Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

sobota 24. března 2007

Za pár týdnů budu dokonalá

ale možná taky ne

Kdo by čas od času nechtěl trochu zkrotit svoje špatné vlastnosti.
Předpokládám, že ona špatná vlastnost už je rozpoznána a pojmenována a teď už jen zbývá  najít způsob, jak s ní zatočit.
Odjakživa jsem měla velmi ráda grafologii. Fascinovala mě věda, která dokáže z písma analyzovat povahové rysy, emocionální založení a vlastně celý psychologický profil konkrétního člověka.

Hltala jsem tyto odborné knihy, zejména jejich praktické části, kde byly ukázky písma a k nim vždy podrobný rozbor.
Jak to, že někdo píše tak nádherně a někdo hrabe jako pes? Vím, je to i o vypsanosti ruky, ale i v jedné třídě, kde toho všichni napíšou asi tak stejné množství se ta úrověň neuvěřitelně liší.

Bylo to někdy v šesté, sedmé třídě, kdy jsem hledala ten "svůj" rukopis, každou chvilku se násilně stylizovala do něčeho jiného, ať  to byl sklon písma, šílené "atraktivní" dolní smyčky u "j" a "y" nebo rozmáchlá první písmena...
Z té doby se pamatuji ještě na jednu věc. Dočetla jsem se, že pečliví lidé dělají u "t" to kratičké přeškrtnutí a pěkně zřetelné háčky nad písmeny.

Usoudila jsem tedy, že když si toto nacvičím, nemůže to mít jiný výsledek, než že se stanu také pečlivou. Zdůrazňuji, že je to vlastnost, kterou jsem odjakživa nikdy moc neměla, ale občas ji docela postrádám. Prostě odfláknu, co se dá. Teda, všechno úplně ne, jen věci na kterých mi příliš nezáleží. Ale i to stačí.

A tak se v mém životě pravidelně opakovala období s přeškrtnutým "t" a s nepřeškrtnutým, to podle toho, jestli mě momentálně moje lajdáctví štvalo nebo ne. Nutno podotknout, že v období "s přeškrtnutým t" jsem se opravdu cítila taková lepší a pořádnější!
A nutno podotknout za druhé, že jsem současně na tyto své snahy pohlížela se shovívavým úsměvem a nemusím asi vysvětlovat proč.

Ale tomu je nyní konec.

Dostala se mi do rukou kniha M.D.Glawsonové s jednoznačným názvem "Změňte písmo, změníte život."

No? Není to výzva?

Mám před sebou polopatický návod, jak si vylepšit na svém charakteru kde co. Tahle věda, zvaná grafoterapie jde na věc stejnou logikou jako já v té sedmé třídě.
Nauč se, panáčku, jinak psát a budeš jiným člověkem. Stačí jen pár hodin denně trénovat nově naučené tahy, až je budeš psát zcela automaticky, a máš vyhráno.
Zničíš vnitřní původce svého nekvalitního života, zamáváš s jevy jako jsou prchlivost, potlačování emocí, agrese, sobectví, váhavost,vnitřní strnulost, nízké cíle či strachy všeho druhu.

Jak lákavé.

Já osobně mám jen jeden problém.
Nemohu si téměř vzpomenout, kdy jsem naposledy psala něco rukou.
Ta všudypřítomná klávesnice počítače ničí mé nejušlechtilejší předsevzetí.

Ale já to nevzdávám, vím, že v Americe už na to určitě přišli také a tuším, že teď někde sedí nějaký osvícený grafokinetikolog a sepisuje nám, nedokonalým, jak si změnit život k lepšímu změnou prstokladu. 


 

43 komentářů:

  1. Rukou většinou píšu adresy na obálky, třeba aby milovaný viděl, jaké mám písmo:-)).Kdysi jsem mívala ve škole profesora, který byl znalcem v oboru grafologie a ten mi vždycky říkal \" Moniko, nepřetahujte ty smyčky přes K a F, kompikujete si život!\", od té doby vím, že kdybych to přestala dělat, můj život se podstatně zjednoduší, dělám to dodnes a tak se snažím psát co nejméně psace a co nejvíce tiskace, abych to nedělala:-))Já se teda zabývám numerologií a tak mám za to, že to, co je jednou dáno, se změnit nedá:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mod,chtěla jsem ještě přihodit kousek nějakého svého psaného textu, ale NAŠTĚSTÍ se mi nějak zakousl skener, za což jsem mu nakonec vděčná :))Na druhou stranu si občas všimnu se lehce se to písmo mění při různých stavech mysli (energičtější tahy nebo naopak nedotahování...)

