Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 26. února 2008

Napadlo mě to dnes ráno,

že by každý podnikatel živil jednoho "svého" úředníka. Bylo by to takové přátelské a osobnější...

Můj tatínek si nesmírně rád dopisuje. Trochu to souvisí s tím, že je zaníceným filatelistou a sběratelem obálek prvního dne a také je k tomu občas nucen různými úředními šimly. To si pak obzvlášť vychutnává.
I přes svůj hluboce důchodový věk stále velmi aktivně podniká a když se mu daří a zdraví slouží, proč by toho také nechával. Sice už spoustu věcí nechává vydělávat jen tam samospádem, ale svou prací žije, až mám někdy strach, že ve chvíli, kdy opravdu skončí, druhý den umře. Zatím to tak ovšem ani zdaleka nevypadá a jeho pověstný smysl pro humor se odráží ve všem, na co sáhne.

Je to pár dní, co mu přišel dopis z ministerstva, kde po něm nějaký šiml chtěl roční výkazy o jeho činnosti, snad jim tam chyběl v nějaké tabulce.
Protože není ekonom ani účetní, předepsané kolonky vyplnil s kreativitou sobě vlastní, aniž by se, byť jedenkrát, podíval do svého účetnictví, a poslal dotazník zpět.

Obratem přišla z Prahy další ministerská obálka (jaká radost pro sběratele). Tentokrát byly metodické pokyny psány přímo adresně a velmi polopaticky.

Dovolím si částečně citovat:

Vážený pane,
vzhledem k tomu, že podnikáte ve vlastní budově, budete mít jistě i zaměstnance a s nimi spojené mzdové náklady. Dále předpokládáme, že máte nějaké investiční náklady a náklady na běžný provoz.

Ježyš(c), co jim tam ten táta poslal, když ne tohle?! pomyslela jsem si, protože osoba, která se mu stará o papíry jsem já.

Pak mě ovšem odrovnala poslední věta, naprostá perla:
Všechny náklady, prosím, v prvním sloupci sečtěte a v dalším sloupci uveďte součet všech výnosů. Obě čísla by se měla ZHRUBA ROVNAT.

Neslzím smíchy často, ale tenhle dopis si asi schovám, stejně jako otcovu odpověď na něj.

Vážená paní,
budova, ve které podnikám patří městu, takže nemám žádné investiční náklady, platím jen nájem. Zaměstanace nemám žádné, pomáhá mi rodina a o účetnictví se stará dcera. Systém práce, který používám, jsem odkoukal v cirkuse, kde jeho ředitel prodával v kase lístky na představení, pak vystoupil v programu jako výborný klaun a krotitel, o přestávce obcházel diváky s upomínkovými předměty, po skončení programu provázel zvěřincem a nevím, zda na konec neboural i šapitó.
Co se týká výše výnosů a nákladů, tak pokud by se mi tato čísla ZHRUBA ROVNALA, už dávno bych nepodnikal, ale byl bych státním úředníkem.

S pozdravem Tenaten

23 komentářů:

  1. Hezké... skoro by se chtělo zavést pojem intuitivní účetnictví :-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Vybornytatinek zabodoval:D Pani na urade zrejme nestihala;)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezké.Tohle povídání je lepší než učebnice ekonomie.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý příklad z buzero-debilokracie. S tím bys mohla hostovat na Chucpe v cyklu Lekce z nasertivity. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Báro,neumím si představit, kolik úředních šimlů by pomřelo (někteří asi i smíchy), kdyby se Tvůj tatínek dorval k mailu...

    OdpovědětVymazat
  6. :-)))))))))))))))))))))))))))tohle nemá žádnou chybu:-))))))))))

    OdpovědětVymazat
  7. tahle dopisování mám taky hrozně rád.. Tatínek je king, chtěl bych vidět paní úřednici:)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak mě ještě napadlo, že příslušný ministerský úředník povětšinou \"spravuje\" organizace jejichž zřizovatelem je stát, tak se to zajisté vždycky nějak ZHRUBA ROVNÁ:-)))

    OdpovědětVymazat
  9. Baru......to je na potlesk. Ale pan otec si na něj bude muset počkat, až zvednu ze země tu židli, ze které jsem spadl...

