Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 6. března 2007

Auto je v servisu

a já sbírám nečekané zážitky

Tak jsem dnes po mnoha letech vyzkoušela prostředek hromadné dopravy. Ponechám stranou trapas, že jsem vůbec netušila, kolik mám platit, musela jsem se zeptat flegmatického pana řidiče dvakrát KOLIK?!, než mi řekl:"Dvanáct," aniž by se na mě podíval.

U tragické postavy pana řidiče bych se ráda zastavila.

Bydlím v naší vesničce střediskové 20 let. V době, kdy jsem se přistěhovala, jsme měli jen jedno auto (ano, i tak to kdysi chodilo) a občas jsem ten autobus použít musela. Už tehdy, před těmi dvaceti lety, jsem pochopila z různých poznámek spoluobčanů na zastávce, že Venca tady jezdí už "hodně dlouho".

Každý den, včetně sobot a nedělí 4:50 vyráží a pak s různě dlouhými přestávkami končí 22:30.
Pořád dokola: sedm vesnic - město, město - sedm vesnic.
Za horka, za deště, za náledí ...  každý den, kromě občasné dovolené, vybírané spíše po dnech.
Jezdí pomalu, dobře ví, že MU nic neujede. A všichni vědí, že ani on nikomu neujede, ba naopak, je možné přijít na zastávku i o pět minut později, Venca počká.

Zlí jazykové tvrdí, že nemůže zaskakovat na jiných linkách, protože by stejně někde odbočil a ze zvyku jel zase svých sedm vesnic - město.
Vlastní auto nemá, na co taky?
Kdy a kam by jezdil?

Lidem v autobusu zásadně neodpovídá na pozdrav a ani ve snu by ho nenapadlo někoho pozdravit jako první. Jednu dobu jsem si naivně myslela, že ho zlomím a krásně, zřetelně a nahlas jsem vždy při vstupu do autobusu řekla:"Dobrý den."

Nic.

Ani jednou.

A protože jsem huba asertivní až nevymáchaná, už jsem to pak nevydržela a jak jsem ho jednou potkala v hospodě, tak jsem se ho zeptala, proč mi nikdy na ten pozdrav neodpoví.
Užasle se na mě podíval a pravil."Ale vždyť jsem vás zdravil, jak jste vlezla dovnitř."
"Kdy," ptám se nevěřícně.
"No tehdy poprvé," omráčil mě tou prostou logikou, že "tehdy poprvé" jsem dostala  zřejmě permanentní pozdrav, který teď bude platit celá léta, co budu jezdit v jeho autobusu.

Ostatně  z dnešního pohledu musím přiznat, že tak dlouhou větu už jsem ho nikdy neslyšela vyslovit. Většinou z něj vypadne tak jedno, dvě slova.

A dneska zcela bravurně zase prokázal, že je stále ve formě.

Na zastávce s námi stála cizí paní, asi nějaká chatařka, měla sebou dvě malá vnoučata a na vodítku velkého psa s košíkem.
Všechno se jí to pletlo pod nohama a protože z neznalosti věci přišla na zastávku s předstihem, čekala tam už dost dlouho a to není nic pro nudící se děti.
Už byla, chudák celá nervózní, kde, ksakru, ten autobus je, vždyť podle jízdního řádu už tady měl dávno být.

"To pojede Venca," vysvětlil paní vedle stojící děda, ale nevím, jestli tohle vysvětlení bylo to pravé.

Po pár minutách se Venca opravdu objevil v zatáčce a paní se při braní tašek ze země pes vytrhl a někam běžel.

Autobus  přistál u chodníku, všichni jsme nastoupili, já se uvelebila na předním neobsazeném sedadle a to už dobíhala paní s chyceným psem, taškami, dětmi...

Stála na schůdcích a pravila:"Dobrý den, jeden dospělý, dvě děti a pes."

Nic.

"Jeden dospělý, dvě děti a pes," řekla znovu s přízvukem na každém slově, jakoby si myslela, že ji řidič neslyší.

