Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

sobota 13. prosince 2008

Další nečekaně objevená černá díra,

kde mizí naše daně.

Ten včerejší promr..marněný čas na lavici v soudní chodbě jsem se snažila vyplnit vyřízením věcí organizačního charakteru, tedy telefony a urovnáním akcí příštího týdne, ovšem i když člověk jen tak sedí a občas si zavolá, oko vidí a ucho slyší.
Případ, který se projednával ve vedlejší soudní síni byla pěkná lapálie.
Malý podvodníček-recidivista si potřeboval vylepšit svou hmotnou situaci a tak obvolal kámoše z vojny a nakecal jim, že organizuje sraz celé jejich kumpánie a ať mu pošlou peníze na pronájem hospody a objednání příslušného občerstvení.
Na lep mu sedlo asi 30 bývalých kamarádů ve zbrani a on obdržel zhruba 15 tisíc.
Tím to pro něj zhaslo a prachy vesele rozházel.
Jenže když někdo někam pošle 5 stokorun a dlouho se nic neděje, začne se o osud svých poctivě vydělaných zlaťáčků zajímat.
A protože byli kluci pěkně naštvaní, nemávli rukou, podali tresní oznámení a věc už se vezla až k soudu.
Přijelo svědčit 25 okradených z celé republiky, aby ukázali prstem na toho, kdo je tak podvedl a nechali mu to přičíst k dalším podvodům, za které ho pobyt ve vězení zcela jistě nemine.
A proč tohle píšu?
Protože mě na tom šokovala jedna věc.
Svědkové všichni předložili potvrzení o ušlém výdělku a vynaložených nákladech na cestu ze svého bydliště do místa soudního jednání a vesměs to byly částky kolem tisícovky.
Selským rozumem bych si myslela, že se to přičte k tíži obžalovanému!
15 litrů ukradených a 25 litrů k tomu.
ANI OMYLEM!
Jak jsem se už dostatečně informovala, ty náhrady svědkům platí stát! Dokonce mé dotazy vyvolaly údiv nad tím, jak se tak blbě můžu ptát, vždyť to je přece jasné... Jaké to musí být částky třeba v případě projednávání kauzy "H-systém", kde jsou stovky svědků a spousty takových, o kterých ani nevíme...???!!! Obžalovaný je v klidu, stát to zaplatí.
PROČ?
Nezbývá mi, než skončit Modoniným povzdechem:
Tož su magor nebo nesu?
 

8 komentářů:

  1. Bárotak to nevím holka, kde ses informovala, ale náklady řízení se rozhodně připočtou na vrub odsouzeného. Stát však platí v trestním řízení všechno kolem, tedy provoz jednací síně, mzdu soudců, zapisovatelky, uklizečky atd. V civilním řízení má tyhle náklady pokrýt soudní poplatek (třeba u rozvodu,který se táhne několik let, to dělá 1.000,-Kč).Nic se neplatí státu, ani se nepřipočítává účastníkům, ve věcech nesporných, tzn. těch,kde jsou účastníky řízení nezl. děti, například.

    OdpovědětVymazat
  2. Mod,já jsem se pak ptala té zapisovatelky (nebo jak se ty úřednice jmenují), která tam poletovala okolo a trochu se s ní znám. Fakt, to není pravda? To bys mě potěšila, ovšem pak zase nechápu, že to ta slepice u soudu NEVÍ.

    OdpovědětVymazat
  3. Zapisovatelka, tak možná došlo k nějaké změně:o), ale ještě nedávno, rozhodně svědci,kteří byli zároveň poškozenými a tedy účastníky řízení, pokud vznesli nároky na svědečné,cestovné a podobně, dostali to zaplaceno sice ze soudní kasy, ale na vrub se to vždycky připočítávalo odsouzenému. Fakt je, že mnohdy jsou tyhle peníze, které zaplatí v 1. kroku soud-stát, od odsouzených nevydolovatelné, zejména pokud jdou následně do výkonu trestu.

    OdpovědětVymazat
  4. Další černou díru máš v tzv. \"ex offo\", takto ustanovení obhájci jsou placeni ze státní kasy a stát by měl následně od odsouzených ty peníze požadovat-vymáhat, ale jestli se mu to podaří do výše 20-30%, tak je to moc:-/

    OdpovědětVymazat
  5. MOd,všechny tyyhle poplatkové mechanismy, včetně advokátů ex offo, jsou mi celkem pochopitelné, ale tamto mě dojalo. Já pevně doufám, že pravdu máš ty a ne ta soudní osoba, protože to by byl výsměch jako prase.

    OdpovědětVymazat
  6. jen klid dámy, za pár (desítek?) let až to tady ovládnou muslimové, tady bude platit právo šarí\'a a pak se nějakými soudními poplatky už trápit nebudete :-DDD

    OdpovědětVymazat
  7. WW,ač se mi tvá představa pranic nelíbí, nemohu tentokrát popřít, že můžeš mít i pravdu.

    OdpovědětVymazat
  8. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Výměna kdekoli - Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, tabletu a mobilu

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat