Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

sobota 12. května 2007

Vždyť nechci nic složitého, jenom přeříznout,

tak proč to nejde?


Prochází kolem mě spousta zajímavých lidí a občas se stane, že některý zaujme víc než ostatní. Ten poslední mě tedy zaujal opravdu hodně. Měl totiž něco, co jsem ještě nikdy neviděla a moc jsem to chtěla.
Povídal:"Něco ti ukážu, to budeš koukat," já kývla a hned, jak jsem to uviděla a hlavně pohladila, věděla jsem, že ho s tím nemohu pustit pryč.
Vyndal totiž z igelitky nádherný kus opracovaného masívního dřeva.

Přejíždím po něm rukou  a nevěřím svému hmatu, jak je to dokonalý materiál, nikde ani souček, natož prasklinka, majestátně těžké.
Zrakem se těším nad jeho krásnou kresbou a v duchu vidím, co všechno by se s tohoto vznešeného materiálu dalo udělat.
Soška.... brož... dřevěný valounek, který se jen tak hladí v dlani...
Anebo třeba knihovna na celý život, taková která by vždy stála na svém místě ve starobylé vile a po generace by v sobě uchovávala moudré myšlenky v knihách klasiků.

To všechno mi proběhlo hlavou a výsledkem byl hodně prosebný pohled:
"Dej mi ho... chtěla bych si ho hladit..."
To dřevo jsem nakonec vyprosila a největší radost jsem měla z toho, že je ho dost na to, abych se s ním mohla i rozdělit a svěřit tak polovinu do šikovných rukou člověka, který té ušlechtilé hmotě vdechne duši.

Dřevo je hutné, těžké a velmi tvrdé. Ovšem, že mi ho nikde nebudou chtít přeříznout napůl, to mě překvapilo.
Už tři dny poslouchám v dílnách truhlářů slova jako "nemám diamantový kotouč", "to bych vám zničil", "je to vůbec dřevo?" a podobně.
Doma na zámečnickou pásovou pilu ho dávat nechci, abych ho nezničila všudypřítomným šmírem a olejem.
A navíc mě zlobí i skutečnost, že nevím, o jaké dřevo se jedná. Původní majitel mu říkal "santalové", ale to se mi nezdá, protože nevoní a má jinou barvu.
Je opravdu zvláštní. Ve vodě neplave, jde ke dnu, jeho měrná hmotnost je 1.12 g/cm3 a barva na fotkách vyšla docela věrně tak, jak je ve skutečnosti.
Pokud sem zabloudí někdo, kdo by věděl, co by to mohlo být, tak inspirována Sharkanovým deníčkem, vyhlašuji hádanku dřevěnou, kde první cenou bude uspokojení z toho, že budu mít radost :-).

$$OBR229200$$

$$OBR229199$$

27 komentářů:

  1. Myslím, že je to teakové dřevo..

    OdpovědětVymazat
  2. Báro,nejsem odborník na dřevo, ani na přeříznutí a jak jsem tušil, ono je to i s fyzikou dřeva hodně složité. Trochu jsem pátral. Došel jsem k tomu, že my, Češi, máme ústav na všechno... :)) Odpověď (Jaké to je dřevo?) neznám...http://wood.mendelu.cz/cz/sections/Props/?q=node/45

    OdpovědětVymazat
  3. Dnes už i k nám se dováží spousta vzácných dřevin a ta škála je obrovská. Podle kresby na fotce, \"Iroko, Jatoba ?\". Nebyl ten pan z fy DHL? Měl bych vědět, čím se to fiká. Echo dobře a ostatní vnitřnosti mají technickou s razítkem a mám jízdenky a zahřívám motory. První ten křišťálový monolit, já vím.

    OdpovědětVymazat
  4. V poslední větě bych se prosil bez čárky... ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky jsem trochu pátral:http://www.worldagroforestrycentre.org/sea/Products/AFDbases/WD/ http://www.hobbithouseinc.com/personal/woodpics/ale určit to... jak praví Buteo, může to být leccos.Kamio, vypadá to skoro stejně poutavě, jako Úvod do termodynamiky vlhkého vzduchu :)))

    OdpovědětVymazat
  6. Tak právě jsem se vrátila z úspěšného přeříznutí a bylo mi řečeno:\"To je něco tropického, z toho se dělá luxusní nábytek na ven a kubík stojí kolem 100tisíc Kč.\"@Teo, teak má menší měrnou hmotnost (0,69-0,9), hodnota 1,12 odpovídá u nás zimosrázu(?). Což je informace, se kterou dále nedokážu naložit.Buteo, těší mě, že ti vše dobře dopadlo a pozdravuj v království křišťálu.Kamio, pomalu na mě s těmi odkazy, tenhle mě málem porazil!zcr, uvidíme...

