Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

neděle 29. března 2009

Změna je život

...

To mi tak v pátek zazvonila pevná a prý:
"Dobrý den, tady společnost Telefónica outú, mluvím s paní Bárou Obecnou?"
A já že u telefonu a co by si přáli, když já nic nechci.
Jestli prý mám chvilku času.
No nemám, ale když to vezmeme bleskem, tak snad ano.
A chlapec začal.
Mazání medu kolem huby jsem mu zatrhla hned na počátku, tak to jsme přeskočili a pak začal o tom, že nabízí připojení k internetu za cenu takovou, že když dnes sečtu paušál za pevnou a připojení u obecního mrtvonetu, tak bych ušetřila 2 stovky měsíčně a získala fůru minut zdarma na proklábosení a patrně i vyšší přenosovou rychlost.
Není to závratná suma, ale na druhou stranu, mohou to být třeba dvě kabelky, tak jsem nechala dobrého člověka hovořit.
Ne tak ovšem Destruktor.
Jako kdyby šestým smyslem pochopil, že se musím věnovat chvíli někomu jinému, tak začal řádit ve velkém, abych to neměla tak jednoduché.
Ve sluchátku jsem vnímala, že na mě chlapec chrlí nějaká čísla, jakože ceny všeho možného volání za minutu a jejich výhody, což jsem moc nemohla sledovat, děťáko lezlo na okno.
V jedné ruce sluchátko, druhá ruka zajišťovala záchranu před pádem z parapetu do květinového stolku.
Chlapec mi snaživě uváděl jakési rychlosti něčeho za sekundu, ale ani to jsem nemohla vnímat, Destruktor za vražedného křiku slezl z okna a vrhl se na židli, aby dosáhl na linku. Než mi došlo, na co všechno dosáhne, byly dvě sklenice z linky na zemi.
Ten řinkot museli slyšet na zákaznické lince snad všichni oprátoři, jen tomu mému to nevadilo.
"Haló, jste tam?"
"Jo, jsem tady, ale stojím ve skle, moje dítě stojí ve skle, mohl byste mi zavolat asi za deset minut?"
"Už jsme skoro hotovi, jen mi potvrďte svoji dodací adresu na zaslání modemu ADSL."
"Ale já modem mám, ten váš nechci."
A nastalo 5 minut porovnáváni technických parametrů jejich a mojí krabičky.
Stále ve střepech, v jedné ruce sluchátko, v druhé ruce kopající ječící Destruktor.
Chlapec mi jako volovi začal vysvětlovat základní technické věci, RJ konektorem počínaje, což jsem mu musela už vážně zatrhnout výkřikem, ať to fakt zkrátí, že to chápu, že mám elektronické vzdělání, že se vším souhlasím, jen ať už to, proboha, ukončíme, že jsem v koncích, bo dítě se mi vykroutilo a uteklo zpět ke střepům.
"Tak ještě vaše referenční číslo a máme to hotové", děl chlapec nevzrušen.
"MOMENT!!!" zařvala jsem já, když mrňous nepochopitelným způsobem najednou odšrouboval uzávěr od pětilitrového kanystříku se sirupem a jal se ho lít psovi do dvoudecové misky.
Operátor ukázněně čekal v odloženém sluchátku na stole, než skočím a zabráním pohromě, která mohla nastat.
Bafla jsem Destruktora a šla s ním do postýlky, která přes den dobře slouží jako klec v krizových situacích.
To už ovšem pacholek zná, tak ví, že musí začít ještě víc řvát, úplně jak to nejvíc jde, abych si byla vědoma násilí, kterého se na něm vědomě dopouštím.
Beru si sluchátko, ze šanonu vytahuji poslední fakturu a čtu referenční číslo.
"Prosím? Nerozumím vám."
Tak ještě jednou.
"Neslyšel jsem, pláče vám tam dítě."
Musela jsem se začít smát, to se nedalo. Doufám, že náš hovor byl nejen monitorován, ale i nahráván a klidně ho Telefónica outú může prodat do silvestrovského pořadu jakémukoliv rádiu.
"Vy vážně slyšíte, že mi tu řve dítě?" hýkám smíchy, protože nevím, co asi poslouchal tu půlhodinu před tím.
"Mohla byste mi to referenční číslo, prosím, zopakovat?" neztrácel chudák profesionalitu. 
Uklidnila jsem se, zopakovala mu to zatracené číslo, on se mi omluvil a poděkoval mi za můj čas a mám očekávat instalační balíček v následujících dnech.
Tak obecní mrtvonete, sbohem, převálcovala tě nečekaně konkurence, ale byla to fuška. 
 
