Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

neděle 26. listopadu 2006

Zakládám klub Chronických chaotiků

Přihlášky ZDE!

Všimli jste si někdy, jak dobře se navazují rozhovory s cizími lidmi, když někomu něco pochválíte? Takový rozhovor je od začátku milý a srdečný a někdy dokáže i lehce poopravit špatnou náladu.

Že ale může dohnat i k sebevraždě, to jsem v tu chvíli ještě netušila.

Paní přišla do baru v době, kdy tam moc lidí nebylo a sedla si poblíž a dala si naprosto nečekanou kombinaci džusu a tatranky.
Obojí jsem donesla a přitom nemohla spustit oči z jejího náhrdelníku. Byla to obyčejná bižu z bílých perliček různých velikostí, ale velmi vtipně a nápaditě udělaná.
Celá ta paní byla zajímavá. Vyšší, plavovlasá, pěkně upravená v černém kostýmku, černobílý top a k tomu ty bílé korálky.

Jednoznačně bez chybičky.

Nevydržela jsem to a povídám: "Nemůžu se vynadívat na ty vaše korálky, vydadají tak pěkně..."
Paní se okamžitě usmála a řekla: "To jsem si dělala sama. Koupila jsem si náhrdelník, který v tom saku nevypadal dobře, tak jsem přikoupila ještě korálky a celé to předělala."
A tak jsme zapředly rozhovor o korálcích a o švadlenách, no prostě typické kokokodák....

Jenže jak šel čas, postupně jsem bledla. Ta sympatická příjemná paní nebyla z toto světa. Anebo byla, a pak sem nepatřím já.
U druhého džusu mi totiž vysvětlila, jak vede svou domácnost.

Proboha, proč mi to říkala, vždyť se jí na to nikdo neptal!

Od teďka už nic nebude jako dřív.

Ale ať v tom nejedu sama, tak se svěřím.

Někdy před lety věnovala celý kalendářní rok tomu, aby si napsala na každý den v roce podrobný jídelníček a k tomu nákupní seznam jednou týdně.
Nakupuje v sobotu ráno přesně dané věci, ze kterých bude následující týden připravovat rodině jídla dle svého grafikonu.
Dnes ví, co nakoupí první červnovou sobotu a co bude k obědu například 10.srpna a k večeři 25.října... nic ji nepřekvapí, nic ji nezaskočí, v případě sezónních věcí má nachystané dvě varianty. Švestkové knedlíky - nedostane náhodou švestky, jistí to povidlové taštičky!
V harmonogramu se počítá samozřejmě s rodinnou dovolenou, na tu jsou seznamy zvlášť - to podle termínu.

Poslouchala jsem a šly na mě mrákoty. Obvykle nejsem zvyklá se lidí na něco ptát, úplně mi stačí, co řeknou sami, ale tentokrát jsem se neudržela a zeptala se jí na povolání. Učí na reálce jazyky. Dá se z toho něco odvodit? Asi ne.

Po jejím odchodu se musela nutně vetřít myšlenka na vlastní chaos, na ty improvizované "rychlopánvičky" s masem a zeleninou, na situace, kdy stojím před ledničkou a nevím co bude za půl hodiny k nedělnímu obědu.
Na to, že vánoční cukroví je vždy výsledkem "generátoru náhody", podle toho, kterou  kuchařku zrovna vezmu do ruky a pak se logicky může stát, že mi zbydou třeba lískové oříšky a naopak chybí krabička kakaa.
Anebo, že to cukroví není vůbec a já 23. večer jedu do cukrárny pro krabici čehokoliv a životně důležité vanilkové rohlíčky dělám, abych zabránila rozvodu,  mezi svátky.

Ještěže vím, že se žíly podřezávají rovnoběžně s rukou a ne kolmo, jako to dělají amatéři.

Anebo tu sebevraždu ještě odložím, pokud nás bude v klubu víc, půjdeme zmlátit paní učitelku...    
 

