Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

pondělí 29. ledna 2007

Nešahej mi na krk!

Můj nejčastější výkřik, když po mě  Hurvajs něco chtěl 

Skoro výročí.
Dnes je to přesně dva roky, co ke mně do baru přišel Manažer místního sportovního klubu.
A protože čas jsou peníze, rozhodl se neplýtvat a hned na mě vypálil:"Báro, něco bych od tebe potřeboval. Koupili jsme z Ostravy nového hráče, ale potřeboval bych ho trochu ohlídat. Alespoň ze začátku."
"Vypadám snad jako krotitelka?"
"Myslel jsem, že bys ho zaměstnala. Na částečný úvazek, nepravidelně. Dopoledne má tréninky, odpoledne fitko, posilovnu, masáže a večer by byl tady a neměl by žádný čas na průsery."
Někdy bych výpomoc uvítala, tak proč ne.
"Tak ho přiveď," zněla ta moje věta, která mě za pár týdnů málem přivedla do blázince.
Přírodní úkaz jménem Hurvajs se přišel ukázat asi za 14 dní.
23 let, modrooký blonďák, menší postavy, ale na první pohled vymakaný sportovec.
Veselý úsměv, tykání od první věty, všechno si prohlédl a rovnou se zeptal na výši výplaty.
"Co umíš?" otázka na otázku, to je moje oblíbené.
Pokrčil rameny.
"Tak víš, co? Sedni si dozadu a napiš mi tam krátký životopis, já si to přidám ke smlouvě, ať vím, co máš v sobě za kvality."
Půl hodiny se krčil na židli, pak přišel, že prý si ten životopis napíše doma, tady se nemůže soustředit.
Za hodinu volá Manžer:"Přišel za mnou Hurvajs, že ho posíláš, že mu mám napsat životopis."
Cha cha. To je ale potvora. "Tak ho vyhoď, ten životopis ať napíše sám a ne na počítači, ale rukou, ať vidím, co je zač."
Druhý den přišel s kusem linkovaného papíru a z dětským písmem napsaného textu jsem se dozvěděla, kde všude hrál, že si kvůli sportu nestihl udělat maturitu, pak ho na půl roku zaměstnal jeho strýc ve skladě své firmy, ale protože nebyl čas na trénink, ze skladu odešel a od té doby byl střídavě na pracáku nebo v nějakém mančaftu.
Hochu, tebe nikdy, bylo moje okamžité rozhodnutí a to jsem ani neděděla o té podmínce za ublížení na zdraví, při nějaké rvačce.
Jenže...
Zkrátím to .... ukecali mě. Manažer, trenér, že na něj taky dohlídnou, až jsem podlehla.
Řekla jsem si, že tříměsíční zkušební lhůta je poměrně dlouhá doba a během ní se uvidí.
Hurvajs mile překvapil.
Pouze mu dělalo velké problémy dodržovat štábní kulturu, co se týká oblečení, protože se mi nepodařilo mu vysvětlit, že divoké tričko za 2 litry není lepší než bílá košile za 500.
"Hurvajs, jaktože máš rifle a tričko?"
"Ty rifle mi přivezl brácha za Švýcarska, na ty tady můžou všichni leda čumět! Víš, co stály?"
"Mně je jedno, kolik stály. Jednou pro vždy: rifle NE! A pokud nejsi schopen mít košili, jsem ochotna ustoupit a domluvit se na tričku s límečkem a BEZ nápisu."
"Báro, ne."
"Pak se nemáme o čem bavit."
"Žádné tričko není bez nápisu!"
"No vidíš, tak si kup konečně alespoň jednu košili! Nebo raději dvě. Jinak se nemáme o čem bavit a já volám Manažerovi, že tady končíš."
Rázem byly tmavé kalhoty a několik nových košil.
Tři měsíce uplynuly jako voda a pracovní smlouva byla, kvůli pracáku, který předběžně slíbil dotaci a posléze nedal, na dobu neurčitou.
Hurvajs prudce změnil pracovní morálku na styl "přece se nepřetrhnu."
Ožíval jen když přišli jeho spoluhráči, to machroval o sto šest, nebo nějaká pěkná dívka v optimální věkové kategorii.
Jinak byl schopen proklimbat celou praconí dobu, sedíc na přepravce, unavený z tréninku.
Po pěti, šesti měsících bylo jasné, že nikdy nemám ignorovat prvotní instinkty.
Stále veselý, v dobré náladě, práce nikde.
Reagoval neochotně pouze na přímé pokyny, sám od sebe ani ň.
Začalo mě to pěkně ubíjet.
Ostrý rozhovor na sebe nenechal dlouho čekat. Jenže on si to vzal osobně, jakoukoliv kritiku si bral jako útok na svoji dokonalost a přestal úplně komunikovat.
Skvělé prostředí pro práci. Kdybychom pracovali v kanceláři, tak je dusno, ale je to jen naše dusno. Takhle kolikrát napětí zaregistrovali i zákazníci a to mi prudce vadilo, protože oni si sem chodí odpočinout a ne se dívat na něčí nafouknutý ksicht.
Druhý ostrý rozhovor.
Hurvajs si vzal dovolenou a já si myslela, že dá výpověď.
Po 14ti dnech se vrátil veselý, ochotný, tak jako na začátku.
Od spoluhráčů jsem se dozvěděla, že měl namále i v týmu. Začal se chovat jako primadona a to v kolektivním sportu nejde. Trenér mu pohrozil, že ho nebude stavět na zápasy a to asi zabralo. Méně zápasů znamená i menší peníze a to je ta nejlepší motivace.
Všimla jsem si toho už předtím, že mu o peníze jde až v první řadě. Jeho finančně vychtralé kousky bavily společnost kamarádů nejeden večer.
Těžko se mi popisuje náš pradivný vztah. Na jednu stranu mu šéfuju a nesnáším jeho familiární chováni k  zákazníkům, na druhou stranu stejně se chová i ke mně, ale to z jakéhosi nepochopitelného důvodu toleruji. Absolutně nevycválané chování ročního necvičeného vlčáka odjakživa formované pouze prostředím mužských sportovních šaten.
Na druhou stranu vynikající společník na každou pařbu a taky na jakýkoliv obchod, kde má někdo jiný prodělat.
Svým způsobem ho nemohu vůbec vystát, ale kdybych s ním nemusela být v žádném pracovním vztahu, tak bych si s ním klidně někam vyrazila. Třeba jako tehdy, když slavil narozeniny a já mu slíbila samostatný příspěvek.
Zaslouží si ho.
V klubu už dohrál, před pár dny mu to oznámili. Jeho výkonnost šla prudce dolů a už ho nechtěli ani nikde jinde, protože pověst o jeho lenosti a fungování jen pod hrozbou trestu se roznese lehce po všech klubech ligy.
Vrací se domů, u mě dal výpověď a já ho asi už nikdy neuvidím.
Ani nevím, zda cítím lítost nebo úlevu.
Na cestu do další etapy života jsem mu popřála víc zodpovědnosti. Jestli mě pochopil, netuším...