 

28 komentářů:

  1. Mrtvonet-dobrej novotvar

    OdpovědětVymazat
  2. ...Chtěl bych někdy být vlastníkem podobně vytrvalé trpělivosti :))

    OdpovědětVymazat
  3. dewberry,ale nejsem, někdy vážně uvažuji, zda by nešel ještě nacpat do babyboxu ;-)

    Marcanov, to nevzniklo náhodou, jednak to jde velmi pomalu a druhak mám přípojný bod na hřbitově, jako na nejvyšším bodě v obci.

    Dave, myslíš toho dobrého člověka na zákaznické lince ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Musela jsem se smat, i kdyz to bylo narocne.. Me uz mala pri telefonovani do toho v podobnych situacich jeste krici PAPA, abych uz tomu, co ji me bere uz rekla papa..

    OdpovědětVymazat
  5. Ano,Destruktor a Daniela by si opravdu rozumeli :-))
    Jak to jen delaji? Kdyz je celkem dulezity telefonický hovor,zacnou vyvadet :oD

    OdpovědětVymazat
  6. ...No spíše tvou trpělivost, já bych to raději zabalil. :-)

    On to zas tak moc zabalit nemůže, měl by z toho trochu problém asi. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Upřímně lituji všechny zaměstnance O2, kteří mi kdy volali nebo zavolají od července 2007, kdy jsem u nich skončil. sem si vědom toho, že oni za nic nemůžou... ale někde se z té nenávisti k té firmě vypovídat musím. Ale asi už u mého čísla mají velkou červenou tečku. Pár měsíců už nevolali...

    OdpovědětVymazat
  8. Mně volávali daňoví poradci. (Jednou mi teda nabízel pán z Paegasu nový tarif na ulici, když jsem pílil do pakárny, ale na volání do Súdanu a Austrálie, což byly jediné dvě destinace na než jsem si vzpomněl že tam volám, mi nemohl nic nabídnout.) Ale já vždycky řekl že mě peníze nezajímají, protože jsem šlechtic (což je pravda), peněz mám jak šlupek protože jsem dědil po strejčkovi co umřel v Peru (což je citát z Černého korzára) a že utrácím jen za ženy, takže mi nemůže pomoct (což je úplná blbost, ale bere jim to vítr z plachet, ať zůstanu metaforou v předchozích závorkách).

    OdpovědětVymazat
  9. 5 Bosorko,vy už jste s Beruškou o hodně dál. U nás by Destruktor vzal sluchátko a mrskl s ním někam, kdyby bylo dovoleno.

    Cheorchio, to bych nechtěla pak vidět ty jejich děti s dvojnásobnou genovou destrukční a demoliční výbavou. Nebudeme riskovat :-))

    Dave, trpělivá to já jsem, ale všechno má svůj kones a jako Býk umím též udělat pěkný kravál, ale ne na dlouho.

    OdpovědětVymazat
  10. Sunfreedom,z dobře informovyných zdrojů prý tam různé poznámky u telefonních čísel jsou, takže černému puntíku u tvého jména bych věřila.

    Henry, je to tak. \"Vše, co mi chcete nabídnout, mám již dvakrát\" též citát, ale nejspíše z nějakého úpadkového amerického filmu :-)

    OdpovědětVymazat
  11. BároAbu je taky nejaktivnější když telefonuji. A protože už dobře mluví, tak mi rve telefon z ruky a chce z dotyčným hovořit.... asi mám plán...;) když zavolá někdo s kým mluvit nechci. Doteď jsem říkala, že mám návštěvu. A to i v případě, že k nám zazvoní ti lidé co si cizími lidmi chtějí povídat o Bohu.

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to ja zas jednou, zblblapovykem mych deti pri telefonovani, jsem osobu na druhem konci dratu obstastnila hlaskou \'sklapni!\', coz bylo mineno na deti, jenze jsem opomnela ucpat mluvitko telefonu. To se pani divila... ;o)

    OdpovědětVymazat
  13. Ivan Wernisch má taky problém, že mu někdo při telefonování trhá telefon z ruky. V jeho případě je to ovšem kocour.

