Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 30. ledna 2007

Honorace a minihonorace

někdo hraje golf a někdo minigolf


Dobrovolně se hlásím k minihonoraci.

Je pravda, že za touto hrou se špatně schovávají milenci, neboť hřiště je obvykle přehlédnutelné jedním pohledem a za kadibudkou to není ono, ale zase to má jiné výhody.
Na rozdíl od golfu, kde musí mít hráč nosiče holí, pokud se nechce udřít sám a nepůjčí si vozík, mně stačí hůl jedna.
Unesu si ji sama, takže nosič má volné ruce k tomu, aby mi tleskal a odhazoval drobné nečistoty z dráhy, zatímco já stejnou holí mohu přetáhnout po zádech toho, co tam tu nečistotu na svých ohavných teniskách dotáhne.
O stále jednu a tutéž hůl se dá i opírat ve chvílích nudy, kdy spoluhráči nejsou schopni trefit důlek méně než dvěma údery a zdržují mistry. Tímto nijak nesnižuji osobnosti svých spoluhráčů, neboť kdyby jich nebylo, nad kým bychom pak vynikali, že?

Ovšem míčky, to je samostatný vědní obor. Zatíco golfisti používají naprosto netvůrčím způsobem množství míčků stále stejných vlastností a tvrdosti, minigolfista dobře ví, že špatně zvolený míček mu může prohrát zápas.
Minimální počet míčků ve speciálně upraveném kufříku bývá tak 10 na běžný trénink. To když se trénuje pouze směr úderu a tak není nutné sebou vláčet celou sadu o počtu 20-30 kousků.
Proč tolik, namítne někdo, když jamek je jen 18.

Hloupá otázka.

Tím jen prozradí svoji neznalost, asi tak, jako když si domělý světák zaparkuje na Floridě své auto pod kokosovou palmou. Domorodci vědí.
Mistři také.

Důležitá je tvrdost a váha.
Žádná dráha není absolutně rovná a na jednom hřišti je potřeba vzít těžší míček a stejná překážka jinde by takovým míčkem byla nezdolatelná. Nemluvě o větru, který pokaždé fouká jinak, než by se hodilo.

Je známým faktem, že guma, ze které jsou míčky převážně dělané, teplem měkne. Pak je k nutné výzbroji potřeba přidat i chladící kyblíček se studenou vodou (samozřejmě v létě!), aby se míčkům neměnily vlastnosti každou půlhodinu.
Do stádia temperovaného kufříku se mistr krajského formátu bohužel málokdy dostane.
A ještě by riskoval, že by mu spoluhráči ty míčky vyházeli a, jsouce v převaze, do kufříčku by si dali chladit ferneta.

Mezi největší nepřítele dráhového golfisty patří jednoznačně jedinci, bezohledně dupající po pracně vyrovnaných eternitových šablonách, tvořících rovinu dráhy, ať už se jedná o nezkrocené malé děti nebo  majitelky minisukní, které se nemohou ohnout pro míček z chodníku, aniž by tím neriskovaly znásilnění za bílého dne.
Překvapivě patří do této skupiny i náruživí zahradníci, kteří ve snaze mít krásně posečenou trávu, krouží mezi dráhami sekačkou bez koše, či ještě hůře strunovkou, a pak je o zábavu se smetákem postaráno na hodně dlouho.

Tím jsem se dostala k největšímu příteli mnigolfisty, kterým je již výše zmíněný kvalitní smeták a ještě lépe opravdový živý přítel, který je ochoten zručně tím smetákem vládnout.
Optimální počet hráčů na dráze jsou čtyři. Každý si nese své míčky a hůl, pokud nemají míčky společné a pak mají každý ještě jeden důležitý úkol.
Mistr, ten dodává své společnosti punc boha, před náhodným publikem, jeden hráč pověřený nošením smetáku, druhý hráč pověřený nošením chladícího kyblíku a třetí hráč (po mistrovi nejdůležitější) pověřený nošením oblíbené značky lihoviny.

