Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

pátek 6. března 2009

Pacientova samoobsluha

Když je u obvoďáka pacient tím posledním, čím je třeba se zabývat.

Tohle je věc, která se může přihodit každému a když si uvědomím, že se to týká i hodně malých dětí, které to mohou odnést s dlouhodobými následky, raději se podělím o praktickou zkušenost.

Člověka začne bolet v krku, zduří mu mandle, má teplotu, kdo by tenhle stav neznal.
Přece normální angína.
A tady právě číhá to nebezpečí, na které chci upozornit. Když si myslím já, že je to angína, tak je to v pohodě, jsem laik a pro způsob léčby si zajdu ke svému obvodnímu lékaři.
Když si to na 100% myslí i lékař, aniž by udělal nějaká vyšetření, výtěr z krku nebo krevní obraz, může z toho být pěkný průšvih.
Předepíše antibiotika, pošle pacoucha domů a braň se, jak umíš.

Jenže ona to nemusí být angína, ale mononukleóza, která má hodně podobné příznaky a ve chvíli, kdy se někdo začne léčit předepsanými antibiotiky od lékaře je zle.
Na mononukleózu se NIKDY nesmí dát antibiotika obsahující amoxicilin, kupř. Duomox. Po nějaké době užívání, kdy stejně moc nezabírají, dojde k
alerické reakci - otoky, svědivá vyrážka po celém těle, ještě větší zduření beztak zduřených mandlí, které může vést až k velmi vážným dýchacím potížím a do toho další zvýšení teploty...

V takovém případě je nejlepší jediné: okamžitě sanitka (zvlášť u dětí) a úprkem do nejbližší nemocnice pro kalciovku.

Doporučuji tedy zpozornět, když doktor bez pořádného vyšetření jen tak vypálí na angínu antibiotika. S těmi vůbec opatrně, mnohdy se předepisují zbytečně a je lepší se ještě dožadovat vyšetření na ORL.

Mononukleóze se přezdívá nemoc z líbání a připisuje se většinou jen puberťákům. Bohužel, tak to vůbec není, je to infekce jako každá jiná,
chytnout lze kdekoliv a postihnout může kohokoliv, od nemluvňat až po důchodce.
K mononukleóze patří dlouhá léčba, napadení jater a tedy dieta a dlouhodobé zdravotní omezení, čím později je diagnostikována a léčena, tím hůř.

Tolik jedna draze zaplacená zkušenost, o zásadním prodloužení pracovní neschopnosti a problémů z toho vzniklých se raději nezmiňuji, mohlo by se mi stát, že by mi na adresu konkrétního obvoďáka došla zásoba slušných slov.

46 komentářů:

  1. Angína?Ahoj, taky mám zduřelé mandle a bolí mě v krku, dnes jsem byla na vyšetření CRP a je to virové, tak uvidím. Vyfásla jsem Bioparox. Doufám, že bude dobře. Nejen mě, ale i tobě. Drž se. Jinak je moc fajn, že zase píšeš.

    OdpovědětVymazat
  2. Baro, mam dojem, ze jakbyla Silvie v osme tride, proti mononukleoze je ve skole ockovali. Museli jsme podepsat formular, ze s tim ockovanim souhlasime, a kdo nedonesl od rodicu podepsany papir, ockovani nedostal. Preju brzke uzdraveni, ty doktori jsou fakt kolikrat padli na hlavu a jeste za to chcou poplatek! ;op

    OdpovědětVymazat
  3. Výtěry, odběry, hm, to jde po telfonu asi těžko co?:-)) No, naštěstí je každá moje angína jen zánět noshltanu a ten ten antibiotika nedostávám. Ovšem jestli jsem někdy měla moňonukleózu z líbání, netuším:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Petroulo,tak se též rychle uzdravuj, ať nemusíš vítat jaro v posteli.

    Oby, musím se tady u nás na to očkování pozeptat, poslední dobou je té mononukleózy kolem nějak moc.