    OdpovědětVymazat
  14. :DDDDDúplně živě to vidim!!! Začínám se zase těšit domů!!! :-DD

    OdpovědětVymazat
  15. Abu,je to hloupé, ale někdy jsem vděčná, že mrňousek ječí, jen ať otravové vidí, jak otravují.

    Oby :-DDD, fakt dobrý! I to se může stát.

    Henry, kocour nemá chybu, to může být i dosti nebezpečné, takové kocouří drápky...

    Alex, těš se, ještě nevíš, jaký jsem připravila supervíkend!

    OdpovědětVymazat
  16. Jak jsem tě četla, tak zrovna volal někdo z nějaké kosmetické agentury, a zda bych něchtěla obdržet balíček, abych snad byla ještě krásnější. Nedávno mám změněný mobil, už kvůli těmto telefonátům zrušená pevná linka, a oni si vás stejně najdou. Asi bych nedokázala být tak klidná jako ty, ale našla jsem tu poučení jak se v daných případech zachovati, což mne do budoucna silně inspirovalo viz ( Henry).

    OdpovědětVymazat
  17. Báro, není nad bezdráťák,ten jsi mohla chtít po milém chlapci hned úvodem :-) máme ho doma a v těchto situacích je k nezaplacení, dítě je ovladatelné i za hovoru :-)
    Co se týče kvality nového supertarifu, máme ho cca 4 měsíce a máme ho jen proto, že jsem ho ještě nevyreklamovala - přeju Ti srdečně, aby u Tebe fungoval. U nás to byla výrazná změna k horšímu, co do rychlosti připojení a Drahý moc nehučí jen kvůli tomu, že to byl jeho nápad :-) Ale přece jen naděje pro Tebe - jsi na lepším místě, co do pokrytí..

    OdpovědětVymazat
  18. mame duo (dlouho), rodicum jsem objednala trio (i s televizi) a spokojenost. Rodicum poslali instalacni balicek a nic neuctovali. Rekla jsem ze pokud slibuji akci za 1 kc tak nechci videt zadne uctovane penize navic. ZAtim je klid a vseobecna spokojenost. Maminka se naucila survovat ve svych 84 letech. I kdyz kurz internetu musela navstivit trikrat a furt se pta :o))

    Urvane decko znam. Pak je otazkou kdo rve do telefonu silneji. Taky jsem zakricela na maleho: bud zticha a v telefonu bylo najednou ticho :o))

    OdpovědětVymazat
  19. 19Ratko, tam hodně dělá i to, že my jsme na místě se slabším pokrytím ( ikdyž moc nechápu, jaký to má vliv, když je to přes linku).. co vůbec nechápu, je, proč nám to nabízeli..

    OdpovědětVymazat
  20. Elizo,začínám jako majitel pevné linky trpět jako kůň pod nájezdy telefonních prodejců a čas od času přestávám být slušná. Bohužel.

    Sabe, ratko, já jsem velmi zvědavá, dnes večer to zapojím a možná už se nikdy neozvu :-)))

    OdpovědětVymazat
  21. telefonni prodejce mam jiz odbyte. Hned na zacatku rikam, ze nic nekoupim a mam klid.

    OdpovědětVymazat
  22. ratko,já se to postupně učím. Občas mě limituje slušné vychování, ale s tím je konec, už je jaksi moc.

    OdpovědětVymazat
  23. No, já bych byl u kyslíků opatrnej. Nabízej neurvale i služby, které prostě nefungují. Záleží totiž na vzdálenosti od ústředny. Pokud je příliš veliká, útlum v drátech nedovoluje použít vysokorychlostní internet. Ale to jim nevadí, aby souběžně nenabízeli i HDTV po drátě. Ta zabere veškerou kapacitu linky, takže inet souběžně nefunguje anebo je extrémně pomalej. Při jakémkoli rozhodování o těchhle záležitostech kouknu k Donu Bahnovi, překladateli reklamštiny: http://donbahno.bloguje.cz

    OdpovědětVymazat
  24. Teo,mám tu jejich ústřednu asi 30m vzdušnou čarou, tak jsem to riskla a jsem zatím spokojená. Rychlost dnes kolem 7,2Mb/s. Stahovačka Alex si též nestěžovala :-)

    OdpovědětVymazat
  25. koukam, outu telefonika se nacpe vsude a za kazdou cenu! my pevnou nemame a tak na nas tenhle spolek nemuze, nastesti!

    OdpovědětVymazat
  26. Ještěrko,v mnoha případech je to opravdu výhoda!

    OdpovědětVymazat