61 komentářů:

  1. učitelka to není povolání to je diagnoza - takže to celkem vysvetluje předešlé :))

    OdpovědětVymazat
  2. já souhlasím s SB ... ehm... kdysi jsem před maminkou řekla (bylo mi tak 15), že až se vdám, tak si budu psat, co jsem kdy vařila, aby se to pořád neopakovalo. Načež mi ona řekla,, že to taky ze začátku dělala. Neptej se, čím se živí. :-))/ale já to dělat nehodlám!/

    OdpovědětVymazat
  3. SB - s tímhle vývojovým druhem jsem nikdy neměla možnost blíž se seznámit, ale říká se to .. :))muris - když mě ten systém pořádku bez vyjímek vehnal do stavu totálního vyděšení ;)

    OdpovědětVymazat
  4. tak pozor - přesně tenhle systém (tzn. jídelníček dopředu + nákupy přesně podle toho) se chystám zavést :-DDDpravda, jídelníček bude pouze týdenní, obávám se že na víc dopředu by to bylo nesmyslné, +samozřejmě počítám s občasnými variacemi ;-)jinak souhlas s Bárou: od rána jsem nervózní co zas budu vařit (jsem v situaci kdy musím vařit každý den), před polednem mě konečně něco napadne tak se do toho pustím, takže není divu že mnohdy obědváme až ve dvě hodiny :-Dčemuž bych tedy chtěl předejít právě zavedením týdenního jídelníčku - hned od rána budu vědět co mám dát vařit jako první, a pak se mi doufám nebude stávat, že mně ve 12:10 napadne, \"jé tohle jsem si měl asi vyndat z mrazáku dřív, když to chci mít k obědu :-DDD

    OdpovědětVymazat
  5. Báro - proč? Učitelky jsou máknuté, buď vklidu.. pošlu ti fotku mého pokoje, chceš?PJ - tobě můžu poslat nás táborový jídelníček, mám ho tady v kompu :-P

    OdpovědětVymazat
  6. tak já bych prosil obojí - fotku tvého pokoje + táborový jídelníček ;-)e-mail máš ;-)anebo pj uzenáč bloguje puntík cézet

    OdpovědětVymazat
  7. PJ - a jsme u toho: pohled na hodinky ... a ještě jsem nezačala.Já tu improvizaci ze sebe asi nikdy nesmyju, jen mi to předtím nevadilo. muris - pokojíček pošli, já ti pak pošlu svůj.. a pochopíš, jak teď trpím :))

    OdpovědětVymazat
  8. mail pro zasílání podpůrných materiálů:barmanka3@seznam.cz. Jsem zjistila, že tahle šablona nemá na mail nikde odkaz..

    OdpovědětVymazat
  9. mnonejsem si zcela jista, jestli by takový m*dník můj foťák vůbec pojmul....ad ten mejl - klidne si do te sablony muzes vlozit :)

    OdpovědětVymazat
  10. 2Bára: improvizuju samozřejmě taky... akorát už mě štve že třeba chci něco udělat a nemám na to suroviny... anebo čas... proto zavádím ten jídelníček ;-)jinak to mám tak půl na půl - občas podle receptu, občas podle fantazie :))

    OdpovědětVymazat
  11. muris - to mě těší,že máme pokojíčky od stejné firmy :)))

    OdpovědětVymazat
  12. :-)))))Jídelníčky na týden dopředu si dělá můj syn a aby to nebylo málo, má promyšlený nákup potravin z kterých se dají vyrobit třeba 3 jídla ( např. kuře-polívka, rizoto, zbytek upéct, atp.), nevím po kom to to dítě má:-))), ale já se do Tvého klubu hlásím a usiluju o postavení 1. místopředsedy!!!

    OdpovědětVymazat
  13. hlásím se do klubu :)Nevím, jestli s mojí naprostou chaotičností a neorganizovaností má něco společného to, že mám oba rodiče pedagogy, stejně tak i prarodiče... ale každopádně, já jsem se moc nevyvedla. Většího chaotika neznám. Jsem schopná způsobit chaos i naprosto dokonale organizovanému člověku :)BTW ta paní asi trpěla nějakou formou OBSE, nebo to prostě byla perfekcionistka...