Nic.

"Jeden dospělý, dvě děti a pes," skoro už řvala se stoupající tendencí zuřivosti v hlase, neboť děti se rvaly dovnitř a pes také nejevil ochotu stát na těch schodech věčně a chtěl zase ven.

To už Vencu probralo, pomalu, ale opravdu velmi pomalu otočil hlavu a s pohledem jako na debila řekl:"Já vás slyším, ale KAM?!"

V tuhle chvíli by Kyklop napsal: A všichni v autobusu se gebili.
Ano, jediné oko nezůstalo suché a já mám pocit, že jsem byla přítomna historce, která se bude povídat ještě dlouhé roky.

Všichni máme Vencu rádi.


 

26 komentářů:

  1. :-))))) Do dědiny, kde jsem bydlela do svých dvaceti let, jezdil taky autobus jen 5x denně a několik let jen ti stejní řidiči. Sice se jim neříkalo křestními jmény, ale příjmení některých si pamatuju doteď. A chování měli velmi podobné jako Venca - alespoň dva z nich určitě :-)

    OdpovědětVymazat
  2. 12 Kč normální jízdné, hm, to nemáš do práce daleko, to bys mohla jezdit na kole. Na kole se hodně vidí a zažije, podívej na Rowdyho kolik článků napsal z kola. Ale Ty nepotřebuješ ani kolo, píšeš dost a dobře. To je fajn.

    OdpovědětVymazat
  3. :-D venca jede! Ja jsem dneska taky slysela ridice mluvit- na modrou dodavku pred nama: ty koJote,kam se Dereš?!

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný příběh ... docela mě pobavil :)

    OdpovědětVymazat
  5. Monarcha,při rychlosti 30 km/hod. vždycky všechno dobře dopadne.Duno, u nás se třídají také tři, ale Venca je jen jeden, toho nikdo nepřekoná :)

    OdpovědětVymazat
  6. buteo,cesta sice dlouhá není, ale díky množství nepřehledných zatáček raději sejdu z tohoto světa jiným způsobem, než se nechat přejet na kole. Ovčem kdybych to přežila, tak bych měla zážitek, to je pravda... :) Ondro, najednenoze, díky

    OdpovědětVymazat
  7. muris,na hlášky typu \"kam se dereš kojote\" jsem expert já sama. Jen se musím trochu hlídat, když mám v autě stopaře nebo někoho cizího,neboť pak mají ze mě srandu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Stál jsem jednou v nacpané tramvaji a téměř dýchal řidiči na záda... na jedné křižovatce před ním prokličkovalo auto, načež se z kabiny ozvalo zřetelné \"Pražáci zasr...!\" To musí být stejně nervy, řídit v MHD...

    OdpovědětVymazat
  9. Venca je dokonalej,a Ty taky. Díky za zprostředkování historky, o které se bude povídat ještě dlouhé roky :-D

    OdpovědětVymazat
  10. zcr,těchto reakcí jsem už taky pár zažila a vyvozujiz toho, že u řidičů MHD v Praze pracuje asi vysoké procento \"nepražáků\".Určitě to chce speciální náturu. Mně by museli na začátku směny uvazovat roubík!

    OdpovědětVymazat
  11. :)nejmenuje se ta dura Lednice na Morave? tam mame taky moc prijemne ridice...jednomu se nelibilo, ze mi musi dat studentskou slevu, tak mi aspon zapocital kazde zavazadlo, tedy bagl a tasku.

    OdpovědětVymazat
  12. Vzhledem k tomu, ze Cagi skoro jako vzdy sedi vedle me a cte si stejny clanek, tak mi nezbyva, nez napsat SOUHLASIM, a svuj prispevek o lednickych autobusech si schovat. Cagi totiy stihla zareagovat driv:)

    OdpovědětVymazat
  13. preci jen to napisu:)Nasi pani ridici se totiz ani nedokazou shodnout na nazvu slevy. Karticka, kterou nam skola potvrdi se jmenuje ZAKOVSKY PRUKAZ 15-26. Pri vstupu do autobusu vetsinou rikam, ze chci studentskou slevu. Jednou mi vsak bylo vycteno, ze sleva je zakovska a tak jsem priste pozadala o slevu zakovskou. Jel asi(oni jsou si totiz i podobni) jiny pan ridic, ktery ze me pred celym autobusem udelal toho nejvetsiho debila.

