Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 22. května 2007

Inspirace kresbou

Někdy se stane, že člověk přijde na oblíbený blog, něco uvidí a myšlenky se mu neposlušně rozutečou.

To se mi stalo ve chvíli, kdy  jsem uviděla tuhle kresbu.

$$OBR233244$$

(zkopírováno s laskavým dovolením autora - http://blog.wuwej.net )

O

tom, že SPOLU neznamená VEDLE SEBE 

Pobíhala radostně po bytě a balila věci do modrého batohu. Konečně vytoužený pátek a s ním dlouho plánovaný výlet.
Celé rozechvělá si říkala, že dnes poprvé spolu budou přes noc. Ne, že by spolu, za tu dobu, co se znají nic neměli, ale poprvé se vedle něj i ráno probudí.
Samou nedočkavostí byla sbalená o dvě hodiny dříve a teď už jen přemýšlela, zda má vše, zda na nic nezapomněla.

Ještě hodinu.... už oblečená na cestu bezmyšlenkovitě listovala barevným časopisem, ale vyumělkované obrázky se jí stejně jen míhaly před očima, aniž by jim věnovala nějakou pozornost.

Ještě čtvrt hodiny...

Ještě deset minut... upírala oči na ručičku kuchyňských hodin.

Zvonek!

Také to nevydržel a přišel dřív.

Stál před domem, díval se do jejího okna a čekal na známý pohyb záclony. Byla to jen chvilka, než se před ním objevila s batohem na zádech a spacákem v ruce.
Tento víkend jí bude průvodcem na cestě do svého dětství. Vezme ji na místa, která měl spjatá s prázdninami a s trampsky založeným dědečkem, který ho učil všechny ty důležité věci, co musí znát každý kluk.   

Vedli se spolu za ruce a každý, kdo je potkal a věnoval jim alespoň jeden pohled, musel se usmát, nad jejich spokojeným a šťastným výrazem.
Na nádraží byli za chvilku a cesta vlakem probíhala beze slov, tak jak to bývá mezi lidmi, kteří si v tichém souznění vychutnávají přítomný okamžik. Sem tam ji pohladil a ona ho, usmáli se na sebe s vědomím, že ten druhý myslí na totéž.

Vystoupili na malé zastávce a obloukem obešli vesnici. Zastavili se až na kopci za vsí, odkud byl zvysoka pěkný výhled na jednotlivé domky. S nadšením jí ukazoval chaloupku, kde bydlel děda s babičkou, kde teta a kam chodil do obchodu... Poslouchala ho a představovala si svého milého o dvacet let mladšího, jak s lukem a šípy, zaprášený a zpocený honí s partou stejných kluků tlupu zlosynů poskládanou z vylosovaných kamarádů.

"Pojď, budeš překvapená, zajdeme kousek dál do lesa a uvidíš, jak se tam krajina prudce změní. Ty skály nejsou odnikud vidět, jen jdeš a najednou stojíš před nimi."

Nechala se vést.

Rozpálené slunce nechali za sebou ve vsi a les jim poskytl příjemný stín.

Šli asi hodinu stále mírně do kopce a kochali se vůní lesa, vnímali všechny jeho zvuky a najednou se museli zastavit.
Před nimi se otevřel pohled do širokého údolí, tvořeného z obou stran prudkými vysokými skalami. Nečekaný pohled pro náhodného zbloudilce. Dobře věděl, jak jeho dívku tahle scenérie uchvátí. Stromy končily a dál už jen skála a na ní, jakoby lehce posazena, stála dřevěná chata.    

"Jsme tady, lásko, tohle je místo, o kterém jsem ti tolikrát vyprávěl a které pro mě tak moc znamená. Tuhle chatu postavil můj děda se svým kamarádem před mnoha lety. Když mě sem poprvé vzal, byla to už spíš jen chatrč, kudy profukoval vítr, ale já se do ní na první pohled zamiloval."

"Nejromantičtější místo na světě, " řekla ona a přitulila se k němu.

Zasmál se.

"Jen když je léto a svítí slunce, nepřej si tady být v zimě nebo za bouřky."

"Ale teď je tu krásně," namítla ona a vítr s deštěm si představovat nechtěla.
Odemkl a vešli dovnitř.
Sotva si jejich oči z prudkého slunce zvykly na šero, uviděli oba malou místnost, starý gauč a stolek s vetchým křesílkem a pár amatérsky zhotovených skříněk z hrubě ohoblovaného dřeva. 
Poházené drobnosti svědčily o tom, že sem občas z vesnice někdo zajde, ale nemá potřebu ničit, jen chvíli pobýt a jít dál.
Pro vandaly byla tahle chata na příliš odlehlém a těžko dostupném místě.