Mohla bych zde zcela neskromně vystavit svoji sbírku diplomů za umístění nejhůře na třetím místě, ale velmi bych tím riskovala, protože by mohl nějaký, sem zbloudilý, znalec situace říci v komentářích pravdu a jak bych pak vypadala.

Takže tu pravdu raději vytáhnu na světlo boží sama a dobrovolně.

Ona je to soutěž hlavně mužů. A pokud se nás žen sejde víc než tři, tak je to malý zázrak. A to by bylo, sakra, abych to třetí místo při třech hráčkách neobhájila.

Jak já už se těším na léto!

Bar zavřený, minigolf otevřený ...
 


 

21 komentářů:

  1. jé, tak to musím v létě taky zkusit :) ale zní to dobře ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Mezi minigolfem a golfem je hlavně stejný rozdíl jako mezi ping-pongem a tenisem, u mini a ping se člověk tolik nenachodí:-)))

    OdpovědětVymazat
  3. Fade,určitě doporučuji. Přivolávám léto, jak jen umímMod, svatá pravda, ideální sporty pro lenocha jako jsem já ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Báro...Minigolf je podle mě sranda... zvlášť když se neumí...;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Galahade,dobré jitro, málokde jsem si užila tolik srandy, jako právě na minigolfu. A je úplně jedno, co u toho piješ :))

    OdpovědětVymazat
  6. Třeba čaj...:-)I když při golfu bych to viděl na nějaký příjemný likér...:-) Již zmíněný lak na rakve by mohl být přijatelný...

    OdpovědětVymazat
  7. Galahade,čaj jedině v případě, že by se hrálo na sněhu, ale to je docela problém, to nepomůže ani teplící kyblík.Jedině čaj vychlazený, ale mě se nejvíc osvědčilo červené víno :) fernet je dobrý na zničení soupeře.

    OdpovědětVymazat
  8. Báro,já neřikal, že bych ten fernet pil já:-)

    OdpovědětVymazat
  9. A kdo?Já? Ale to bys pak vyhrál! A to by bylo nečestné!

    OdpovědětVymazat
  10. No to by teda nebylo......já se neumim o golfovou hůl ani opřít, takže mají-li se naše síly vyrovnat, musela bys vypít tak půldruhýho litru... na ex...

    OdpovědětVymazat
  11. Jak víš,že já piju fernet vždycky po literch na ex?! To už je to tak známé? Hi Hi, my to tady máme jako chat :)))

    OdpovědětVymazat
  12. Jo ty to takhle piješ běžně?tak v tom případě hekťák brčkem...;-)

    OdpovědětVymazat
  13. Bláho,mě by skolilo jedno pivo brčkem!!!

    OdpovědětVymazat
  14. No výborně......budeš to mít levnější;-)

    OdpovědětVymazat
  15. No vidíš,a já si myslela, že ty to budeš mít levnější :)))))

    OdpovědětVymazat
  16. Báro,někdo to prostě bude mít levnější:-)

    OdpovědětVymazat
  17. Vidím to následovně,sice ušetříš na pivu, ale o něco se určitě bude hrát a tam to bude hustý, tam neušetříš :)))

    OdpovědětVymazat
  18. http://www.skvelehry.cz/online-hra-play-6.php

    OdpovědětVymazat
  19. Čagi,díky, znám a na mobilu mám také, ale přece jen,je to slabá náhražka :))

    OdpovědětVymazat
  20. to asi jo, ale znám dvě dospělé děti, které si takhle hrajou každodenně v práci a posílají si maily, kolik mají pod par,není teď s nimi k vydržení:-))... já asi budu muset začít s golfem nebo se odtěhovat, za naším domem se buduje velké golfové hřiště a srdce mi z toho krvácíminigiolf je mi tedy mnohem sympatičtější díky svému skromnějšímu měřítku

    OdpovědětVymazat
  21. No, nejhorší je,když si začnou hrát dospělé děti! Ta náruživost snad stoupá s věkem nebo co :)).Golfové hřiště za domem, to není špatné, ale minigolf na zahradě, ještě lepší.Stále máme co vymýšlet ..

    OdpovědětVymazat