Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 31. března 2009

Úplně jiné jaro

...

Raší a vylézají ze země, kam se jen podívám.
Kdepak sněženky, bledule, krokusy nebo tulipány, to bývalo jiné roky, letos je s tím  konec.
Příroda se rozhodla, že už nebude plýtvat svým umem pro nic za nic a jen těšit lidi krásou květů, které umí vyčarovat, ale rozhodla se na to jít tržně.
Ať vyjedu na kteroukoliv stranu, všude na ně narazím. Jsou jich celé hektary, všechny stejné, jeden jako druhý, připomínají sešikované vojáky.
Velké pozinkované konstrukce, unifikovaně otočené na jih, očekávající netrpělivě sluneční paprsky, aby v jejich teple vyklíčila na nosných ramenech malá černá poupata a se stoupajícími hodinami slunečního svitu se pomalu rozvinula do velké hranaté plochy fotovoltaického panelu.
Kdo by odolal státem garantované ceně 13 kč za 1 kWh! Ani Příroda není hloupá a při takové skvělé akci nemohla zůstat pozadu.
Hezky ekologicky, šetrná sama k sobě.
A zatímco jsme ještě loni mohli chodit po polích a vnímat čerstvou zeleň rašících ozimů, tolik osvěžující, tento rok a všechny následující se budeme muset spokojit se stříbrnou a černou a vydržet to minimálně dvacet let, poté panely odkvétají a stojany reznou...

$$OBR396601$$
 

48 komentářů:

  1. Podle fotkyto vypadá, že to postavili na orné půdě. Navíc ve vašem úrodném kraji. Proč to nestaví na našich horských neobdělávaných lukách? Slunce sice tady moc nesvítí, často jsme v mracích a votom to asi bude. Dnes ale máme taky do modra vyluxováno a tak mám problémy tahat ořezané větve přes ty záplavy sněženek, bledulek a ještě takových malinkých žlutých. Tak hezký den všem

    OdpovědětVymazat
  2. Klasický příklad, jak ekologie dostává přednost před přírodou :-))

    OdpovědětVymazat
  3. DěkujemeBursíku že jsi to tak fajně zařídil.
    Od jisté doby mám zelenou rád jedině na kapotách Kawasaki.

    OdpovědětVymazat
  4. A pak budeme energii vyvazet a jidlo dovazet?

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to sedí:)jsou to absurdity. Stejně jako ekopračka, do které není zapotřebí cpát prášek, ale zato spotřebuje 800 l vody. Nebo větrné elektrárny, taky je cpou všude bezmyšlenkovitě www.kr-vysocina.cz/soubory/450008/9_bucek.pdf

    OdpovědětVymazat
  6. Buteo,je to vše ornice té nejvyšší bonity.

    Jirko* :))) ale stejně je to smutný.

    Motoneználku, taková akce, jako je Motortechna, teď v sobotu na brněnském výstavišti, to asi není akce moc pro tebe, že? Já jen, že na podzim tam měl někdo na prodej plný valník starých Ducati... co?

    čagi, tady měly stát také jakési míchačky vzduchu, ale nakonec vše padlo, jsme v letovém pásmu a to je nadřazený zájem. Ani mi to není moc líto.

    Bosorko, ty si děláš srandu, ale ono to tak skoro už je.

    OdpovědětVymazat
  7. Baro,taky se obavam..

    OdpovědětVymazat
  8. Docela se mi líbil názor, že by se na výrobcích měl objevovat údaj o \"ekologické stopě\". Kolik dneska najezdí kousek sýra, to je někdy až k nevíře, třeba jen v rámci republiky. Tam si myslím, že by nějaká opatření měla smysl. Mimochodem...jakou máte stopu vy? :-) (viz www)

    OdpovědětVymazat
  9. Jirko*takovéhle odkazy mě zajímají, díky.
    Skončila jsem lehce pod průměrem ČR, snad pro své pečlivé třídění odpadu :-).
    Jen mě zaskočil dotaz, zda sním jídla jako moji vrstevníci, neb netuším, jak si moji vrstevníci žerou :-)). Kolikrát se při pohledu do něčího nákupního košíku málem vyvrátím, co si všechno vezou domů.
    A k tomu zcestovalému kousku sýre, to jsi šlápl na moje kuří oko!
    To mi vadí nesmírně, když mám kupovat mouku z Tramtárie, když mám do 10 km dva mlýny. Mléčné výrobky, totéž! Mlékárna za humny a v obchodě jogurty z Polska, to je ke všem přírodním zdrojům absolutně nemravné!!!

