Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

pátek 30. května 2008

Requiem za němé přátele

...

Co asi hledal člověk, který se dnes ocitl na mých stránkách poté, co zadal "barmanka extrém"?
Chtěl nějakou velkou nebo extrémně zásobenou alkoholem? To ví jen on, každopádně u mě asi uspokojen nebyl.
Já jsem barmanka v baru, kde se bude nalévat zase až od září a kam teď jen chodím občas zalít květiny a jednou za týden či 14 dní "odnalévat" nějakou malou soukromou akci.
Ty květiny to byl průšvih. Spoléhala jsem se na jednu, co tam chodí uklízet, že občas vezme konvičku do ruky a dá těm holkám žíznivým trochu napít, ale ona si zřejmě totéž myslela o mně.
Klasická situace, když se něco nedá jasným úkolem. Přišla jsem do nebohých prostor asi po třech týdnech a svěšené sušené listy bývalých vznešených palem mi vehnaly slzy vzteku a smutku do očí. Nejdřív jsem vynadala v duchu sama sobě a pak i všem ostatním, kteří to asi vůbec neviděli.
Nevyhodila jsem ty chudinky, jen ať tam přes léto stojí jako memento toho, že pečlivá péče o květiny prováděná jednou za půl roku nazývá se destrukce.
Stále nemám pocit toho, že bych za to mohla, ale je mi líto těch let, kolik tady ta nádherná zeleň zdobila každé volné místo i místečko pod laskavou péčí naší babičky a jen co ona onemocněla a už se starat nemůže, my, její nástupci, jsme to tak přivedli do stádia naprostého zmaru.
Zatím jí to ani říkat nebudu, spíš se pokusím do září nakoupit novou flotilu všemožných popívavých a zajímavě vypadajících rostlin a postarat se i o to, aby měly všechno, co potřebují, tedy nejen světlo a dobrou hudbu.
 

23 komentářů:

  1. Báro,ovšem teď jsi to vyhledávání znehodnotila, protože když jsem si zadal \"barmanka extrém\", tak mi vyskočil tento článek!Škoda květin. Znám to z domu. Dva dny je pryč ani nemrknu a já obcházím s životodárnou tekutinou v deset večer květiny a říkám si \"musím, i když je deset večer, zítra už by bylo zle\". Nevím, nějak bych nemohl usnout, kdybych to neudělal, bylo by mi jich líto, protože bych přece taky nechtěl zůstat žíznivý (bez piva;-).

    OdpovědětVymazat
  2. Bez piva?!?!?!Kamio tohle vůbec neříkej!!!

    OdpovědětVymazat
  3. To zamrzí,když oblíbená rostlina zajde.A já mám oblíbené všechny, co máme doma ,-)

    OdpovědětVymazat
  4. Rozumím...Mám ficus po dědovi. V zimě má svůj vlastní zdroj světla, nahrazující sluneční svit. Od pozdního jara do začátku podzimu se \"letní\" v polostínu na terase. Předloni začal náhle usychat a ztratil všechny listy. Musel do \"sanatoria\" k odborníkovi, prý měl napadené kořeny jakýmsi parazitem. Na JIPce byl čtvrt roku a přišel o polovinu větví a hmoty vůbec, kmen je uvnitř zcela dutý a vyplněný dřevěným uhlím. Potřeboval by \"zástřih\", ale já jsem rád, že se nám ho podařilo zachránit... to je on: http://ateo.cz/obr/bonsai.jpg Říkáme mu André (děd ho údajně dostal od André Bretona, \"zakladatele\" surrealismu). ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Kamio,doma jsem v pohodě, tam se kytičkám daří, ale tady došlo k průšvihu, tím spíš, že těm palmám bylo možná dvacet let...Pár kytek se tam dostalo i tak, že svým původním majitelům doma přerostly a u nás je místa dost, doufám, že se na ně někdy nebudou chtít jít podívat.Galahade, to jsem ráda, že žiješ! jak nejdéle přežiješ bez piva?Gombo, každá kytka u mě doma mý nějaký příběh. Letos dokonce i ty v truhlíku za oknem!Spoon, je to jediná možnost.Teo, to je krása! To stojí určitě za to, dát vyléčit a je bezva, že se povedlo. U rodičů je podobný, mamka ho má od dětství, nerada bych to zakřikla, zatím se mu daří dobře.

    OdpovědětVymazat
  6. Baru,jsem v tomto směru velbloudově flexibilní a vydržím bez piva dobu libovolně dlouhou. Míra stesku už je ale jiná otázka, žeáno...

    OdpovědětVymazat
  7. Galahade,někdo s pivem, někdo s láskou... třeba...