    OdpovědětVymazat
  3. Báromyslím, že jde o základní tahy, které mají hlavní vypovídací schopnost, a ty se, myslím si já, změnit nedají.

    OdpovědětVymazat
  4. Mod,určitě se to nedá lehce zlomit. Nemůžu si říct \"teď budu jiná\" a začít denně trénovat nové tahy. Ale celkově je kniha je psaná velmi sugestivně.

    OdpovědětVymazat
  5. No tak předem mého dopisu zkus Báro uhádnout, co mne v mládí zajímalo. No, tak to bychom měli hned vedle těch televizí. Ehm. Začíná to být podezřelé - asi abychom se podívali po kakaových skvrnách velikosti mexického dolaru.(Mimochodem, nedávno jsem si pohrával s myšlenkou napsat na podobné grafologické téma článek, takže diskutovat budu opatrně, aby mi přípdně něco zbylo :)Moje písmo bylo, je a bude špatně čitelné a mimořádně nestálé. Ruku mám vypsanou do krajnosti, písmena se mi slévají do zvláštních slitků (někdy i slova). Závěr grafologa by byl jednoznačný: zastřelit, dokud něco neudělal sobě nebo někomu jinému :o)(To s tím krátkým vzorkem rukopisu není vůbec špatný nápad - přeba tak napsat rukou celý jeden článek a vložit jako obrázek. Samozřejmě podepsaný a s číslem účtu :)))

    OdpovědětVymazat
  6. zcra sklon máš spíš doleva nebo spíš doprava nebo spíš ve středu, čtvrtek.......:-))))))))?

    OdpovědětVymazat
  7. Mod, písmo pravoběžné. Stojmo či vlevmo jen v obzvláště introvertních chvilkách :o)

    OdpovědětVymazat
  8. Báro,nedávno jsi mi zde zakázala chválit Tě. Jsem velmi učenlivý. FUJ! Že se nestydíš, při tom všem se ještě zajímat o grafologii!

    OdpovědětVymazat
  9. Vůvec nekomentuji, že mé numerologie si prostě nevšimne NIKDO! taky nechutné!!

    OdpovědětVymazat
  10. zcrno já píšu levmo pravou. Onedha mi říkal nějaký prodavač \" a to jste napsala pravou rukou? a nezlomila jste si ji?\" nechutné!

    OdpovědětVymazat
  11. zcr,ptala jsem se maminky a dvojče zapřela. Zeptej se té svojí. Čas os času tady jde nějaká \"řetězovka\" tahle by mohla být zajímavá - vlastní písmo a máme ho jako na tapetě! Jenže já mám pocit, že moje vlastní písmo už je to, co teď čteš.Gombo, to je ONO! Takhle se nečervenám ale hledám reálné možnosti nápravy ;)

    OdpovědětVymazat
  12. Mod,jeden můj kamarád psával se sklonem doleva pravou a každý, kdo to uviděl, mě před ním varoval, že má zvrhlý charakter. Řadím jejich názor na úroveň pověry o černé kočce přeběhnuvší přes silnici. A s tou numerologií... vím o ní tak málo, že by to chtělo od tebe nějakou osvětu. Co takhle příspěveček?

    OdpovědětVymazat
  13. zcr,[5] ten závěr grafologa: \"zastřelit, než dělá něco sobě nebo někomu jinému\" se bude shodovat i s názorem ředitele Ústavu pro jayk český a jeho germánským kolegou z Ústavu pro jazyk německý.

    OdpovědětVymazat
  14. Trénik pamětiNechci ti (nějak zvlášť) do toho kecat, ale je dobrý trénovat psaní \"druhou\" - rukou. Trénuje se tím paměť \"akdovícoještě\".Právě se o to pokouším a výsledky jsou zajímavý.A za pár let budu mít paměť jako slon.