    OdpovědětVymazat
  14. PJ - na týden to beru, to má logiku, na 14 dní už je to lehce puntíčkářské, ale vědět, co bude ke svačině 18.dubna ??!!Mod - a bude-li si to syn psát a napichovat na hřebík celý rok, tak máme vyhráno - může nám v klubu dělat politruka... ehm, chtěla jsem říct ... metodika

    OdpovědětVymazat
  15. Fade,s těmi pedagogickými předky máš reálnou šanci kandidovat na předsedu, protože když se někdo takhle odrodí většinou je 100% pravým opakem. Ošem musely bychom tě pravidelně prověřovat, až skoro lustrovat, kdyby náhodou zděděné geny, doposud nečinné, chtěly začít dominovat ;))

    OdpovědětVymazat
  16. Báromůj syn je samostatná jednotka, má vlastní domácnost, naštěstí:-)), i když myslím, že mému muži by se toto plánování taky líbilo:-)))

    OdpovědětVymazat
  17. Mod,můj muž je ještě větší chaotik než já. Dokonce mě tím někdy až zlobí a to už je co říct! Takže někdy to tu máme jako u Pejska a Kočičky ;))

    OdpovědětVymazat
  18. nezabloudila k tobě náhodou nějaká hrdinka ze zoufalých manželek? Nebo Stepfordská panička?:o) Ta paní zřejmě v brzké době provede něco vypečeného:o)

    OdpovědětVymazat
  19. Hlísím se taky, ale jestli budu mít členskou legitimaci s číslem vyšším než 00003, tak teda ne!

    OdpovědětVymazat
  20. mykee - to byla určitě Stepfordská panička!!! Že mě to hned nenapadlo. A je po mindráku :)))Rowdy - to vychází Mod 00001, fade 00002, Tvoje bude 00003! Já budu mít 00000 - jak v životě, tak v legitimaci ;)

    OdpovědětVymazat
  21. BároMyslím, že nejsi žádný chaotik. Jednáš tak, jak Ti to okolnosti dovolí. Na nákup 20 km vzdálený market v létě 1 x za týden, tak musím vědět, co v tom týdnu budu asi vařit. V zimě je někdy nesjízdno 2 - 3 týdny, tak musím mít zálohu.Neříkej, že ve svém podniku nemáš vše promyšleno aspoň týden dopředu. Proč byste s papá plánovali jídelníček pro doma, když máš plnou mraznici chlebíčků a tlačenek a jelítek. Ha?Naopak, Ty jsi skvělá hospodyně. Věřím, že kdybych přišel nehlášen v jakoukoliv dobu a prohlásil, že umírám hlady, tak mě nakrmíš. U mě 10 min. po obědě bys asi pošla. Takže to Tvé chaotično je jenom vějička, abychom tam nejezdili nehlášeni.

    OdpovědětVymazat
  22. buteo, to víš že vždycky všechny nakrmím, jen se mě nesmí večer nikdo ptát, co bude druhý den k obědu.Ty chlebíčky z mražáku pěkně mizí, zdá se, že máme doma nějakou škodnou :))

    OdpovědětVymazat
  23. a) hlásím se do Klubu Chronických Chaotiků. Rodiče byli oba učitelé, já mám sice také organizační schopnosti dobré, ale s tím vařením jsem na tom stejně ,-)b) v nastavení blogu si zadej svůj e-mail, kam Ti mají chodit vzkazy autorovi. Po kliknutí na Vzkaz autorovi se Ti vzkaz na mail přepošle :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Pokojíííku,a co z toho vyvozuješ? Jsi systematik nebo chaotik? :))

    OdpovědětVymazat
  25. Gomba - vítej v klubu. Číslo legitimace 00004. :)) V nastavení bloku ten mail samozřejmě mám. Vzkaz se přepošle, ale fotka by byl problém. Takže si dám ještě někam odkaz na přímý mail, jak budu mít chvilku.

    OdpovědětVymazat
  26. Myslím že též snad mohu do klubu. Nejčastější jídlo je u nás co dům dal. Mou jedinou snahou je, když jdu 1x týdně nakoupit tak, aby to všechno šlo postupně nějak skloubit dohromady. Nevýhoda tohoto systému je, že si mi občas podaří něco skvělého uvařit, ale za dva dny už nevím z čeho to bylo a jak jsem to vařila. Tím pádem u nás vznikají pokrmy jednou a dost. A co budu vařit za půl roku? No přece co dům dal.