"Teď se nelekni," řekl a otevřel další malé dveře, kterých si předtím nevšimla.

Do místnůstky vrazilo denní světlo a stačily dva malé krůčky, aby se člověk ocitl ve výšinách nad roklí, stojící jen na vysuté terásce trčící do prázdného prostoru.

"Dál nechoď," řekl a nepouštěl její ruku.

"To je krása..." vydechla a oči se jí rozšířily úžasem.

"Zůstaneme zde přes noc?" zeptala se, neboť den se pomalu nachyloval ke svému konci.

"Ano," přikývl a opět se usmál a v očích se mu objevily jiskřičky očekávání.

"Trochu to zde odprášíme," neodpustila si věcnou poznámku a oba se pustili do jakési činnosti, která se mohla nazvat i úklidem, nebýt neustálého vzájemného veselého kočkování a škádlení.

Nakonec donesli dovnitř své batohy a spacáky a s údivem jim došlo, jaký mají po celém dnu šílený hlad.
Starosti o zcela prozaické nasycení je zabavily až do tmy.

Horká letní noc zavinila, že měkké jehličí kousek dál pod stromy nakonec zvítězilo před starou prkennou podlahou a jen hvězdy se staly svědkem všeho co bylo dál.

Usnuli spolu v těsném a intimním objetí a tak je zastihly i první ranní paprsky...

37 komentářů:

  1. já ciiíí takýýý...

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký:-)...záviděníhodný...

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné. Druhý den si určitě zašli do toho obchůdku s laskavou paní prodavačkou a myslím, že našli i hodně hřibů, které potom spolu krájeli a sušili..

    OdpovědětVymazat
  4. Uznanlivé \"Fíha!\" ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. :-)))se mnou už to lepší nebude.

    OdpovědětVymazat
  6. Lojzo,já už se tak strašně těším na prázdniny... to bude tím :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Kamio,hřiby našli určitě a pak jim to tam krásně vonělo. Vysušené dřevo staré chajdy a vůně hub, horko a kousek dál prudký lesní potok plný krásných čisťoučkých kamínků v průzračné vodě.

    OdpovědětVymazat
  8. Báro,ano, ten potok tam je. Na kraji s velkými placatými kameny, aby se ty kamínky daly dobře sbírat:) A nikde žádní komáři!

    OdpovědětVymazat
  9. Kamio,třeba na Šumavě jsem v lese komára nikdy nepotkala. Nevím, jestli ve vyšších polohách nejsou nebo jsem měla jen štěstí, ale u babičky v Přelouči, tam by nás komáři sežrali zaživa.

    OdpovědětVymazat
  10. Báro,kdybychom na té Šumavě teoreticky brouzdali, tak by Tě mí přátelé přesvědčili, že tam jsou:) Milují mě!! :)(Díky za inspiraci na další spot:)

    OdpovědětVymazat
  11. No...já nejsem na chválu moc stavěnej, ale tohle si ji zaslouží. Takže: palec nahoru...

    OdpovědětVymazat
  12. Kamio,budeš mít \"Komáří\" spot? Asi máš slaďoučkou krev.Ježyš(c)!!! Není pochvala od @Tea ještě kompromitujícnější, než-li mít ho v odkazech?!

    OdpovědětVymazat
  13. Ježyš povídka o továrníku Stránském a švadlence z které se nakonec k jejímu překvapení vyklube dědička Maxmary:-))

    OdpovědětVymazat
  14. Joooo!Chápeš to, Mod, naprosto správně. jestli chceš, půjčím Ti kapesník na slzy dojetí.

    OdpovědětVymazat
  15. Báronetřeba slzy jsem prolila už při radostném pobíhání po bytě a vmezidobí oschly:-))

    OdpovědětVymazat
  16. Radostné pobíhání to je moje. Naposledy dnes dopoledne, když přišla neočekávaná milovaná kontrola z hygieny!

    OdpovědětVymazat
  17. Báro,sladkou krev? Já nevím, ale podle toho, jak po mě jdou, tak mám místo krve asi melasu:))

    OdpovědětVymazat
  18. Báro, nádhera! Zkopíruj si obrázek a dej ho k povídce, ať ji dokresluje (máš souhlas).

    OdpovědětVymazat
  19. Jako starý cynik jsem pořád čekal na nějaké drastické rozuzlení a ono se nekonalo! No dobrá tedy, pro jedenkrát se s tou romantikou nějak vyrovnám. ;)))

    OdpovědětVymazat
  20. Kamio,to neříkej nebo si to komáři mezi sebou řeknou a budeš chudák.Wu, díky, to jsi mě potěšil.Sharkane, vidíš, jak dopadne stará morbida... normálně by z té terásky někdo letěl dolů, ale teď...

    OdpovědětVymazat
  21. Ha, důkazže lidská psýcha je složitá. Mě osobně ten obrázek navozuje spíš osamění až poustevnické než místo pro dva.Ale budiž, pokud umělecký počin vzbuzuje emoce je to v pořádku, horší by bylo kdyby v člověku nezanechal nic.

    OdpovědětVymazat
  22. Báro,to je v klidu, oni si to mezi sebou řekli už asi před dvaceti lety:))

    OdpovědětVymazat
  23. Motoneználku,už podle komentářů u Wuweje, ta kresba působí na každého jinak. A u mě navíc hodně záleží na tom, v jakém rozpoložení se zrovna nacházím.Prostě se to Wuwejovi povedlo!

    OdpovědětVymazat
  24. Mimochodem, Kamio,neměl bys v depozitáři také nějakou kresbičku. Někde ve starších komentářích jsem pochytila, že ti to také není cizí.

    OdpovědětVymazat
  25. Báro taky mě překvapilo, že jsi to spojila s romantickým příběhem. Když jsem tuhle kresbičku viděla u Wu weje, zařadila jsem jí mezi meditačně poustevnické. No oni ti tví dva hrdinové prováděli vlastně meditaci ve dvou...

    OdpovědětVymazat
  26. Báro,když se podívám na Wuweje, tak se to snad ani nehodí:)) Jsi pozorná čtenářka, hele! A ten skener jsem ještě nestihl pořídit.. Skoro celý depozitář šel do popelnice, když jsem se stěhoval...:(

    OdpovědětVymazat
  27. Helazd:...meditovali do roztrhání těla:-)))) Nějak jinak...abych svým bezobsažným komentářem neznehodnotil umělecký dojem z Wuvejovi kresby a Bářina textu... Ačkoliv mě by k tomu obrázku na první pohled taky sedl spíš osamělý poustevník, na druhý jsem zjistil, že ten dojem je vyvolán vlastně jen absencí nějakýho lesíka v pozadí... Divný asociace:-)

    OdpovědětVymazat
  28. Když jsem tu kresbu viděl u Wuweje, říkal jsem si, že umí kreslit a co se mu asi tak při kreslení honilo hlavou. K ničemu jsem (ke své škodě) nedospěl. Bára ano. Tleskám vám oběma :)

    OdpovědětVymazat
  29. Helazd,Mě napadl i text \"poustevnický\", jenže se mi do něj nechtělo, protože jsem měla náladu úplně opačnou :-)). Nepoustevnickou...Galahade, mně tam právě kousek dál ty stromky v podvědomí naskákaly, nejprve pár pokřivených borovic a dál už celý les.

    OdpovědětVymazat
  30. Teda musím se doznat, že i já jsem čekala nějakou slzotvornou bombu na konec. Něco jako - Za bouřlivé noci oba milenci vydechli v dřevěných troskách naposledy.Jinak z asociací vyvolaných kresbou možná bude další povídka.

    OdpovědětVymazat
  31. Hele,/32/ jestli si chceš mermomocí poplakat, tak pošli mail a já ti na oplátku pošlu, jak se dneska mám.A k tomu tři kapesníky!

    OdpovědětVymazat
  32. Ahojky Báři, mě nezajímá tvůj obrázek a romantické pindy kolem. Ale co ty tvoje 2 čárky ? nebo jsem to blbě pochopila ? nebo přehlédla podrobnosti ?

    OdpovědětVymazat
  33. Hehe,Roso, tys to aspoň správně rozhrábla!No, je to tak. Už to mám černé na bílém.A jak jistě správně tušíš, bude za pár měsíců docela veselo :-)))

    OdpovědětVymazat
  34. No jo Báro, taky jsem se přímo u článku chtěla zeptat jestli si máme připravit gratulace? Takže asi jo. No prima.Držím palce. A jak ti teda dneska je? Mám s sebou tři balení papírových kapesniků...

    OdpovědětVymazat
  35. Helazd,jak mi je? Mrkni o článek výš. Zatím se trochu trápím s narozenými dětmi než s nenarozenými ;)

    OdpovědětVymazat