    Výtěr po telefonu... ani si to nechci představovat :-D.
    Nemocný je, bohužel, Vojta, já se zatím držím.

    OdpovědětVymazat
  5. Aha, Vojtu neznám, tak ať se brzy uzdraví teda:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tyjo, pisu si:-)Ja ted mela nastesti opacnou zkusenost. Mala nebyla krome 2 nastuzeni jeste nemocna. Mudr me pojejim 2. nachlazeni s castym mocenim vyhnala na ultrazvuk jejich mocovych cest a okolí. Ze se to pry nema podcenovat. Nález nastesti žádný, ale dobry pocit ze svedomite Mudr velký. A pri dalsim jakekoli nastuzeni, teplotach uz mame chodit rovnou s ranni močí. Dostali jsme zkumavky do zasoby a info na co davat pozor. Miluju naší dětskou lékařku!:-) A s antibiotiky to neprehani ale jsou-li treba, dá je. Docela me nadchla..

    OdpovědětVymazat
  7. Asi uz je to stara vesta,ale ja antibiotika dlouho nemela, az ted. Pri cteni letáčku jsem se docetla, ze zrovna k tomu amoxicilinu se pridava kyselina klavulanová, \"ktera ho chrání před rozkladem enzymy, ktere produkuji nektere bakterie na svoji ochranu. Spektrum Augmentinu Duo je tak rozsireno o mikroorganismy, ktere, diky produkci techto enzymů, jsou vůči nechráněnému amoxicilinu odolné...\"
    Zní to docela vychytaně. U starych antibiotik to asi nebylo, asi ani nebylo treba, bakterie ho jeste neznaly..Vite o tom nekdo vic?

    OdpovědětVymazat
  8. Mononukleóza-to by vydalo na článek. Měl jsem ji. Nepoznal to obvoďák, nepoznal to na ORL, nepoznal tom vlastně nikdo. Až jiný praktik mi nechal udělat komplet testy a z jaterních to bylo jasné. Hodnoty ALT, AST jako mrakodrapy. Ten večer jsem byl v nemocnici a nevyšel odtamtud 14 dní. Ta angína pak přijde, když podávají léky na snížení imunoreakce. A já to neměl z líbání, ale z \"dobře\" umytých krýglů na Myslivně. Asi. Dieta se drží ještě půl roku, ani šťopka alkoholu. Příběh z doby, kdy mi bylo 25, takže prý jsem to chytil \"na poslední chvíli\", po 30 se to prý už nedostane...

    Vojtovi držím pěsti, ale není to naštěstí smrtelné, jen hodně nepříjemné.

    OdpovědětVymazat
  9. Není to spíš tak, že mononukleoza nasedá na anginu? Takže je tam opravdu angina, plus ta mono, čili ze stěrů se najde angina a teprva z jaterek mononukleoza? Blbý je, že mono může člověk mít běz jakýhkoli příznaků a časem najednou zjistí, že má játra v... Půl roku dieta je ta nejkratší, no je to hnus, fuj fuj. Naštěstí teda jsem neměla, mi stačí ty játra pošramocený z těhotenství...

    OdpovědětVymazat
  10. Kamio,ta teorie jest mylná, táhne mi na čtyřicet! ;-)

    Jasně, někdy se to nepozná, kdyby mi to pako udělalo aspoň nějaké vyšetření a nic se nenašlo, tak ani neceknu.
    Ono to bylo ještě komplikovanější. Když jsem se v horečkách dopotácel na středisko, řekla mi sestra, že moje osvědčená pí doktor se chystá do důchodu a nechává si jen nějaké pacoše. Praxi přebírá nový doktor - tady mi podepiště přeregistraci. A bylo vymalováno...
    No, už jsem zas u své původní obvoďačky. ;-)
    Toho \"doktůrka\" jsem prohnal netem: jeho předchozí a jediné působiště byla drážní poliklinika. Tak nevím...
    Jo, a když jsem se po třech týdnech konečně dostal na pořádný ORL, tak pí doktor koukla do krku a pravila, že od pohledu to vypadá jako jasná monoukleosa. A gradovalo to hláškou, že i kdyby to byla angína, ona by mi ten Duomox nepředepsala. No coment!