    OdpovědětVymazat
  8. Upřímnou soustrast, je to hodně smutný. Před půlrokem se mi podařilo rasantním zásahem (ostříháním skoro až na kořen a omytí kořenů vodou s jarem) zachránit jednoho nebožáka v práci. Šéfka se tvářila skepticky, ale přežil! Už obrostl. Také vzpomínám na jednu epidemii v práci. Šéfka je veliká pěstitelka ibišků a napadli je nějaké lítací mšice, hrůza. Stříkání nepomáhalo. Jednou onemocněla a vzali jsme to do parády s kolegyní. Každou kytku jsme zanesli do karantény - cca 100 m od knihovny a komplet ostříhali v igelitovém pytli a vyměnily hlínu.... To bylo výčitek, ale všechny přežily a žijí dál! Baru, opět se potvrdila stará známá teorie. Co si člověk neudělá sám - nemá!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Hm, \"NĚCO\" nám na zahradě spálilo mladé listí na stromench a ještě cosi co už si nepamatuju toho jméno. Asi se \"NĚCO\" děje, ne? :(

    OdpovědětVymazat
  10. Zuzi,kdo byl v tom igelitovém pytli? Zásahová stříhací jednotka nebo kytka? Ale ne, vážně, od nynějška se držím oné staré dobré teorie ještě víc :-).Mikine, to moje NĚCO má jméno, příjmení i číslo občanky... jen to nemůžu praštit.

    OdpovědětVymazat
  11. Bározkusím dodat pár odnoží rostlin které jsem vypěstovala vlastníma rukama nohama:-)

    OdpovědětVymazat
  12. No to nemyslíš vážně, Báro! Asi myslíš.... :-(

    OdpovědětVymazat
  13. Co takhle pořídit si skleník, buď v příbytku, nebo na pracovišti, prostě aby nebylo tolik práce. I když ono i ve skleníku se musí, ale přeci jenom, dá se tam čas trošku prodloužit. Aby to pokrylo tu inkriminovanou dobu. Moje všechny kytky jsou teď na dovolené na severní straně zasklené verandy a nádherně se jim tam líbí, že pak v zimě vypadají opravdu spokojeně.

    OdpovědětVymazat
  14. ja mam bohuzel cerny palec, nejak to v sobe nemam, bodlinky uhniji, zeleninky uschnou. porad si rikam, ze to treba prijde s vekem. zatim s vekem prisel manzel, zaplatbuh s prsty zelenymi. aspon ze tak. :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Báro, v pytli byl květináč, samozřejmě, aby se ty potvory lítací nerozlétaly...

    OdpovědětVymazat
  16. Elizo,taková zasklená severní veranda, to je věc! Tohle byly palmy, které jsou dost pro dva silné chlapy, tím spíše je mi jich líto. Ale už procuji na obnově, chci to tam mít na sezónu zase hezké!Kolčkolań, mému muži bych tak mohla dát kytku na plakátu, ta by mu vydržela, ale jsou i žijící výjimky, co se o kytičky starají moc hezky.Zuzi, jí mám teď v pytli všechno, tak zase pěkně od začátku... :-)

    OdpovědětVymazat
  17. No já když jsem teď na 9 dní odjížděla, tak jsem na stůl v kuchyni položila itinerář vypadající asi takto:Zalít denně i kdyby pršelo !:1. Hortenzie na mozaice2. Všechny ostatní kytky na té mozaice3. Všechny zavěšené květiny venku4. Mučenku v kuchyni na okněatd., mělo to asi 15 bodů a musím říct, že se to velmi osvědčilo,protože jsem výjimečně nepřišla ani o jednu kytku!:-))

    OdpovědětVymazat
  18. Mod,není nad to, když se umí dva domluvit... co bych za to občas dala!

    OdpovědětVymazat
  19. jó kytky... mně se doma smějí, když v létě přijdu někdy domů pozdě, beru baterku čelovku a jdu zalívat na balkon. Teď jsem byla týden na dovolené a přes důtklivé upomínání je jedna kytka fuč a u druhé se uvidí.

    OdpovědětVymazat
  20. já se přestala doprošovat a samozavlažovací truhlíky to zvládají 3 dny v horku a týden, když je pod mrakem. Ale jeden rok bylo takové vedro, že jsem po dovolené z truhlíků sklidila seno a bylo po parádě.

    OdpovědětVymazat
  21. já se nedoprošuju, já vyhrožuju. Když je vedro, zalívám i dvakrát, v samozavlažovacích jednou. V bytě vydrží v zimě v létě dva, maximálně tři dny. Moje oblíbené je Spatiphyllum, to na nedostatek zálivky reaguje příšerným svěšením listů, takže si o to zalití přímo křičí, a když dostane vodu, za půl dne se zase napřímí.

    OdpovědětVymazat
  22. úvěrová společnost, která mi poskytuje půjčku ve výši 5 000 000,00 USD, když ostatní investoři půjčky zanedbali moji nabídku, ale pan benjamin lee mi poskytl úspěšnou půjčku. Jsou přímo zapojeni do financování půjček a projektů z hlediska investic. poskytují finanční řešení společnostem a jednotlivcům, kteří hledají přístup k fondům kapitálových trhů, mohou vám pomoci financovat váš projekt nebo rozšířit vaše podnikání .. e-mailový kontakt :::: také 247officedept@gmail.com nebo napište na číslo whatsapp na + 1- ( 989-394-3740)

    OdpovědětVymazat