Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 16. ledna 2008

Jak si hraju se zajíčky

byla jsem obviněna, že mám poslední dobou násilnické titulky. Dnes tomu tak rozhodně není.

Jak už jsem se letmo zmínila jinde, letos mi Vánoce opět zpestřil kamarád myslivec střeleným ušákem. Kdyby ho dovezl tak, jako loni, staženého, tak ani nepípnu, jenže on mi ho vrazil u branky do ruky a byl pryč, než jsem se stačila nadechnout.
Jsem sice naplavenina z paneláku, ale hozena do reality života na vesnici jsem se postupně naučila přeměnit živého brojlera v chutnou pečínku a slepici v dobrou polévku. Jen s králíky to nikdy nevyšlo, takže jediná úprava králíka, kterou jsem kdy dělala bylo vykopání hluboké díry v koutě zahrady, vhození myxomatózou skoleného jedince do ní a opět zaházet. Dál jsem se nedostala.
A teď najednou držím toho zajíčka střeleného za zadní běhy a nechápu, co s ním budu dělat.
Koukám na něj, co s tou srstí? Nikde zip, knoflíky ani druky, jak ho z toho svéknout? Pověsila jsem ho za ty nohy hlavou dolů na věšák na prádlo a šla domů šmejdit do kuchařek.
Všude jen stupidní rady, jak se peče zaječí maso, jako kdyby rostlo v lese na stromech připravené jen strčit do pekáče. Začalo mě jímat čiré zoufalství.
Ale má knihovna nezkamala a vydala ze svých útrob kuchařku ze začátku století, kdy se ještě nekupovali zajíci na polystyrénových táccích v superhypermarketech, ale kdy byly hospodyně běžně v situacích, jako jsem teď já.
Hned první věta mě nesmírně potěšila:"Čerstvě střelená zveřina se zavěsí v chladné místnosti a nechá 5-14 dnů odpočinout, aby se maso proleželo a bylo křehčí."
Hurá.
Půjdeš, hochu, zavěsit a problém je o týden odložen.
V takto získaném čase jsem vymyslela, že by mi mohl zajíce stáhnout někdo, kdy dělá králíky a má v tom praxi a umí to.
Díky, Michale.
Jakmile byl zajouch zbaven kožíšku a vykuchán, začala pro mě být situace značně přehlednější.
Rozhodně jsem nehodlala dělat šílené pokusy zvané "polévka ze zaječí hlavy" a podobně, nechala jsem jen játra na knedlíčky (za recepis na ně děkuji kamarádovi milému) do nějaké úplně jiné polévky.
Docela mě potrápilo tu budoucí pečínku rozčtvrtit, aby se mi vešela do největší kameninové nádoby, ve které měla dalších 24 hodin odpočívat ponořena do nálevu z kořenové zeleniny a koření (kuličky pepře, jalovce a nového koření, bobkový list, sůl žádná).
Co mě v kuchařce zaskočilo, byl pokyn:"Odblanit."
Nevím, jestli se to má dělat před naložením nebo po něm, já to udělala hned, ale jen tak opatrně, bála jsem se, aby se mi maso nerozpadlo.
Po naložení už se peklo. Do pekáče hodně cibule, opět stejné koření a zeleninu jsem pod něj nakrájela novou, tu z nálevu jsem vylila, moc se mi už nelíbila. Pečlivě jsem ušáka posolila a pokladla plátky slaniny a peč se, milý brachu, dvě hodiny.
Musím se přiznat, že nesnáším, když je omáčka a v ní se musím při jídle brodit a ohryzávat nějaké kosti. Takže po upečení jsem zajíce kompletně obrala a pěkné velké kusy masa jsem zatím nechala bokem a omáčku udělala rozmixováním ostatního materiálu z pekáče, jen koření jsem vybrala ven.
Ani nebylo nutné ničím zahušťovat, nechala jsem to přírodní, žádná mouka ani smetana být nemusela, jen mírně dochutit.
Obrané maso, vrácené do omáčky, jsem nechala půl dne takto rozležet a výsledek byl výborný, nakonec z toho byl novoroční oběd.
Až potom mě napadlo, že jsem měla nechat Kimbě na hraní zaječí ocásek, ale to asi zase někdy jindy.
 