    OdpovědětVymazat
  15. Jano,na klávesnici mi to jde :)))Psaní levou jsem hodně zkoušela a pak se mi to vyplatilo, když jsem si pravou porouchala, tak mě to nevyřadilo z činnosti. A s tou pamětí...? Uvidíme :))

    OdpovědětVymazat
  16. Báro, po mně by šli všichni, jen se o mně dozvědět... uááá :o)))Mod., vida Tě, introvertku!Jano, praktikuji, se střídavými úspěchy. Jeden náš profesor uměl psát levou i pravou stejně, navíc i zrcadlově a vzhůru nohama. Na zkouškách prý občas, sedě ke studentovi čelem, vystřihl bez otáčení papíru nějaký ten integrál (jako podotázku :)

    OdpovědětVymazat
  17. zcršak já sem introvertní, akorát se tomu všichni smějou, když to říkám, ale prostě je to fakt:-))

    OdpovědětVymazat
  18. Všichni tady,levostředoví, pravostředoví nebo prudce levicoví... já nevím, ale mi tehdy říkala jedna paní doktorová, že přeučovat z pravé na levou nemá za následek zlepšení paměti, ale spíše blekoktavost:))Báro, snažím se psát rukou a podrž se: černým inkoustovým perem;-) A jestli můžu radit: charakter si neměň, mi se to takto docela zamlouvá:)zcr s kakaovou skvrnou velikosti mexického dolaru: Ani mě nepřekvapuje, že Tvé písmo je \"ulítlé\", opravdu! Když se dívám na pořad \"Hádej, kdo jsem\", tak nejenže hádám, ale taky se to snažím vyčíst z podpisu na tabuli:))) Umělci se pozanjí skoro vždycky, takže s tebou nemám problém:-)))

    OdpovědětVymazat
  19. hele tak napriklad s tim \'T\' jsem se zabyvala taky, od puberty jsem zacala psat takove spis tiskaci nez psaci (s jen jednou vertikalni carou) a carka na nem je hodne energicka a udajne to souvisi se sebeduverou a rozhodnosti (kteryzto kyzenych vlastnosti jsem se ve svem utlem veku rozhodla nabyt)...Knizek o grafologii jsem precetla nekolik, rukopisy mych a mych drahych posilala odbornikum na rozbory (nekde je mam jeste schovane, jsem peclivy archivar) a urcite je to jedna z velice zajimavych disciplin lidske psychologie. Stejne jako mimoverbalni komunikace napriklad. A vdecne tema na diskuse. Hezky\'s to poslala. Gool luck se vsema tema \'kucharkama\' o tom jak se zlepsit. Sveho casu (taky kolem puberty) jsem nacetla hodne o pozitivni energii a New Age a sebemotivovani a hypnoze a nevimcojeste, dnes uz na to koukam trochu vic skepticky, obzvlast maj-li knizky barevne kriklavy obaly a napisy BESTSELLER ;))

    OdpovědětVymazat
  20. zcr,to zrcadlové psaní mi jde naprosto automaticky. Nikdy jsem si to necvičila, prostě sednu a píšu.Já myslela, že tak mají všichni.Mod, někteří ti introverti se umí dobře maskovat. Něco bych o tom věděla ;)Kamio, asi tak rok mám psací pera ve veliké oblibě, protože s nimi nelze psát tak rychle a tudíž je pak ten text takový úhlednější. Kruci, vidíš! Po fotkách na blozích neprahnu, ale něčí písma... to bych teda ráda viděla, moc ráda...

    OdpovědětVymazat
  21. spoon,já jednu dobu do psaného vkládala hodně malých tiskacích písmen, něco samo nakonec zmizelo, něco zůstalo a samotnou kapitolu tvoří \"z\" kde mi čas od času vyskočí ta ruská spodní klička...A barevné bestsellery už mám snad taky za sebou, poslední byl práve nějaký New Age a pak taky New Start, leč po přečtení žiju a startuju stále stejně :)

    OdpovědětVymazat
  22. Bárojá nemyslím, že bych se nějak speciálně maskovala, jen, prostě jsou věci, které dávám najevo jednou-dvakrát za život a to ještě většinou jen sama před sebou:-) a je jich dost:-))

    OdpovědětVymazat
  23. Modono,připojuji se k žádosti o numerologickou osvětu!

    OdpovědětVymazat
  24. K tomu rukopisu, Báro.Já píši od střední školy tiskacím, ze kterého jsem si časem udělal vlastní tiskacepsací. Že by se ve mně něco změnilo jsem nepostřehl, jen to písmo je čitelnější a úhlednější (předtím to bylo k nečtení). A léta používám inkoustové pero, jen jsem přes zelený a černý přišel zpět k inkoustu modrému. Tak do toho, grafo/psycho/blogoložko!

