Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

čtvrtek 11. června 2009

Intimně

Občas musíme snést i nesnesitelné.

Dlouho jsem o tom nemohla ani promluvit, dokonce na to ani pomyslet. Bezmoc, vztek, lítost...všechno se to míchalo v jedněch slzách.
Dnes už je lépe, ale jen proto, že se s tím člověk naučí žít.

Co udělat, když máte spoustu indicií (jasný důkaz žádný), že vašemu nejbližšímu někdo svou ignorancí a sprostým lajdáctvím ublížil a zničí mu, i zbytku rodiny, život?
Ne, nechci na tuhle otázku odpověď.
Už se stalo a odestát se nedá, jak říkala naše babička. Musíme žít s tím, co je.

Žádné kdyby neexistuje.

Moje mamka byla nesmírně činorodá osoba.
Na to, že je víla, je až obdivuhodně činorodá. Každý den jezdila na kole 8 km na svou zahrádku, kde měla krásné kytičky a vždycky něco k zakousnutí, do baru vnášela svým sklářským uměním a úsměvem neopakovatelnou atmosféru, žili si s taťkou svůj hezký život a nic jim nechybělo.
Ale každý pohádka má svůj konec a žádné štěstí netrvá věčně.
Jedno ráno se mamce nějak špatně dýchalo, nemohla vstát, bušilo jí srdce, byla slabá jako moucha.
Taťka zavolal rychlou, ti zjistili, že má mamka srdeční arytmii a vzali ji do nemocnice. To bylo v pátek.
V ve vražedné nemocnici jí dali elekrický šok, aby jí srdíčko srovnali zpátky do rytmu, v sobotu byla na jipce a v neděli už byla na normálním pokoji. Šli jsme ji navštívit, smála se na nás z chodby, říkala, že je v pohodě, poklábosili jsme, zasmáli se a odešli domů.
Pondělí proběhlo stejně, s tím, že do dvou dnů je doma, akorát dostane nějaké prášky a bude vše v pořádku.
V úterý ráno už bylo vše jinak. Když jsme přišli po obědě na návštěvu, ležela na mamčiné posteli nějaká divná ztuhlá osoba, která se nemohla ani pohnout, nikoho nepoznávala a živá vypadala tak z pěti procent.
Bylo to strašné. Naše drahá zlatá maminka byla úplně ochrnutá po těžké mozkové mrtvici.
Žádný  z lékařů se neobtěžoval nám cokoliv vysvětlit, ba naopak, najednou na oddělení "nikdo" nebyl, aby nám nějakou informaci dal.

Zoufalým vyptáváním taťka nakonec zjistil, že večer proběhl ještě normálně, mamka se navečeřela, umyla a šla spát.
Pak střih, nikdo nic neví a ráno v pět hodin mamku našla uklízečka, jak leží bez pohybu, lekla se, že je mrtvá.
Zavolala sestru a pak se rozběhla nějaká chabá oživovací akce, která už několik hodin po mozkové příhodě byla mamce platná jako mrtvému zimník.
Nikde jinde není více potřeba rychlejšího zásahu než právě u mozkové mrtvice, jen tak je šance na zachránění a tohle je nejčastější případ, kdy k pomoci létá i vrtulník. O to absurdnější je, že přímo v nemocnici zůstane postižený ležet mnoho hodin bez povšimnutí. Žádný z odpovědných lékařů nám nikdy nevysvětlil, proč nebyla mamka seznámena s tím, že po elektrošoku se tvoří krevní sraženiny a nebezpečí mozkové mrtvice je velmi vysoké. Bývala by to odmítla, arytmie se dala řešit i jinak.
A také už se nikdy nedozvíme, proč při takovém nebezpečí nebyla na pokoji napojena na přístroj sledující srdeční tep, se signalizací do sesterny, když ho měla u postele,  ale nezapojený.
Půl roku ležela mamka bez hnutí, již tak štíhlá, zhubla 20 kilo, zbyla z ní kostra, které odešly i veškeré svaly, tolik potřebné pro následnou rehabilitaci. V tu dobu se taťka téměř přestěhoval do nemocnice. S mamkou cvičil, dbal na to, aby jí pobyt v nemocnici nezabil docela, moc tomu nescházelo.
Nakonec dostal mamku do stavu, kdy se mohla s pomocí posadit a následně i postavit, ale pravá strana těla je neodvolatelně naprosto ochrnutá.