    OdpovědětVymazat
  10. Nemravné... a to si ešte predstav, že tie jogurty zďaleka sú lacnejšie než tie odvedľa.

    Moja ekologická stopa je 3,3. Synova 2,7 - a to len preto, že je mladší a nejazdí autom sám (predpokladal som, že obaja zjeme približne toľko čo naši vrstovníci, ale tiež to overené nemám). ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Ozaj, vidím, že zapojenie nového internetu prebehlo úspešne, gratulujem! ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. 8 Jirko,zahrála jsem si k cucání Mrněte ekostopu, nic moc - 1,6.. budeme muset ještě cosi měnit :-) Manžel má naprosto shodný názor na cestování potravin, takže zvyšujem % vlastních zdrojů + nebližšího okolí, pořád je co měnit..
    Báro, ekologie je jen pojem.. a navíc kategorie \"in\".. a pro přírodu tam už není moc místa, bohužel..

    OdpovědětVymazat
  13. v kazdem pripade bych zaplatila za potraviny od \"zemedelce z okoli\" vic nez odnekud z tramtarie. Jen kdyby byly k dostani :o/

    Lacine zbrndy nejsou k zradlu.

    OdpovědětVymazat
  14. To nemyslíš vážně!!!
    To fakt u vás staví!!!
    To jsem si myslel, že neuvidím.
    V našich zeměpisných šířkách je to nesmysl.
    Když vím jaký je opruz s malými vodními zdroji a s tímhle to jde? Tohle někdo prosadí a projde mu to?
    To fakt bolí.
    Mě kterému vadí i sloupy vysokého napětí zhyzdí krajinu takovejma odporama?
    Kdo to mohl povolit?
    Kdo to může chtít?
    To je horší jak krmit krávy krávama.

    OdpovědětVymazat
  15. Lojzo,tak jako ratka. Raději za víc a ať je to kvalitní.
    Vždyť v těch \"jogurtech\" za 3 Kč snad mléka není ani stopové množství!
    Máte dobrou stopu, mně to moc kazí to vyježďování sama autem, Destruktora nepočítám jako spolujezdce :-))

    Internet budu instalovat večer, kdyby se to nepovedlo, napíšu ti dopis :-D

    Sabe, myslím, že ty o tom tady víš nejvíc, jako horalka - farmářka.
    Lituji, že v okolí nemám nějaké eko zemědělce, u kterých by se dalo nakupovat!

    OdpovědětVymazat
  16. Mikine,ptáš se správně, ale na špatném místě. Šíří se to tady jako rána morová. A obce po takovém investorovi skočí jako po uzeném, kdy by nepřivítal ročně pár stotisíců do kasičky, když peněz od státu pro obce je čím dál míň?

    OdpovědětVymazat
  17. Já vím Báro, taky jsem to málem smazal po té co jsem si znovu svůj výplod přečetl. Jenže pak jsem si řekl raději sem než nikam. Třebas i tady ten výkřik k něčemu bude.
    Kdybych vyhrál milón koupil bych si plachetnici. Kdybych vyhrál miliardu založil bych fond pro potírání nadzemních vedení.
    Takhle to mám já. :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Báro, Radko, nedávno na tohle téma vyvěsil článek pan Cuketka na svém blogu (opět odkaz www, snad neotravuju linkováním) formou bedýnkového prodeje. Myslím, že to není špatný nápad, nevýhoda je v tom, že musí být víc lidí v okolí, kteří by do toho šli.

    OdpovědětVymazat
  19. Mikine,dobře, že jsi nesmazal, třeba to někam dokřikne.
    Ta plachetnice...jééé. A sazíš? Bez toho nevyhraješ!

    Jirko*,
    takovéhle linkování klidně můžeš i častěji. Bedýnky jsou zajímavé, doufám, že si to přečte i Sabe.
    Já mám své zeleniny dost, ale ty mléčné výrobky, tam musím popátrat po okolí.
    Já k panu Cuketkovi chodím přes odkaz u tebe na blogu, ale tohle mi nějak ušlo.
    Dík, budu to šířit dál.

    OdpovědětVymazat
  20. jéjeto jsem nedávno viděla u Ivančic....

    OdpovědětVymazat
  21. Tak já mám ekologickou stopu poloviční oproti českému průměru. Ale něco mi tam nehraje. Asi to bude tím autem, ale studentský život z logiky věci vede k větší ekologické stopě - jíte balené věci, ve fastfoodech, třídíte tak maximálně plast... a stejně mám polovinu? To jako Češi létají 100 hodin ročně?