    OdpovědětVymazat
  14. Čagi, Lucko,on je Venca (dovoliji si toto familiérní oslovení, i když je asi o 20 let starší) takový brbla, že už to nikdo nevnímá a spíš by se všichni divili, kdyby se někdy usmál. Ale blbce s lidí nedělá, jen lidi občas nechá, aby je ze sebe dělali sami.. :)) Studentská / žákovská sleva? já mám u nás v obchodě stejné problémy s pojmy zavináč / závitek v rosolu. Zdálo by se to naprosto jasné, ale jen někomu!

    OdpovědětVymazat
  15. Báro,není nad cestování místními linkami. Jednou popíšu co jsem zažil na lince Nové Zámky-Hurbanovo. Už jen ty názvy vesnic, co jsme projížděli (Imeľ, Nesvady...) a jak se tam všichni zdravili..a prý \"Koľko vám včera sniesly sliepky?\"ptá se stoletá babička a padá jí z jupky sláma ... :)Čagi: Projíždět každý den lednicí, taky bych neměl zrovna hřejivou náladu:-)Lucko, neboj, to se věkem spraví, za chvíli totiž budeš ve věku, kde nebudeš moci uplatňovat žádnou slevu ...

    OdpovědětVymazat
  16. Kamio,anebo pak už bude jezdit zadarmo...jako spravná babička

    OdpovědětVymazat
  17. Cagi, Kamio!ja vam dam delat ze me starou babku! Do te mam jeste hodne daleko, ja mam pred sebou ta nejlepsi leta!:)A mimochodem, nechal by revizor Kamio jet zadarmo babicku, ktera jeste neni tak stara, aby na to mela narok, pokud by na nej delala oci? :)

    OdpovědětVymazat
  18. Lucko,revizor Kamio by nenechal jet bez lístku ani Gogola, natož nějakou babičku s vyvalujícími se mufloními očmami:)\"Věk, kdy nelze uplatňovat žádnou slevu\" = tzv. produktivní věk, to JNO (JNO=angl. BTW., \"Jen na okraj\"), možná, že ty budeš nejproduktivnější v důchodu... :)

    OdpovědětVymazat
  19. Kamio,povídej mi něco názvech ulic na jižním Slovensku (a severním Maďarsku).. :)))

    OdpovědětVymazat
  20. Kamio,produktivni vek? Neni to nahodou, to co mas ted Ty? No tak do toho mam taky daleko! Takze zadne za chvili:)BTW, to co pises neni tak docela pravda, i pro tricatniky existuji slevy:)

    OdpovědětVymazat
  21. Báro,co třeba \"Új utca\"? :)) (já vím, že nemusím povídat, znám ten článeček:)Lucko: Ty do toho produktivního věku máš fakt daleko? Jaj...! Tak to asi vypadáš o dost starší, než jsi?! ;-)))

    OdpovědětVymazat
  22. Kamio,to posud sam, ale vsichni to vetsinou rikaji naopak.....

    OdpovědětVymazat
  23. Produktivni vek? to zni hrozne! a ja se tesila na bajecny zivot bez utrap! to chcete rict, ze budu muset chodit denne do prace a jeste nebudu mit zadne slevy?:)))Luci, ja si taky rikam, jak to mame daleko...ale asi to tak nebude, koukni na Kamila, z nekterych reci bych rekla, ze je mu deset.

    OdpovědětVymazat
  24. Čagi,do práce nemusíš a denně už vůbec ne:) Kéž by mi bylo devět!!

    OdpovědětVymazat