Následovalo násilné odvezení mamky z LDN, když už nad ní nemocnice zlomila hůl a dlouhá náročná  rehabilitace doma, prý na vlastní nebezpečí. CHA! Taťka udělal nemožné a dostal ji do stavu, kdy mamka chodí o holi nebo s chodítkem po bytě, sama se nají, obstará si veškerou hygienu, jen s koupáním potřebuje pomoct, pravá ruka a noha, jakoby nebyly.

Byla to hrozná doba a ten, kdo to nesl nejlépe, byla mamka. Ona má vzácný dar, neztrácet humor ani v těch nejzoufalejších chvílích.
Pamatuji okamžiky, kdy nám bylo moc zle, když nepoznávala taťku a on seděl u její postele a učil ji, kdo je a jak se jmenuje.
Když chodil, nosil jí obrázky zvířátek, aby je poznávala a ona vytrvale zebře říkala "ten koníček s proužkama". Tehdy jsem chodila z nemocnice v slzách. Dnes už je mamka zase ve stavu, kdy křížovky neluští, ale bravurně vyplňuje a na koníčka s proužkama vzpomíná se smíchem.
Nikdy si nemohla sama pochovat maličkého Destruktorka, musela počkat, až jí sám vyleze do klína, což teď dělá často a rád.
Naučila se perfektně psát a kreslit levou rukou, ráda se brouzdá po internetu, sepisuje paměti, hodně čte, jen chodit ven se bojí, ta jistota zdravého člověka je pryč.
Nikdy už nesedne v kuchyni ke sklářskému kahanu, na její skleněné tyčinky sedá prach a to málo, co nás před nemocí stihla naučit zdaleka nestačí k tomu, abychom já nebo Alex mohly pokračovat v jejím křehkém umění.

Aktivní život jí skončil předčasně, ale ona to nevzdala a za to si jí moc vážíme a taťky ještě víc, protože on ji vrátil do života doslova násilím a proti všem prognózám lékařů.
Tak si představuji opravdovou lásku.
Mamka si našla jiné zábavy, sice méně akční, ale výtvarnici nezapře, stále kreslí své krásné drobné obrázky nám pro radost a má nás všechny moc ráda a my ji též... inu vždyť je to víla.


 
 
       

18 komentářů:

  1. Škoda čokoľvek dodávať.
    Napísala si to krásne, ďakujem ti za tento hlboko intímny článok. A srdečne pozdravujem mamku i taťku.

    OdpovědětVymazat
  2. Báro, utřela jsem prach na tom maličkém akvárku, co od vás mám, a po čase si uvědomila, jak neopakovatelný mám originál. Přes všechen ten smutek, slzy a bezmoc na mě dýchá naděje a jedno velké vítězství. Klobouk dolů vašim.. i Tobě..

    OdpovědětVymazat
  3. Ufff to je silne kafe...

    OdpovědětVymazat
  4. ... můj komentář je dnes beze slov...

    ... jen hluboce smekám ...

    OdpovědětVymazat
  5. ...obdivuji, rozumím... blízké téma (stejně jako když jsi psala tak hezky o Tulipsovi, otevřela jsi nevědomky mou třináctou komnatu... nemám slov)

    OdpovědětVymazat
  6. Mám úctupřed všemi co podobné musí snášet a těmi co to s nimi snáší.
    Pokud mi zas v prosinci nepřekazí cestu do Tirol nějaká chřipka /snad ne prasečí/, zastavím se u Swarovského pro nějaký vzorkovník pro maminku.

    OdpovědětVymazat
  7. tohle je hrozný. a nejhorší je na tom právě to, že se to stalo v nemocnici :(((
    ale vidím, že maminka je úžasná, moc ji za to obdivuju a držím jí palce.

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji všem!!!Moc!
    I těm, co mi poslali vzkaz!
    Mamku pozdravím, ale ještě nevím od koho, když o mém blogu neví :-)), ale já něco vymyslím.

    Sabe, těch existujících akvárií je asi 5 v různých obměnách. 3 mají moji blízcí lidé, 2 mám ještě doma a ta jsou pro mě moc vzácná. Další už nebudou. Jsem moc ráda, že to máš ty!

    Buteo, ze Swarovského vzorníku měla mamka velikou radost, vždycky když ho u ní vidím, vzpomenu si na tebe.

