Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

čtvrtek 14. prosince 2006

Jak funguje akciová společnost

nechám dnes výklad na babičce 

Před šesti lety jsem vzala babičku sebou do baru, aby se tam podívala. Ten den bylo zavřeno, neboť se zde konala valná hromada Zemědělského sdružení.
Babička sledovala dění a já bych na ten den docela zapoměla, kdyby mi ho nepřipoměl zápis v jejím deníku:

Dnes  odpoledne v baru. V salonku byla valná hromada.

Dámy a pánové dostali kartičky s čísly, jejichž význam jsem pochopila až při hlasování.
To se řeklo:"Kdo je pro?"
Pak nastalo ticho a za půl hodiny někdo pravil:"Pro je 1034 akcií, proti nikdo, zdrželo se 356 akcií."
Ne dam a pánů, ale akcií. Proto ta čísla na kartičkách a proto byla jedna paní smutná, že měla napsané č.2, zatímco mladá slečna 110.

Ode dneška je mi všechno jasné.
To se sejde pár vlčáků (oblek, kravata, kufříček), kteří umí anglicky a na pí sí.
Ti založí akciovou společnost a k ní si seženou valnou hromadu. Ta se skládá z lidí, kteří do ní vloží své peníze, ale neumí anglicky a na pí sí.
Jsou jenom zvyklí poctivě pracovat a ze schůzí ROH všechno jednomyslně schvalovat. A valná hromada, na které se děje všechno podle předpisu, je i předpisově zmanipulována tak, aby schválila všechno, co představenstvo navrhne.

Jednání valné hromady je úspěšně ukončeno.

Představenstvo si mne ruce a akcionáři jsou důležití, že zase jednou něco odhlasovali a podílí se na řízení společnosti. Co na tom, že vykázala ztrátu 1.000.000 Kč.

Nakonec přečetli zprávu o kontrole účetnictví, kterou prováděli auditoři a ta zněla přibližně takto:
"Účty jsou vedeny pečlivě, číslice jsou napsány krasopisně a údaje navazují jeden na druhý.
Nebylo zjištěno žádných závad. Vzhledem k tomu, že se vepřové maso prodávalo za 27 Kč, došlo ke ztrátě 1.000.000 Kč.
Všechno je v naprostém pořádku."

29.6.2000

14 komentářů:

  1. Úžasné:-))))))))))))))))))))

    OdpovědětVymazat
  2. Báro...vážně trefný...a nezapomeň říct babičce, jak hodně začíná být populární. A oblíbená. Tak doufám, že bude pokračování.

    OdpovědětVymazat
  3. ještě že babička není akcionářka, ta by jim ze zdraženého hovězího udělala pěkný guláš :-)))

    OdpovědětVymazat
  4. Mirko, moc toho už nebude, ale třeba babička ještě dovolí :)Rowdy, babička byla moc ráda, že nemá žádné akcie a ty z kupónovky prodala lépe než celý zbytek rodiny ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Babička by mohla psát fejetony do novin, fakt skvělé :).

    OdpovědětVymazat
  6. V České národní bance zrovna měnili členy, škoda, že nevěděli o babičce...

    OdpovědětVymazat
  7. Mod,rozklikla jsem babičce tuhle stránku a moc se jí líbila Tvoje reakce! Jinak mi láskyplně vynadala, ale to nevadí :))Wu - ještě není nic ztraceno, ale ukecala jsem babičku, aby začala sepisovat vzpomínky ze svého dětství a mládí, aby to zůstalo uchované pro naši a další generaci. Pustila se do toho s vervou a dokonce ve Wordu! (Můj velký pedagogický úspěch!!)Šnečku, tam by asi nechtěli nikoho, kdo přemýšlí normálním rozumem :)

    OdpovědětVymazat
  8. A už jsizaložila babičce weblog? Už teď jsem čtenářem!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Gombo,tak daleko ještě nejsme :)

    OdpovědětVymazat
  10. Nádherný podčarník:) Šnečku, Báro - v ČNB je dnes viceguvernérem jeden mladý človíček, který ve svých 30 letech byl na ekonomce na Báňské v Ostravě docentem, měl za sebou několikero skript a když mě tehdy zkoušel, tak ať jsem povídal co jsem povídal, se jen potutelně usmíval a pak mi dal dvojku. Dnes bude mít 37, 38 let. Od té doby mám k ČNB docela úctu...

    OdpovědětVymazat
  11. Kamiliči,neodpustím si přátelský rýpanec: určitě mu dopomohlo ke jmenování do funkce to potutelné usmívání, to jim jde nejlépe!

    OdpovědětVymazat
  12. Potutelné usmívání mu šlo, to je fakt. Jenže když se TAKHLE začne zkoušející usmívat, tak to obvykle věstí další pokus:)) Měl pochopení a tolik znalostí, že si mohl dovolit být blahosklonný...tý jo, on už je profesor...?! Klobouk dolů. http://www.cnb.cz/www.cnb.cz/cz/o_cnb/bankovni_rada/clenove_bankovni_rady/cnb_frait.html

    OdpovědětVymazat
  13. šmarjá to je hezký :) a jasný a stručný. Díky (i babičce). Vrátil jsem se asi tak o dvanáct let zpátky, kdy jsem poslušně zvedal kartičky s číslem a ve chvíli, kdy jsme se naštvali, bylo už pozdě (ale dnes už mám úsměv na tváři). Dodneška pamatuju, jak jsem se nechal jmenovat do kontrolní komise akcionářů (ano, opět přes zvedání kartiček) při likvidaci společnosti a rozčiloval jsem se, jak někdo může nakoupit JohnDeera za tři melouny a za čtyři měsíce ho prodat za 360 tisíc. Odpověď byla jasná - asi jako poslední odstavec článku :-))

    OdpovědětVymazat
  14. Jirko,to byly časy! Kdo se tehdy vyznal, musel si připadat jako zapomenuté dítě v cukrárně plné šlehačkových dortů a prodavačka nikde. My ostatní jsme to pak zaplatili.

    OdpovědětVymazat