeš leda tajně, v žádném případě ne na chodníku. ;)

    OdpovědětVymazat
  10. počkej.europoloha, to má být nějaký nový bruselský majstrštich?

    OdpovědětVymazat
  11. mykeenevím, jak moc nové to je, dočetla jsem se to ve skriptech pro 2.ročník VŠ. ;)

    OdpovědětVymazat
  12. \"vyhřeznutej mozek\"??? tak tenhle termínus technikus slyším poprvý :-)))nicméně Alex měla v zásadě pravdu, nic jinýho než přikrýt černým igelitem se udělat nedá... (kde bys ho asi tak na ulici vzala? ;-) - takže jako nic :))

    OdpovědětVymazat
  13. Tak Zdravotnickýkurz mám a obnovuji ho (musím) ... ale některé \"novinky\" mne celkem i šokovaly :-(

    OdpovědětVymazat
  14. PJ - já tedy černý igelit sebou nosím naprosto normálně, zrovna tak jako fyziologický roztok. Ty ne !?Že by ten mozek měl být \"vypadený\"? :)))

    OdpovědětVymazat
  15. V pátek jsem resuscitovala neoslovitelnou a nehýbajíci se osobu v divadle. Totiž mou matku, kterou porazil buď nedýchatelný vzduch nebo divadelní hra. Přesně nevím. Důležité je, že jsem resuscitovala hezky po staru (dle zdrávky před 20 lety) a ne po euro, neboť bych si lálamala hlavu, jestli to dělám správně a kdoví, jak by to dopadlo. Na stabilizovanou polohu naštěstí ani nedošlo, máma se raději probudila. Asi už věděla, že Euro polohu fakt neznám.

    OdpovědětVymazat
  16. Helazd,ještěže to dobře dopadlo a maminku jsi \"rozfungovala\"! Hlavně, že jsi věděla jak na to. ;)

    OdpovědětVymazat
  17. Báro...Báro...já nerozpoznala, že umřela babička...dlouho, dlouho jsem se ji pak ještě snažila oživovat...

    OdpovědětVymazat
  18. Bárojá se budu stabilizovat jak chci a kde chci i v EU, bo se mi tak leží dobře:-)))Mno a taky jsem jednou oživovala jednoho mrtvého pána, v čekárně v práci, čekal tam tam dlouho na svého advokáta,až z toho umřel, v kapse měl ty prášky na srdce, ale já ho nešatcovala:-(

    OdpovědětVymazat
  19. Taky mám za sebou jedno marné oživování, je to vždy hodně smutné, ale až sem jsem se dostat nechtěla...

    OdpovědětVymazat
  20. Ehm. Europoloha? To je vzhůru nohama, abych měl modrej ksicht a hlavěn vysypaný kapsy? Nene. Sorry, politolgický vtipy tady nebudu rozjíždět. Zaráží mě jedna věc - ze zákona skutečně musíme poskytnut pomoc. Tak proč sakra když je bouračka, všichni vylezou, čumí, aktivnější volá 112, ale nikdo se nehrne... Vlastní zkušenost.

    OdpovědětVymazat
  21. sunfreedom,to máš pravdu s těmi bouračkami. Je víc zákonů a předpisů, které jsou někde napsané a obecně se nepostihují, tohle je jeden z nich. Používá se jen když je to moc křiklavé - jsi jen jeden u nezaviněné bouračky a ujedeš - máš problém. Je vás tam víc, nikdo nic nedělá - to je OK, blbý ale pravdivý...

    OdpovědětVymazat