 

33 komentářů:

  1. Hurvajs???U nás v podniku dělal taky modrookej blonďák, kterýmu se řikalo Hurvajs... Ale jednou se zlil jak zvíře a rozhodl se, že by bylo fajn si trochu přivydělat. Tak si hodil přes rameno 40 kilo vážící hliníkovej ingot a šel. Jenže jak byl zlitej, tak zakop, upad a usnul... Asi za hodinu ho našel sekuriťák, jak se kousek od plotu válí na zemi s hlinikovou cihlou pod hlavou... Dostal paragraf a bůhví, kde je mu teď konec...:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Nesmuť, znáš tu písničku\" co bolí to prebolí...\" nebo,\" to všechno odnés čas..\"Dělám si legraci, ale musel Ti trochu vonět, myslím jako tou chemii. To je pak podvědomá slabost. Já se pamatuji, jak si kdysi popisovala, když prvně přišel a podlomily se Ti kolena /he/

    OdpovědětVymazat
  3. Galahade,ten to asi nebude. Předpokládám, že je hodně modrookých blonďáků Hurvajsů a jestli sem zabloudí ten můj, tak nápad s ingotem určitě ocení :))

    OdpovědětVymazat
  4. Nikdy!!!Nikdy nebudu ignorovat své první instinkty. Žel to platí jen do dalšího problému/průšvihu/potíží/a jiného svinstva. V tom jsem asi nepolepšitelný. Co z toho plyne? Chápu Tvoje pocity.

    OdpovědětVymazat
  5. Buteo, kdepak, tohle nebyla moje krevní skupina. Já jsem na ty tmavší typy...A ten, co mi z něj podklesávaly kolena, to byla hodně krátká epizodka, než ho zase zabásli. (http://barmanka.bloguje.cz/417259-dilema-jako-hrom.php )

    OdpovědětVymazat
  6. Gombo,to je ono, strašně moc dám na první pocity. Když je neposlechnu, bývají ty konce neslavné. Ale stane se...

    OdpovědětVymazat
  7. Báro :-))))Tak tmavší typy jooo...?

    OdpovědětVymazat
  8. Galahade,tak teď zase nevím jak to myslíš! Je to dobře nebo špatně?!

    OdpovědětVymazat
  9. Dobřeeee......určitě dobře:-)))

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to jo,nerada bych, chycena za slovo, řešila co je to \"tmavší typ.\"Takhle vidím, že jsme to mysleli oba stejně ;)

    OdpovědětVymazat
  11. Báro,nevím, jestli oba stejně, ale ... prostě je to dobře...:-)

    OdpovědětVymazat
  12. Galahade,ještě se vracím k tomu avataru, někde musí být zádrhel, vidím, že ho tam máš (ten avatar), ale nezobrazuje si mi. Jen čtvereček s křížkem. Nemáš v jeho pojmenování třeba velké písmeno na začátku? To se mi taky chvilku dělalo.