    OdpovědětVymazat
  10. Přeju ženiálnímu tatínkovi hodně podobně kreativních a chápajících úředníků :-)))

    OdpovědětVymazat
  11. Už vím, po kom to dítě je! Skvelé!

    OdpovědětVymazat
  12. Právě jsem zvedla po čase hlavu od účetnictví mých klientů, a skoro spadla ze židle. Už se hrnu k tomu, že článeček , myslím tím odpověď tvého tatínka, si okopíruji, a budu jí přidávat každému k jeho účetnictví. Právě teď vhodná doba.

    OdpovědětVymazat
  13. To all,tatínkovi vyřídím veškeré pozdravy, asi by se v jeho korespondenci našlo ledacos. Zcr- intuitivní účetnictví vede asi kde kdo a také to kreativní!Teo, tatínek je zdravě nasertivní a obdivuji jeho vytrvalost, s jakou proti něčemu aktivně pořád vystupuje a ač je to bezvýsledné, bodá stále.Kamio, zatím pracuji na tom, aby pochopil rozdíl mezi webem a mailem, ale cesta je to strastiplná.Mod, ono se to třeba územním celkům dokonce rovnat MUSÍ! Z toho vyvozuji, že paní projevila lidskost a ohromnou toleraci, když napsala, že by se to \"rovnat MĚLO\"... hahahahaGalahade, vstávat a do práce. Žně jsou v plném proudu!Rowdy, já myslím, že každý máme svého úředníka, jen táta jich má alespoň pět!Lojzo, měla jsem strašné dětství, naši mě celé noci budili, jak se pořád něčemu smáli...Elizo, vydrž za chvilku to bude za námi a jakýkoliv důvod k rozveselení je na místě!

    OdpovědětVymazat
  14. Báro,tak to vypadá, že úřední šiml je pro tuto chvíli zachráněn:)

    OdpovědětVymazat
  15. Je to půvabné. :))) Teda, bylo by to půvabné, kdyby to bylo vymyšlené. Protože se ale obávám, že je to prudce ze života, je to spíš hrozné. Zase jedna úřednice, kterou živíme zcela zbytečně...

    OdpovědětVymazat
  16. tatínekÚřední šiml zase jednou pořádně zařehtal. Tatínkovi přeji hodně zdraví.

    OdpovědětVymazat
  17. Baru......ale já v práci jsem. Toho času již dvanáctou hodinu... *uondaný škleb*

    OdpovědětVymazat
  18. Kamio,kdyby se mi podařilo taťku naučit s počítačem, tak to by úpro něj byl přechod do jiné dimenze!Bohdane, taťka v závěru svého milého dopisu tu paní pozval, ať se přijede podívat.. /veselý smích/Galahade, věřím, že už jsi zajisté uondán, ala pak ta výplata!!!

    OdpovědětVymazat
  19. Baru......ta výplata bude stát za bačkoru, protože jsem byl nemocnej a ty přesčasy dělám jen proto, abych nepřišel až o tolik...

    OdpovědětVymazat
  20. No super...Nebyl taťka v minulosti také optik ???Ten jim vytřel zrak.Pozdravuj ho. DL.Zase si sem přijdu někdy chechtnout.

    OdpovědětVymazat
  21. Docela by mě zajímalo, co to bylo za ministerstvo a dotazník (či co). Nešlo by jmenovat?

    OdpovědětVymazat
  22. Jago,takhle dodám jen, že to bylo jakési ministerstvo kultury. Kdybys chtěl víc, tak do mailu.

    OdpovědětVymazat