    OdpovědětVymazat
  27. Helazd,to se mi stalo už mockrát, že nějaké náhodně vzniklé jídlo po čase zase doma někdo chtěl, ale kdo ví, jak se to vařilo? Tož vitaj v Klubu, dcérko č.00005

    OdpovědětVymazat
  28. u nás se vaří do dům dal, ale hlavně: Mayo (nebo mami), víš co bych si dal?... Tak si nedokážu představit nějaký grafikon. Stejně bych ho někam chaoticky založila a pak nemohla najít... takže se řadím do fronty na legitku taky:-)

    OdpovědětVymazat
  29. Mayo, manžel řekne:\"Dnes mám chuť na řízek\" a dostane odpověď \"počkej si do 18.února\". Možná by 18.února byl řízek, ale manžel už ne ;)). Máš číslo 00006 :))

    OdpovědětVymazat
  30. Chaos?ten tu byl už před vznikem kosmu.

    OdpovědětVymazat
  31. No to ano, ale Rudý posuv v tom udělal jakýs takýs pořádek:-)

    OdpovědětVymazat
  32. Mam kamarádku, která si píše výdaje do posledního desetníku, i když teď spíš asi padesátníku. Obdivuju to, protože já jsem to vydržela zapisovat přesně týden, pak jsem ten sešit zahodila.

    OdpovědětVymazat
  33. Mirko,chaos je věčný!Mod, to ten zdánlivý pořádek byla jen tenká skořápka pod níž se ten chaos skrýval :)))Helzd - já jsem několikrát začala psát příjmy a výdaje, vždy, když jsem měla pocit, že mi ty prachy nějak tajou pod rukama a PRAVIDELNĚ jsem utratila podle záznamů daleko víc, než jsem vydělala, tak jsem se na to jednou provždy vybodla a už nic nepíšu. :))

    OdpovědětVymazat
  34. Báro:tentokrát se pleteš, manžel by 18.února byl ale já už asi ne:-))) A za 6 dík;-)

    OdpovědětVymazat
  35. Díky :) teď jsem jenom zvědavá, kdo bude mít 007 :))

    OdpovědětVymazat
  36. Mít takhle sešněrovaný život jako ta úča, to ničí fantazii:) Nemám sice rád překvapení, ale spíše typu \"voda všude v bytě\" nebo \"autobus zaparkovaný ve vestibulu baráku\". Švestkové knedlíky neřeším (na to je tu moje polovička) a když v půlce zavařování zjistím, že mi bohužel chyblo octa, tak si pro něj skočím... normálka. Na co se stresovat:)

    OdpovědětVymazat
  37. fade, přece James Bond! myslím, že by si zasloužil vzít do klubu. Řekla bych, že je to chaotik k pohledání :)))Kamilič, nepodceňuj úču, určitě musela vynaložit spoustu fantazie, aby vymyslela takovou hovadinu:)))

    OdpovědětVymazat
  38. Hlásím sedo klubu ! Moje nejoblíbenější večeře je \"lovecká\", tzn. když nevím co a nechce se mi to řešit, vyhlašuju, že každej má k večeři, co si uloví :-)

    OdpovědětVymazat
  39. Nesouhlasím...Bond není chaotik... On ten chaos jenom šíří.;-) Ale kdyžtak se přihlásim místo něj:-)

    OdpovědětVymazat
  40. Magrátko, lovecká večeře je jednoznačně nejchutnější jídlo v dané chvíli. Já se na to někdy vymlouvám, když chce manžel jídlo pozdě večer, že si musí ulovit něco sám, protože bych já chtěla převečeřet a to bych se mu za chvíli určitě nelíbila!

    OdpovědětVymazat
  41. galahad - možná máš pravdu, mě to tak připadne, když někomu každou chvilku vybouchne hotelový pokoj a od každého obleku má ustřelený nejméně rukáv, tak moc systému pěstovat nemůže...:)))

    OdpovědětVymazat
  42. Náhodou...Bond má olovuvzdorný smokingy...;-) nejspíš teda...