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuju, Báro, akvárko hlídám a chráním (mimo dosah dětí) - jednou za čas ho sundáme z \"nebeských výšin\" a opatrně očistíme - holky oči navrch hlavy a chtějí prohlížet i rukama. Tvou mamku si pamatuju jako nejhodnějšího člověka, co jsem kdy potkala, a její síla je neuvěřitelná.. moc ji pozdravuj..

    OdpovědětVymazat
  10. Baro, Tvoje MAMINKA je tak statecna.Tak nejak si prestavuju LASKU.To,co dokazal Tvuj Tatinek,protoze si myslim,ze to je i jeho zasluha,ze je dnes Mamince lip,je obdivuhodne.
    Vsem z celé vaší baječné rodiny přeji moc štěstí a zdraví a spoustu společnych hezkych chvilek,ktere davaji zivotu ty \"vyjímecne chvile\" .
    :-*

    OdpovědětVymazat
  11. Silná ženská......a zřejmě i dost zabejčilej chlap! Oboje se cení.

    Pro poučení obecenstva - co to bylo za nemocnici? Kdybych náhodou umíral na jejím prahu, abych se nechal převézt někam jinam...

    OdpovědětVymazat
  12. Maminku pozdravuju:-)

    Táta taky dostal mrtvici v nemocnici a nikdo si toho nevšiml, nejen včas, ale vůbec, prostě když jsem přišla další den, řekli mi, že mám skočit do lékárny pro plenkové kahlotky....

    OdpovědětVymazat
  13. achjo... jak bych byl rád, kdybych mohl napsat, že podobné pocity neznám, ale bohužel. Jediné tehdejší vysvětlení bylo \"že na JIPce malovali\", tak na tu internu mámu prostě převézt museli. Škoda jen, že nedostala šanci jako ta tvá, Báro. Vsadím všechno co mám, že by se jí taky chytla všemi deseti.
    Jedinečná příležitost, byť o to jistě člověk nestojí, jak ukázat člověčí sílu, a ta tvé mámě i vám kolem ní, rozhodně nechybí.

    OdpovědětVymazat
  14. sabe,tohle akvárko má výhodu, že o nemusíš čistit od řasy a i ryby vydrží být bříšky dole, i když nedostanou rok nežrat, takže je to vlastně praktický dárek :-))

    Cheo, vztah našich, to je meta, kam bych se jednou ráda dostala, ale asi je chyba už ve vstupních hodnotách, tak hodný člověk jako naše mamka zkrátka já neujsem a asi neumím být.

    Galahade, to je tady naše místní akciovka, nejlépe, vyhnout se obloukem.

    Mod, mamce vyřídím. To je přesně ono, co píšeš, hrozné...

    Jirko*, jako bych měla pocit, že dostávám docela dost příležitostí, o které vůbec nestojím. Takže volám DOST! Tvojí maminky je mi opravdu líto. Bohužel to zapadá do toho všeho, co si o péči, po vyřešení primárního problému, myslím.

    OdpovědětVymazat
  15. Tak se přiznám, že jsem na bloguje zatím četla jen úsměvné články od Kashiky... A jen tak jsem před chvilkou klikla na jeden odkaz z jejich oblíbených... A teď mi tečou slzy... Maminka je obdivohodná a musím říct, že tatínek neméně!!! Držím palce!!!!!

    OdpovědětVymazat
  16. Přeju mamince, aby se daladohromady, jak jen okolnosti dovolí. Tatínek je obdivuhodný, že se nevzdává, je spoustu chlapů, kteří v podobné situaci vezmou nohy na ramena.
    Držte se, budu se za maminku modlit.

    OdpovědětVymazat
  17. ad. 14 Báro, to máš pravdu :-) už máme ledacos, ale na živé rybky jsem si ještě netroufla - snad až bude rybník :-)

    OdpovědětVymazat
  18. nomi,jsi hodná, díky!

    Nigérie, taťka má můj obdiv i v jiné věěci, jak v životě nikdy nic v domácnosti nedělal, teď to zvládá všechno. Má hezky uklizeno, vaří, pere, žehlí, mamku až rozmazluje, má radost, když jí udělá radost... je dobrý.

    Sabe, myslím, že zvířátek je u vás dost, ale rybník je dobrý nápad, koukám, nejsi žádný troškař :-)

    OdpovědětVymazat