    OdpovědětVymazat
  11. HelenusakMyslím, že nikoliv. Řekl bych, že angína a mononukleoza mají jen podobné příznaky, možná i nějaké podobné viry, ale nijak na sebe vázané nejsou.
    Ale to by spíš měl vysvětlit někdo fundovaný. \"Není zde mezi přítomnými lékař?\" ;-)

    A dieta? Nějaký alkohol by mi vadil ze všeho nejmíň. Stejně nepiju, jelikož už držím jednu na Crohna. Jenže ony tyhle dvě dietky si občas v něčem protiřečí, takže sladit je bude ještě zajímavé. Kupř. předevčírem se mi to moc nepovedlo a v noci bylo veselo. :-(

    OdpovědětVymazat
  12. Naprosto normální, dostanu antibiotika i na červený nos :( Většinou je nepoužívám, nebo si je ani nevyzvednu... Kouknu na internet a nacpu se vitamíny, určitě to není nejšťastnější řešení, ale něco mi říká, že své játra a ledviny budu ještě někdy potřebovat...

    OdpovědětVymazat
  13. Vojto,držím pěsti, abys to zvládl, je to nepříjemné. A s tím věkem, no to ěm překvapuje, já myslel, že jsme to opravdu v těch 25 chytil \"na poslední chvíli\". Drž se.

    OdpovědětVymazat
  14. 7 Bsorrko,dobrá dětská doktorka je veliká výhra!

    Kamio, zrovna teď má mono i 50tiletý manžel mojí známé. Já měla žloutenku kdysi, po roce diety jsem se nemohla podívat ani na kuřecí maso. Alkohol mi nechyběl :-)

    Heli, pošrmocená játra? Já to odnesla štínou žlázou, ale nelituji ničeho, Destruktorek mi to vynahradí.

    OdpovědětVymazat
  15. Panvičko,děláš dobře, antiboitika až jako poslední!

    Vojto, doufám, že už je lépe!!!

    OdpovědětVymazat
  16. Báro,ale snad jo, jen ta zku***ná únava. :-( Říkal jsem si, že když už musím hnít doma, dodělám ty kvanta restů (korektury, skeny apod.), jenže sotva se k tomu posadím, tak začnu padat na hubu.

    A propos, mluvil jsem s Liborem Marčíkem, tak ten druhej díl je opravdu jen dotisk. Krom opravených hrubek ;-), jsou tam pouze doplněný dvě nový fotky. Jinak je vše stejné...

    OdpovědětVymazat
  17. Vojto,ta únava... to snad zažene blížící se jaro a projížďka na motorce.
    Není pro autora knihy krásnějšího slova než-li DOTISK. Ale to má Libor štěstí, že si nemusím ten druhý díl kupovat podruhé :-).

    OdpovědětVymazat
  18. Doporucuji vzdy chtit pri vetsich a dlouho trvajicich bolestech v krku udelat vyter. To same pri hnisave ryme.Kdyz nic jineho, zjisti se, ze zalezitost neni bakterialni a nebudou predepsana ATB.

    OdpovědětVymazat
  19. Na co ten Teo asi porad myslí?:-)

    OdpovědětVymazat
  20. 21Dnes mi kalendář velí myslet na žencký. Napříč blogosférou... ale i mimo virtuálno. Vím, co se sluší, kua! :p

    OdpovědětVymazat
  21. Lenko,díky, budu si pamatovat! Též mám obvoďáka, který je jako člověk skvělý, ale jako lékař to má na háku.

    Teo, díky za krásnou květinu na oslavu amerického svátku, rudým karafiátem bys mě nasrštval :-)

    OdpovědětVymazat
  22. A co doma, Teo,byla nevirtualni kvetina pro drahou polovicku?

    OdpovědětVymazat
  23. Teo 22dle tveho blogu bych typovala, ze na zensky myslis i mimo kalendarove udalosti;-)

    OdpovědětVymazat
  24. Sakra prace, jak je to mozny,ze se to tady neslavi? Nam akorat rekli \'soupnete si v noci hodiny dopredu\', ale ze by nejaky MDZ, o tom nikdo ani nehlesne. Ja chcu taky bodlaaak. ;o)

    OdpovědětVymazat
  25. 25Treba ti ho tam taky nekdo šoupne ;-)
    Myslim bodlak:-))

    OdpovědětVymazat
  26. Toz diky, Bosorko,ty umis potesit... ;o)

    OdpovědětVymazat
  27. Myslimdo mailu ci blogu... :-)

    OdpovědětVymazat
  28. Jasne, kam taky jinam,ze jo? ;o)

    OdpovědětVymazat
  29. Ja nevim, to spis poradi Teo;-)ten uz ma s bodlaky vetsi zkusenost :-)

    OdpovědětVymazat
  30. No,já bych se s bodlákama do složitějších akcí nepouštěla, ani na MDŽ :-)

    OdpovědětVymazat
  31. Ja asivubec do zadnejch akcí:-)
    Bejvalej uz po hube dostal necim jinym a zbytek je OK :-))

    OdpovědětVymazat
  32. Zdravím, Báro a Vojto,jak to tak čtu, asi můžu být šťastná, že mám (díky pánům lékařům z minulosti) získanou alergii na antibiotika. Hned je mi líp, i když nejsem ultrapřírodní jako moji známí, kteří zcela odmítají antibiotika a většinu dalších léků a léčí se jen homeopatiky.. hlavně brzké uzdravení, Vojto.

    OdpovědětVymazat
  33. Tak se tu mejtehezky, jedu na hory:-)

    OdpovědětVymazat
  34. Bosorrko,asi už pozdě, ale přeji pěkné hory.

    OdpovědětVymazat
  35. Ahoj Sabe,naštěstí má Vojta Vílu a ta mu to uzdravování jistě zpříjemní, jak to jen půjde :-).
    Homeopatika mi jako jediné zabralo na sennou rýmu. Díky nim už mohu dokonce v létě vkročit na rozkvetlou louku.

    OdpovědětVymazat
  36. Já se chci toho obvoďáka částečně zastat. Myslím, že kritizovaný Dr. udělal chybu jen v tom druhém případě tj. dal na \"angínu\" ten Duomox. Jinak i já zastávám názor, že při nekomplikované angíně u jinak zcela zdravého jedince není nutné dělat jakákoliv jiná vyšetření než odebrat anamnézu a podívat se do krku a na krk ;) Další vyšetření bych udělala jen pokud by se mně poté něco nezdálo.
    Nicméně na angínu je penicilin, a dát Duomox, či Augmentin (taky jsem už viděla) bych z výše jmenovaného důvodu opravdu neudělala, i když je pravda, že i ta mononukleoza se rozeznat většinou dá na první pohled.
    J.

    OdpovědětVymazat
  37. tak nejsem jediná,kdo věčně nadává... mně doktoři pros*ali co mohli a už k nim chodím jen na prevenci, s minimálními zásahy a děsím se doby, kdy je budu potřebovat jako těhotná. bohužel to není jen můj dojem věčně nespokojeného remcala. tak držím palce, ať to dobře dopadne

    OdpovědětVymazat
  38. Díky všem, snad už to bude dobré. Teď čekám na výsledky játrových testů, tak mi držte palce.

    deepwell: nevím, co si mám představit pod pojmem \"nekomplikovaná angína\", ale každý, kdo mi nahlédl do krku, a to vč. toho doktora, prohlásil, že je to hnus. Takže, jestli tomu dobře rozumím, diagnoza se tedy střílí od oka. Patrně aby se ušetřilo. Ve většině případů to asi vyjde, no a někdy se holt netrefí. V mém případě se tedy ušetřilo velmi. Sanitka, kapačky, zbytečný ATB, haldy dalších léků a návštěv doktorů... Víte, že už nemám žádné drobné? Když to spočítám, tedy jen \"přímé\" náklady, tak mne ta legrace na taxících a lékách stála pár tisícovek.
    Jen tak, mimochodem, ten obvoďák nedokázal ani pořádně píchnout kanilu. Už jsem ji přeci jen párkrát měl, ale aby mi z ruky ve finále trčela pod úhlem 45 st. a na stole byla kaluž krve, to jsem vážně ještě nezažil! V motole na příjmu to okomentoval doktor slovy \"který čuně tohle dělalo\", vytáhl ji a zavedl znovu. A takových veselých historek z marodění mám v záloze za posledních pár týdnů povícero.
    Ještě podotýkám, že nejsem \"jinak zcela zdravý jedinec\", a že do antibiotik se mi vůbec nechtělo. Zvláště, když jsem pak ve finále měl vlastně dvoje zasebou. To mi trochu nedělalo dobře.

    OdpovědětVymazat
  39. Báro,Víla má teď v práci docela napilno, takže s tím ošetřováním je to trochu slabší. Ale i tak to pomáhá! ;-)

    A dneska jsem si naordinoval účinnější lék, než všechny pitomý antibiotika. Nevydržel jsem a vyoral první jarní brázdu. Sice jen na kousek, byla docela kosa, na silnici strašnej sajrajt, trochu jsem i zmoknul, ale pomohlo to! :-D Měl jsem toho za těch pár kiláků plný brejle, ale jsem konečně ukojen! ;-)
    http://www.sardel.cz...nibrazda.jpg
    Důůůcááátíííííí.....

    OdpovědětVymazat
  40. Vojto,diagnoza se nestřílí od oka, ale pokud se ti někdo podívá do krku a máš tam zhnisáno (tvými slovy ten \"hnus\" ;) ), tak je to na vždy na atb. A pokud nejsi imunitně nějak oslabený, nebo k tomu nejsou žádné další příznaky (to jsem myslela tím \"nekomplikovaná\") tak se dá ten PNC (ale mohla by to být i jiná atb, ale je to zbytečné) a nic jiného opravdu není třeba, protože dg. angína=hnis na mandlích. A protože někdy může mononukleoza taky zhnisat (sekundárně) a při mononukleoze se nesmí amoxycilin, tak když diagnostikuju angínu (=hnis na mandlích) tak pro jistotu nedávám ten amoxycilin.
    Navíc si myslím, že na základě anamnézy, věku pacienta a vyšetření klinického (kouknout do krku a na krk, popř. poslechnout a šáhnout na břicho) \"obyčejnou\" angínu od té mononukleozy v 99% poznáš.
    Jo a vyšetření CRP a výtěry ti mononukleozu stejně neodliší od streptokokové angíny, protože při té zhnisané mononukleoze ho tam máš taky toho streptokoka a zvýšené CRP.
    Takže to by se při každé angíně musely automaticky vyšetřovat i jaterní testy...
    Takže myslím, že chyba Dr. byla opravdu jen jedna a to ten amoxycilin ;) ;)
    I když ho zase nechci moc omlouvat, protože to je chyba veliká :(
    J.

    OdpovědětVymazat
  41. Depwell,vidím že se snažíš o objektivní pohled, to je dobře. U lékaře je vždy nejhorší to, že zatímco já někomu můžu nalít místo ferneta rum, on může někomu zničit zdraví. Ne-li celý život.