    OdpovědětVymazat
  22. vyslami ekostopa 3 a to z duvodu nadprumerne spotreby zbozi. Pritom jsem antikonzument. Vlastne nekupuji temer nic. protoze nic nepotrebuji. nevim nevim :o)

    OdpovědětVymazat
  23. No to snad není ani možné... kdyby se vykupovalo za dvacku kilo klokaního lejna, tak místo těch tyček tam je regulérní Austráliue, vsaď boty;-) (ne fialové holínky, ty má Modona teď kdesi u mořa:)

    OdpovědětVymazat
  24. Ekologická stopa 5,3 ... teda moje. Potřebuji 2,9 planety, aby mohli všichni žít jako já... 2,6 u potravin... těžko je odhadnout, kolik potravin je z importu a kolik domácích, kupuju obvykle domácí (třeba koření kupuju zásadně české a ne Kotányi)... no a kolik potravin kupovaných je balených, to asi těžko ovlivním, když je na to legislativa... kravku nechovám... no, je to zajímavé, ale do toho vstupuje tolik proměnných, že to prostě MUSÍ být značně nepřesné... ten výsledek. Ale pobavil jsem se:)

    OdpovědětVymazat
  25. 22 sunfreedom,kdyby létali! Oni žerou věci z dovozu, topí uhlím a vozí si zadky v autech i do lesa!

    ratko, asi to u tebe bude opravdu tím létáním :-)))

    Kamio, je to podívaná, brrr... Na klokany by byl epší pohled, taď to jen protlačit sněmovnou, ten tvůj nápad :-))

    A ty bych řekla, že jsou lidé, žijící mnohem konzumněji. Některé odpovědi jsou třeba uprostřed mezi dvěma odpověďmi a drsná stopa je zde.
    Ale nad kravkou se zamysli...to není špatný nápad, nemuset 3x týdně pro mléko :-))

    OdpovědětVymazat
  26. fotovoltaikaJímá mě vztek - nejen nad zničeným vzhledem krajiny (třeba náš soused má panely na střeše skladu a tam to vůbec ničemu nevadí - naopak zakryly tu hnusnou plechovou střechu)ale nad tou zoufalou nesmyslností. A ještě jim to zaplatíme my všichni, chca nechca, protože vysoká výkupní cena se rozpočte do ceny elektřiny nás všech. Mě nevadí platit formou daní investice třeba do výzkumu a vývoje, ale tohle mě roztáčí jako vichr větrnou elektrárnu.

    OdpovědětVymazat
  27. 15. Báro,možná něco o něčem :-) Včera jsme měli s manželem diskusi na téma, že jíst biopotraviny někdy může být pěkně zatěžující pro ekostopu.. Už je hezky a jdu ven, až budu mít chvíli, dovedu úvahu do zdárného konce - nejspíš u sebe, ať Ti tu nezabírám moc místa :-)

    OdpovědětVymazat
  28. No hruza, a ten ekotestmi taky dopadl spatne: 3.9. I kdyz je fakt, ze nektere veci, jako treba velikost baraku jsem tam strelila odhadem, a taky asi je na skodu, ze u nas doma lautr vsechno fachci na elektrinu jenom. ;op

    OdpovědětVymazat
  29. Já se osmělím a zeptám...možná jsem jediná, komu to nedošlo, ale na co to je? Na solární panely??

    OdpovědětVymazat
  30. U nás je to také všude a to nejsme nikde na jihu.

    OdpovědětVymazat
  31. Sejra,ani se ti nedivím, naštěstí i rozvodná síť má svůj stop stav, takže spousta firem zůlstane před branami fotovoltaického ráje.

    Sabe, to mě napadlo při čtení bedničkového projektu, pokud taková věc nebude fungovat \"skoro všude\" tak to bude zase další eko zátěž.

    Oby, některé věci nedokážu ovlivnit. Třeba to mé pracovní ježdění nebo samostatně stojící dům apod.

    Petisee, ano, na solární (fotovoltaické) panely.¨
    Jen tak na upřesnění:
    Sériovým nebo i paralelním elektrickým propojením solárních článků vzniká po jejich zapouzdření fotovoltaický panel. Panel musí zajistit hermetické zapouzdření solárních článků, musí zajišťovat dostatečnou mechanickou a klimatickou odolnost (např. vůči silnému větru, krupobití, mrazu apod.). Konstrukce solárních panelů jsou značně rozmanité podle druhu použití. Obvykle jsou po obvodu FV panely opatřeny duralovými rámy pro zpevnění celé konstrukce fotovoltaického panelu a zároveň k usnadnění realizace uchycení panelů ke konstrukci FV systému. Přední krycí materiál je speciální kalené sklo, které odolává i silnému krupobití.