    OdpovědětVymazat
  7. Báro,tak vidíš, to není nic složitého.. přeříznout..:) Se jim asi nechtělo. Gratuluji! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Z úplně stejného matriálu mám na chalupě veliký stůl a židle, koupili jsme to v úžasném obrovském obchodě s překrásnými nábytku v Rudné u Prahy, ale co je to za dřevo netuším, prostě masiv:-)

    OdpovědětVymazat
  9. P.S. všechen nábytek co tam mají je z něčeho tropického a dělaný v tropech, ta cena odpovídá:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Gratuluji :)Podle té hustoty by to teak opravdu neměl být - rozdíl 0.2 g/cm3 by měl být dostatečný i u něčeho tak divokého jako dřevo :o)Kubík je naštěstí zatraceně velká jednotka... (takový tunový špalíček, mmm! :)))

    OdpovědětVymazat
  11. Baro, \'hmatka\' z tak prijemneho dreva neni vubec spatny napad!zimostraz-buxus to nebude, takze ti preju prijemne hledani;-)(kamio, jinde maji katedry, na mendlovce ustavy...to mluvi za vse:-) ..mozna bych se mohla zkusit zeptat na zkousce z bydleni

    OdpovědětVymazat
  12. Tunový špalíček?...to by mohlo být na jedno křesílko...Takový menší...

    OdpovědětVymazat
  13. galahade, nábyteček jak pro panenku :)))

    OdpovědětVymazat
  14. Mod,to muselo být zajímavé s manipulací. Takovéhle masivy jsou trojchlapové záležitosti, ale musí to být krásné! Mě včera rozesmáli v Makru, prý \"teakový nábytek\" a ty židle bych unesla na malíčku levé ruky.čagi, fošna z buxusu je asi ze stejného velkoskladu se dřevem jako fošna z \"malinového\" dřeva :-)). Ale občas na to někdo skočí, asi jako na porcelánovou elektrodu na svařování prasklého umývadla.Galahade, a na takovém křeslíku by mohl odpočívat nějaký menší bojový obrněný \"dráček\" ;)zcr, tak se dívám na ty dva rozřezané kousky a nakrájené na plátky, připomínalo by mi to lovecký salám :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Měrná hmotnostkolísá podle % vlhkosti... Tady: http://www.osastera.cz/osastera.cz/ by odpovídala až poslední položce \"Tali(mahagon)\"

    OdpovědětVymazat
  16. A není to mahagon? Jen tak hádám...

    OdpovědětVymazat
  17. Bárono když si chci sednout na židli a nebo už naopak nechci, musím ji uchotit oběma rukama, stůl bych sama rozhodně nepopo:-)

    OdpovědětVymazat
  18. @Teo,to je hodně blízko, pokud ne rovnou ono!A ty vlastnosti jako u \"afrického železného dřeva\" taky sedí.Já si vždy myslela, že mahagon je takové to \"hnědočervené\" dřevo, ale těch druhů je tam spousta! Takže Jago, asi jste to trefili, i když tohle je hodně tmavohnědé.

    OdpovědětVymazat
  19. Mod,tak to je správný masiv a ne, abych honila židle z \"pseudomasivu\" po zahradě při každém silnějším větru :-))

    OdpovědětVymazat
  20. Teda Báro,ten titulek je prostě drtivý. :-)))))Ačkoliv jsem byl označen za dřevo mnohokrát, mám \"volšový ruce a dubovou palici\" co je tohle za špalík to tedy nevím.

    OdpovědětVymazat
  21. motoneználku,ještě dnes jsme to dřevo \"pitvali\" a nejvíc se to fakt podobá tomu \"africkému železnému\". Ideální masívní police pod kasický gramofom!Jak je to s tvou dubovou palicí nedokážu posoudit (i když ...), ale s volšovýma rukama nesouhlasím!

    OdpovědětVymazat
  22. BaroAby teda bylo jasno, ja to rozseknu. JE to MAHAGON... a berte to jako konecnou informaci :o)))

    OdpovědětVymazat
  23. ehmTeda jako samosebou, ze uz tu ten mahagon byl zminen, ale vzdy tak nejak \"tázavě\", takže to mé rozseknutí spočiva v tom, ze vam dava jistotu :o) Tak.

    OdpovědětVymazat
  24. Gino,díky za utvrzující odpověď, teď už budu vědět. To víš, doba plastů, jeden už ani nepozná kus dřeva :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Báro, nevím, jestli to tady někdo neradil, ale zkus knihu Dřevo krásných stromů. http://www.patricny.com/knihy.php?locale=cz Kromě toho, že to je krásná kniha, bys to tam mohla najít :) nebo zkus rovnou autora, ten bude určitě vědět...

    OdpovědětVymazat
  26. Pana Patricneho zna muj otec :o) Pracovali spolu v tovarne :o) A dneska je z pana P. uznavany umelec co se prace se drevem tyce :o) Jeho vystavy doporucuji! :o)

    OdpovědětVymazat
  27. mahagon - máme z něho doma stolek kerý se našel po babičce a je nádhernej musim řict

    OdpovědětVymazat