 

26 komentářů:

  1. jj, zajíci a králící poskakují celým mým dětstvím: živí, popravovaní (ručně či střelmo), zavěšení, rozležení, stahovaní, odblaňovaní, pečení, pojídaní...Kdeže loňské pečeně jsou.

    OdpovědětVymazat
  2. Wow! se mi zbíhaj sliny mlask !!! (slintající smajl)

    OdpovědětVymazat
  3. Baru...články, v nichž se hovoří o jídle, odmítám před obědem číst...

    OdpovědětVymazat
  4. galahade, a ty o obědě před jídlem :-))

    OdpovědětVymazat
  5. Báro,kdybys tam hocha nechala pověšeného půl roku, tak bys měla po problému s vařením;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Hm, tak asi nedovedu pořádně toho mýho mužskýho ocenit a pochválit. Je to tenhle týden už podruhé, co toto téma u něj povyšuji na umění, protože on vypěstuje, zabije, a i upeče cca 150 kg králičího masa za rok. Na druhou stranu si říkám, chvála Bohu, že něco i rozdá, jinak by nám asi vyrostli králičí uši. Ale je to moc dobré, když se to dobře udělá, tak já ho zase musím pochválit, to nikdy neškodí.

    OdpovědětVymazat
  7. Bárojsi neuvěřitelně statečná žena; tím že toho pajaca stáhneš a i tím, že to pozřete. NAšim nikdy neodpustím, že mi jednou králika podstrčili jakože kuře. Mysleli si, že jsem tak pitomá, že nepoznám kuřecí stehno a že TOHLE nebylo kuřecí stehno? Mám k zaječímu odpor, takže bych max.zvládla vykopat ten hrobeček, o kterém mluvíš :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Původně jsem se nechtěl míchat do diskuze, alečetl jsem tento článek před obědem a vyskytla se mi selektivní amnézie! Nemohl jsem si vzpomenout proč, že jsem si objednal ten blaf, když jinde se tak dobře jí!? Palcem jsem zatlačil slinu zpět a šel jsem a oběd.Vypadá to, že galahadova rada má obecnou platnost. Na svou obhajobu musím podotknout, že titulek ve mně vyvolal jiné asociace a já, hambář, jsem se začetl. Zjistivše svůj omyl, bylo pozdě.:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Zcela v kontextu zaječího článku jsem měl na oběd králičí perkelt. Měl bych si spočítat kočky v okolí. Nebo radši ne...

    OdpovědětVymazat
  10. Já četl po obědě, ale bylo to jako před obědem.A kromě toho, jak pravil Mikin [9] ... no, tak snad popojedem ,-)

    OdpovědětVymazat
  11. Nepozřeš bližního svéhoNo... asi to dobrý maso je. Ale mně před lety šoupli na stůl talíř s upečeným Pepíkem a od tý doby sním jenom to, co předtím nevidím živý.

    OdpovědětVymazat
  12. To je dobrý.Když chce člověk nakrmit rodinu, musí zvládnout všechno.

    OdpovědětVymazat
  13. Sonjo, Gleep, to byla dobrotka.zcr, dnes zase z lesa nosíš houby, nemusí být pořád jenom maso.Galahade, já se polepším a články o jídle budu uveřejňovat před večeří.Kamio, fuj. Jako kdyby nestačil ten černý humor u tebe, kterým mi chceš rozveselit letošní jaro.

    OdpovědětVymazat
  14. Elizo,pokud to manžel dotáhne od malého králíčka až po pečínku, tak si pochvalu určitě zaslouží!Billy, mně tohle nevadí, já už jako čtyřletá chodila s očima z kapra v ruce a každému jsem ukazovala, co mám. A nejvíc bybičce, které z toho bylo špatně. Je na to i fotodokumentace.Kamio, hlavně zkontroluj, zda je v pořádku ten Zrzeček.Mikine, vědět, že máš takové věci rád, určitě tě pozvu. Pro dva lidi toho bylo docela dost.No a Gombu, samozřejmě také!NJN - takhle měla jednou babička pečenou husu Žižličku a když už byla na talíři někdo řekl:\"Chudák Žižlička.\" A byl průšvih, nikdo ji nejedl.M. v rámci nakrmení rodiny...vše! *smích*