    OdpovědětVymazat
  43. galahadjá číslo legitky 0007 tedy Bondovi nechám jako čestnému členovi a ne jako chaotikovi, když se tak přimlouváš..:))

    OdpovědětVymazat
  44. kujůůů......teda ne já... Bond...James Bond...;-)

    OdpovědětVymazat
  45. galahad-až teď mi to došlo! Ty bráníš Bonda, aby na Teba zbylo č.0007! No tak tedy dobře, ukecals mě :)))))

    OdpovědětVymazat
  46. Jsme zkušený tandem raplůNaštěstí u nás doma čas od času raplujeme oba. Muž je super chaotik, já to musím občas jistit, aby naše domácnost vůbec nějak fungovala. Před pár dny jsme se vyznamenali oba. Já měla oloupané brambory na zapečení v troubě, šla se psem ven a on si měl pěstovat hládek, a to brambory ke konci obložit plátky rajčat, papriky a cibule. K tomu byla již upečená kuřecí stehna. Přišla jsem z večerní procházky, podotýkám, že bohužel hodinové. Muž spokojeně pochrupoval na pohovce, plátky brambor totálně spálené, trouba černá, syrová zelenina na dřevěném prkýnku, jak jsem ji tam nachystala. Pouze stehna byla snězena s chlebem - a bylo vymalováno.

    OdpovědětVymazat
  47. Prokouklas mě......ale proč ty tři nuly???

    OdpovědětVymazat
  48. Nadina :)))))galahad - promiň, měly být čtyři!\"A proč čtyři?\" zeptá se zase nějaký rýpal.\"Protože očekávám 9 999 členů.\" odpovídám já.....

    OdpovědětVymazat
  49. Aháááá...ale v tom případě bych to kulantně vyřešil pomocí tečky mezi druhou a třetí nulou...;-) To aby dabl ou zůstalo neporušený;-)

    OdpovědětVymazat
  50. galahad,ať je po Tvém, ale jenom proto, že jsi napsal jubilejní PADESÁTÝ komentář a to jsem ještě nikdy v životě neměla.....můžeš si něco přát! :)))

    OdpovědětVymazat
  51. Jéééé...to vypadá jak z účtenky...:-O

    OdpovědětVymazat
  52. Mužu???tak já bych prosil tu tečku:-) Asi takhle - 00.007

    OdpovědětVymazat
  53. galahad,jednou v životě jsem nechala někoho, aby si přál cokoliv a on si přál TEČKU... Vůbec nevím, jak s touhle skutečností naložím ;)

    OdpovědětVymazat
  54. No... jestli jsem tě uvedl do rozpaků...tak se omlouvám. Tak já kdyžtak vymyslím něco jinýho :-)))

    OdpovědětVymazat
  55. galahad,uvedl do rozpaků? V žádném případě! Už se těším, jak spolubydlám v domově důchdců budu líčit, jak ještě v hluboce středním věku po mě mladí kluci z Prahy chtěli TEČKU. A baby pomlouvačné budou závidět, protože nebudou vědět o co jde a bude jim trapné se zeptat ...JO!:)))

    OdpovědětVymazat
  56. Tak to jsem rád,že ti tečka vyhovuje...;-)

    OdpovědětVymazat
  57. Taky se hlásím do klubuNevyplněnejch deníčků s nadpisem Příjmy a výdaje mám kvanta, peru, nežehlím, ráno jdu z kuchyně do ložnice se oblíkat do práce a ještě v půlce cesty nevím, co si oblíknu, když mám všechno v jednoum chumlu v koši na prádlo, po baráku mám rozpůjčovaný kafe, 2 vejce a louskáček na ořechy a už nevím od koho, se psem chodím ven jak mě napadne, což je jednou v osum ráno, jindy v jednu odpoledne, spát jdu někdy v šest večer, jindy ve čtyři ráno, nepamatuju si, jak se jmenujou sousedi, v Praze bydlím 3. rok a ještě pořád netrefím ke svýmu doktorovi atd., atd.Berete mě?*smích*

    OdpovědětVymazat
  58. Kashiko, tebe nevzít by vůbec nešlo! A činím tak s vědomím, že když se nebudu dostatečně snažit nebude pro tebe problém zaujmout moji předsednickou židli! *nejistý strachuplný úsměv*

    OdpovědětVymazat
  59. no toto! a ja som si doteraz myslela, že som flexibilná! ;-)

    OdpovědětVymazat
  60. SV, flexibilnost to je, pokud to má nějaký řád :-).
    Nechci to zakřiknout, ale trochu se moje chaotičnost zmenšila. Říká se, že pořádek je pro blbce a já už trochu pořádku potřebuji :-D

    OdpovědětVymazat