    Vojto, to slyším moc ráda, o té brázdě. V Brně si koupím nějaké krásné brýle a pak už ti nic jiného nezbyde, než-li mě vyvézt též na slíbenou okružní jízdu ... doufám, tedy :-)

    ros, doktoři v těhotenství, to je ještě teď moje černá můra. Přeji, ať dopadneš lépe!

    OdpovědětVymazat
  42. deepwell - OK, čili abych to shrnul. Mononukleoza se dá na 99% poznat pohledem (což byl patrně i můj případ). Obvoďák tohle zjevně nedokázal, takže mi z toho vyplývá, že mě měl projistotu poslat na ORL. A když už, tak neměl dát Duomox. Teda nevím, ale přijde mi to jako dost závažné pochybení.

    Nicméně, obecně, už se nedivím, že občas někdo umře po návštěvě lékaře, kterej určí blbě diagnozu, když se vlastně žádná vyšetření nedělají. Mně se (téměř) nic nestalo, ale co takový ty oblíbený meningokoky apod.? Obyčejná chřipka, kupte si Paralen a rakev...

    Taky bych rád věděl, jak by dopadla případná žaloba. Tedy, nemyslím v ČR, tady je to bezpředmětné, ale třeba v tolik populárních USA, kde jsou takové žaloby velmi oblíbené. Patrně bych na něm vysoudil kalhoty...

    Jinak ještě podotýkám, že jsem \"Crohnař\", což mám ovšem v kartě a v ordinaci jsem na to ještě výslovně upozorňoval. Jakékoliv ATB mi nedělají samozřejmě dobře, natož když je pak beru dvakrát plus horu dalších (zbytečných) léků. Musím říct, že ke konci už mi z nich bylo fakt blbě. Teď už je to OK, beru jen něco na játra, ale domnívám se, že v mém případě byla namístě zvýšená opatrnost a mělo se vzít do úvahy, zda by se ta \"angína\" přece jen nedala léčit jinak.

    Tož asi tak, myslím, že to nemá cenu nadále pitvat.

    OdpovědětVymazat
  43. Báro,jasně, s tím se počítá. Brejle nekupuj, mám dosti svých k zapůjčení. Včetně kukly, pokud bys chtěla být opravdu drsoň. ;-)
    Akorát, každý rok, někdy uprostřed zimy, když se udělalo trochu slušně, otevřel jsem garage a Kadlo nastartoval. Pořádně prohřál motor, vyhnal pavouky z výfuku, dofoukal kola, dobil baterku. Letos jsem temhle rituál poprvé nepodnikl. Tak doufám, že na mě nebude Kadlo nasrané!

    OdpovědětVymazat
  44. Vojto,i kukla by bodla :-). Apartní klobouček by asi uletěl.
    Kadlo pohladím jemným lanelovým hadříkem, aby se zase odnaštvalo.
    A vůbec, kde je REPORTÁŽ z první brázdy?!? Přece to neodflákneš jen obrázkem...
    [44] zasloužíš gratulaci, žes to přežil!

    OdpovědětVymazat
  45. Vojto,přemýšlím, co ti napsat.
    Všichni děláme někdy neúmyslné chyby, chyba lékaře má bohužel tragičtější následky než chyba prodavačky v lahůdkách, ale i lékař je jen člověk...
    Ale upřímně si nemyslím, že tohle byla jedna z těch neúmyslných a nevyhnutelných chyb. Spíš to byla nedbalost nebo nedostatečné vzdělání (ale nechci soudit, neznám přesné souvislosti, ono se někdy může něco jevit z různých úhlů zcela jinak, třeba důvod pro ten Duomox měl např. si mohl myslet, že máš něco v dutinách, na průduškách a nález v krku mu nepřišel až takový jednoznačný, tak dal atb, co pokryjí všechno, co já vím).
    Z mého pohledu dle tvé interpretace se mně to jeví jako chyba. Já bych na tvém místě asi hledala jiného obvoďáka?
    J.

    OdpovědětVymazat