    OdpovědětVymazat
  25. Gombo,já mám něco podobného - asi v 19 jsem se zhlédl ve skriptu a začal psát tiskacím, ale postupně mi pímenka začala trochu navazovat, ale ne moc...Za grafologickou osvětu se přimlouvám, ale pokud sem Mod. nebo někdo bude cpát numerologii, tak za sebe neručím :-)))

    OdpovědětVymazat
  26. R.a víš Ty, že mě to ani nepřekvapuje:-)))))

    OdpovědětVymazat
  27. Mod,lidi okolo mě znají jako vcelku veselou osobu, ale když je ouvej, to zalézám daleko a hluboko a nikoho moc blízko nepouštím. Jen nevím, zda to tak mají jen introveti nebo všichni.Gombo, mám moc ráda, když někdo píše perem, je v tom kus noblesy, že si někdo v dnešní sériově vyráběné době dá trochu víc práce s tím, aby jeho písemný projev byl na úrovni.

    OdpovědětVymazat
  28. Rowdy,Mod nebude tahat numerologii sem, ale pokud se rozhodne dát ji k sobě, tak tam teda hlasovací právo má jen autor. A to je tak všechno, co s tím můžeš dělat :-))

    OdpovědětVymazat
  29. Báro,já vím, můžu s tím nesouhlasit... atd. :-)))

    OdpovědětVymazat
  30. Rowdy,je to přesně, jak říkáš :)))))

    OdpovědětVymazat
  31. Pokud Modonavěnuje numerologii článek, budu horlivým čtenářem. Zajímá mne všecko, pamatuji si, co sám chci.

    OdpovědětVymazat
  32. Kamio,to je tak slabá výmluva, že budeš muset přihodit další argumenty, protože už teď to vyvolává podivné obavy :)))

    OdpovědětVymazat
  33. To vypadá, že by stálo za to udělat grafo-numero kroužek :) Taky se zajímám, prakticky o všechny \"poznávací\" vědy... ale moje nejoblíbenější je numerologie...

    OdpovědětVymazat
  34. Koukám, že mi během víkendové absence u PC utekla diskuze k mým o blíbeným úchylkám :-)) Rozhodně se hlásím do grafo - numero - apod. kroužku :-)))

    OdpovědětVymazat
  35. fade, Magrátko, Mod,vy mě tak nahlodáváte, že si půjdu do knihovny vylovit nějakou numerologickou knížku. Pokud byste měly nějaké doporučení stran dobré knihy, ráda si nechám poradit.

    OdpovědětVymazat
  36. Já mám taky problém psát ručně, co mám na všechny písemnosti počítač, a hlavně se neumím podepsat podle podpisového vzoru, a to ani pokud je pět minut starý! Prostě ze mne nikdo dva stejné podpisy nevymámí. Takže internetové bankovnictví mne zachránilo, jinak mi příkazy k úhradě vhozené v bance do krabice chodily poštou domů s poznámkou, ať se líp podepíšu, že takhle teda ne, a zadávání u okýnka není nikterak levná záležitost...

    OdpovědětVymazat
  37. alenec,na tohle mám přímo ukázkovou story s jednou úřednicí v bance, kdy ona jediná po mě vždy ještě chtěla občanku, vždycky jí nějaká ta nožička v mém podpisu překážela.Pak ji vyhodili a já mám podpisy v pořádku.

    OdpovědětVymazat
  38. muzes zkusit treba Numerologii od Anny Sanove nebo Tajemstvi cisel nebo knihu, kterou mam osobne nejradeji i pres divny nazev, Cisla lasky - neni to jenom o vztazich a partnerech.

    OdpovědětVymazat
  39. nebo kratky minikurz u mne na blogu, ale jeste jsem to nedopsala :( - mozna je nacase ;)

    OdpovědětVymazat
  40. 2Mod.nemyslim si, ze je vsechno dane dopredu. spis jsou nacrtnute hrube obrysy, ale finalni obraz je na kazdem a na vyvoji...

    OdpovědětVymazat
  41. Jé, já jsem na psaní rukou hrozný prase. Občas si musím udělat nějaké poznámky, ale pokud si je velmi rychle nepřepíšu do PC (dokud si je pamatuji), už to nikdy nerozluštím. Ještě bych snad identifikoval první písmeno, to vždycky nějak nahodím, ale ten klikyhák za ním už je zcela bezpohlavní a může znamenat cokoliv. Někdy se liší i délkou, z toho usuzuji, že jsem zapisoval slova delší a kratší, ale co znamenala? Bůh suď. Jestli bude někdy nějaký archeolog posuzovat naši kulturu podle mého rukopisu... No, jsem rád, že se toho hodnocení nedožiju... :)

    OdpovědětVymazat
  42. Já se momentálně věnuji numerům potřebnžm do těch růžových dvoulistů co se musí dodat na FÚ do 2.4., takže na jinou nemám bohužel čas:-((

    OdpovědětVymazat