    OdpovědětVymazat
  32. Jop, tak to nám vyrostou na louce paneláky... :( Tady z toho vám aspoň nebudou vycházet davy lidí a nebude vám to řvát před domem..

    OdpovědětVymazat
  33. Když Pánvička mluví o těch panelácích... dá se docela skloubit obojí dohromady, tedy panelák a kolektory. Paneláků tady máme tuny a když vezmu, že každý druhý byt má balkon a každý balkon zábradlí, tak zbývá počet jen podělit počtem stran, které jsou orientované na příznivé světové strany a vyjde nám...hmmm... plusmínus čtvrt tuny možností zavěsit články na ně, zlepšit tak vzhled mrakodrápů a pole nechat na zvorání :-)

    OdpovědětVymazat
  34. Pánvičko,někdy mi to s těmi stavbami hlava nebere. Tady na čistokrevné vesnici za naším pozemkem si postavili takové ty šmoulovské domečky lidi, kteří si teď stěžují, že na naší zahradě běhají koně a že BY TO MOHLO SMRDĚT!!! Dá se na něco takového vůbec normálně reagovat?

    Jirko*, a ty rozkošně visící el. kabely od každého panelu by mohly simulovat lezecká lanová centra :-D

    OdpovědětVymazat
  35. Jirkobracha ma na balkone solarni panely a doma se mu toci elektromer obracene:-) Ty reci o dotacich od statu ale v praxi moc nefunguji. Kabely mu nikde nevisi a kdyz ve meste vypadne proud, jeho okna jedina jasne sviti:-)Vymyslel uz spoustu solarnich projektu, ale na ornici by ho to nenapadlo to dat, na to je holt treba jine \"koumaky\"...

    OdpovědětVymazat
  36. Ha! A našel jsem to! Hele:
    http://www.heliostar.cz/28.jpg
    ...a pak že to nejde :-) akorát...si připadám... jak ten Cimrman, co furt chodil na patentový úřad a pořád mu říkali:\"Teď tady byl! No to je smůla! Měl jste s tím přijít před chvilkou...\"

    OdpovědětVymazat
  37. bosorko,to mě rozesmálo, že se mu elektroměr točí obráceně! Co by za to kdo dal! :)))

    Jirko*, našel, dobrý! To je cesta, která by se mi líbila, to má smysl.

    OdpovědětVymazat
  38. Jojo tohle bude stát na poli na druhé straně silnice před námi, pořizuje si to starostka, takže jak vidět, všechno lze, jen postavit si legálně o 2 metry větší bazén, je problém:-(

    OdpovědětVymazat
  39. Mod,paní starostka se vyzná. Jak to, že už to Filip dávno nemá postavené před ní?!

    OdpovědětVymazat
  40. Jen mě napadlo, že by to bylo i skvělé pařeniště...

    OdpovědětVymazat
  41. Kamio,tak tak, zaseješ pětikorunky a začne se zelenat... ale ne, nebudu škaredá, ony i ty ředkvičky by tam asi šly hezky :-))

    OdpovědětVymazat
  42. Ředkvičky by si tam pěkně medily, pod takovým zupa deklem;-) Nebo že by konopí? Samozřejmě pouze a jen pro vodoinstalatérské použití! :)

    OdpovědětVymazat
  43. Protože Filip nesehnal pozemek na kterém by se to postavit dalo, tady bych mu to já nedovolila, a krom toho by mu to nedovolila ani obec, kvůli neexistujícímu územnímu plánu, ale paní starostku to inspirovalo....:-)

    OdpovědětVymazat
  44. Kamio,nevím, zda by nedošlo ke střetu zájmů při zavlažování. ředkvičky si medí, držáky žere rez :-)).

    Mod, NEEXISTUJÍCÍ

    OdpovědětVymazat
  45. Mod,utekl mi pahýl, tak znovu :-).

    Chtěla jsem se upřímně podivit nad NEEXISTUJÍCÍM územním plánem. To jde?
    No, asi jo, ale je to bundel (česky řečeno Bordel)

    OdpovědětVymazat
  46. Bárono jo, prý to jde, my to tady máme, teda nemáme:-) proto prý si nemůžu oficiálně postavit ani plot, takže všechno je \" to už bylo!\" :-)

    OdpovědětVymazat
  47. Mod,nepříjemná situace, ale také jsem se ptala, a opravdu to může ještě nějaký čas takhle zůstat. Ale je tam nějaká lhůta, do kdy budou muset mít územní všichni.

    OdpovědětVymazat