    OdpovědětVymazat
  13. Podívám se na to......velký písmena do názvů nedávám. Mě nebaví mačkat shift ani když normálně píšu :-) Ale zkusim nějaký starý čarodějný recepty a ono se dílo podaří. Jak řiká Míš Davidoic: \"Když se podaříííí, co se dařit máááá...\" ;-)

    OdpovědětVymazat
  14. Není nad to,když má jeden dobrou náladu a zazpívá si takhle před večerem Míšu... :))))

    OdpovědětVymazat
  15. Kor, když jde na noční ;-)

    OdpovědětVymazat
  16. Báro,to je teda super, že už ho tady máme zpátky... Myslel jsem si, že jsme se jej už nadobro zbavili...:)) Když odešel, tak jsme byli hned mistři a HDP na Ostravsku vzrostlo o 16%... :))A lidi, co nechtějí makat a není jim blbé třeba žvanit o nesmyslech, když ostatní padají na hubu a ani se nezeptají \"Můžu ti nějak pomoct?\", takové bych vyhodil z práce na hodinu. Jmenuje se to totiž \"práce\".A propos, ještě že jej neformovaly ženské šatny. To by si třeba při tom flákání u \"erárního stolečku\" maloval nehty na nohou:))Galahade: Budem si tady muset začít hlídat ingoty...:))

    OdpovědětVymazat
  17. Kamiliči,snažím se, aby tenhla blog byl alespoń trochu slušný, proto mě docela mrzí, že musím přeskočit kapitolu \"perličky z mužkých šaten\" Ale možná bych to mohla sepsat a prodat jiným blogům, kde je toto hlavní náplní.Za všechny jen jednu skoro slušnou:Bouchla mu v ruce při otvírání cola a celého ho zlila \"Pojď se Báro podívat, jak mám teď slepené chlupy, ale pozor, chodím naostro.\" No nezabil bys ho?(Pro zvídavé - podívat jsem se nešla :)))

    OdpovědětVymazat
  18. Báro,to chápu, taky chci udržet nějakou úroveň,:) Hele, mi by to určitě neřekl. A kdyby ano, tak bych se na Hurvajze nikdy, už nikdy nedíval stejně jako dříve. Asi bych ho fakt přizabil. Hranou dlaně:))))

    OdpovědětVymazat
  19. Kamiliči,hrana dlaně je sice efektní, ale... já bych volil kladivo, to je jistější:-)

    OdpovědětVymazat
  20. Pánové,mluvíte mi z duše.Naštěstí Hurvajs už je pryč, teď ať se s ním vypořádá Kamilič v rodném city.

    OdpovědětVymazat
  21. Báro,a ty ho v tom takhle klidně necháš, jo?

    OdpovědětVymazat
  22. Galahade,já Kamiličovi věřím, on to zvládne. S happy bambusem se mu nemůže stát nic špatného!

    OdpovědětVymazat
  23. No...jen aby Hurvajs taky neměl nějakej amulet... to by pak nemusel stačit ani prales happy bambusů a Kamilič by asi musel sáhnout po tom kladivu. To bychom ho pak možná dlouho neviděli:-)

    OdpovědětVymazat
  24. Ale Kamiličbude mít happy bambus s kuníma očima :))Dnes ráno mi Hurvajs volal a byl nesmírně uražený, že ho nechtějí vzít k městské policii, když měl tu podmínku :))

    OdpovědětVymazat
  25. Nechtěj?To se divím... tam vezmou kdekoho...

    OdpovědětVymazat
  26. Asi existují jisté hranice, za které nelze zajít i při sebekritičtějším nedostatku :)

    OdpovědětVymazat
  27. Skoro to tak vypadá......a muselo to potkat zrovinka chudáka Hurvajze...

    OdpovědětVymazat
  28. Galahade,jak ho uvidím potácet se mezi baráky, tak na něj houknu: \"Pozdrav od Báry!!\" a ukážu mu happy bambus s vytřeštěnýma kuníma očima. A jak se skácí, tak ho ještě dorazím tím Galahadovým kladivem, to aby nezkoušel najít nějaké jiné zaměstnání, třeba v mé oblíbené hospůdce \"U Osmého\":)))))

    OdpovědětVymazat
  29. Kamiliči,to je u Osmého piva nebo u Osmého schodu?

    OdpovědětVymazat
  30. Určitě osmýho piva......z osmýho schodu už je to přechlazený;-)

    OdpovědětVymazat
  31. Báro,to je prostě \"U osmého\" ... na to se prostě musím zeptat obsluhy;-)Galahade: ano, jedině ze sedmého;-)))

    OdpovědětVymazat
  32. Kamiliči,no to se rozhodně zeptej, bůhví, kam to vlastně chodíš?! Víš co všechno by to mohlo znamenat!

    OdpovědětVymazat
  33. jej netušil jsem, že přijímáš lidi do práce - fakt? Bych docela vyměnil radiokativnitu za bar, milerád :o) Co ty na to - ještě bereš? :o)) (Košilu mám) :o)

    OdpovědětVymazat