    OdpovědětVymazat
  15. Já jednou stáhla,vykuchala a rozporcovala celou srnu, bohužel jsem ji nemohla nechat zavěšenou ani hodinu, protože mi ji přivezli ve 4 ráno, dostala to nárazníkem na hlavu, a bylo to v červenci a venku bylo i vnoci skoro nejmíň 20.Spousta masa je z takové srny, na guláš a svíčkovou chodilo postupně půl vesnice.Už bych to nechtěla zažít, ani to stahování, kuchání a porcování, ani to vaření v kotlích.

    OdpovědětVymazat
  16. Bohdan Dlouhý17. ledna 2008 v 0:45

    Já to nechápu. Kdybych si já dotáhl domů nějakého zajíčka, tak bych dostal tak maximálně válečkem na nudle... ;)

    OdpovědětVymazat
  17. Tatínek jednou nechal viset střeleného zajíce za oknem snad tři neděle. Od té doby nejím zaječinu na žádný způsob. Ale už jsi někdy pekla nutrii?

    OdpovědětVymazat
  18. Baru......nejde o denní dobu, jde o to PŘED... *mrk*

    OdpovědětVymazat
  19. No teda, Báro, smekám. Já bych ho asi darovala dál :-)) Vzpomněla jsem si na veleknihu, kterou má ještě pořád moje maminka, Kuchařka naší vesnice se jmenuje a tam tyhle věci jsou, jak přpravit potravu takřka od píky. Připadalo mi vždycky skoro neskutečné, že někdo takový věci fakt dělá. Prostě dítě z města ;-)

    OdpovědětVymazat
  20. Báro,Zrzek je v pořádku, dnes ráno se tam hobloval o tyčku zábradlí:) Ale pohladit se nechá jen pokud je mu velká zima nebo má velký hlad stejně jako jeho brácha s půlkou ocásku - ten za tuhé hovězí z kantýny pode mnou válel sudy:)

    OdpovědětVymazat
  21. sakra, mam pred obedem ,ktery nemam a ty takhle o jidle tady :(

    OdpovědětVymazat
  22. \"Už ani Piňďa to nežere, viď Piňďo...\"Zajíce jsem sice nikdy neměl, ale během puberty měl deda králičí období, tedy po-pá králík, v neděli něco lehčího, třeba kráva. A zásoboval i nás. V sedmnácti nebo v kolika jsem si postavil hlav a řekl, že nic co dupe nebo běhá po lese a není vyšší než jeden metr už nikdy nepozřu. Ale věřím, že tvůj recept byl vynikající (kuchařský smajlík).Mimochodem, poslední dobou zanedbávám ostatní blogy, ale je zkouškové, jsem omluven pančelko?

    OdpovědětVymazat
  23. Zrovna jsem dočetla a přišla mamka s otázkou: \"Mám na zítra upéct králíka?\":)))), tak jsem se začala válet smíchy po zemi. Mamka jen poznamenala, že jsem střelená a šla do mražáku:)))))Máme mražák i králíkárnu plnou králíků, kdyby sis to chtěla Báro zopakovat;-)

    OdpovědětVymazat
  24. Mod,rozporcovat a kuchyňsky upravit srnu, to už je skoro jako totéž udělat s krávou. Klobouk dolů!Bohdane, to je zajisté jen nevyzkoušená hypotetická varianta. To by chtělo zkusit a budeš mít krásný příspěvek do deníčku. Jago, tak to se ti nedivím, to je zážitek na celý život.

    OdpovědětVymazat
  25. Galahade, toho PŘED, chystám ještě povícero, tak se těš.Magrátko, já jsem také čistokrevná z paneláku, ale... taky mlsná huba.Sunfreedom, jsi omluven, pak se pochlub, jak to dopadlo a zda jsi prošel. *velmi soucítící úsměv*čagi, pokud už je králík v mražáku, vidím to nadějně, že je stažen! A to už mě jeho příprava nevyleká.

    OdpovědětVymazat