Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

neděle 26. července 2009

Ne na všechno jsem hrdá

Tragikomická příhoda pro Cheorchii.

Cheo, na tuhle příhodu jsem si vzpomněla, když jsem přemýšlela, jak tě potěšit při tvém pobytu v nemocnici a já za tebou nemohu přijít.

Jenže než jsem se k tomu sepsání dostala, stalo se to nejlepší, co mohlo a vy jste už zase pěkně doma. Tak se hezky uzdravujete a tady máš pár písmenek ke kávě.

Alex mohla mít tak 7-8 let a já jsem profesně měnila svoji existenci. Nová práce mě na čas úplně pohltila, neuvěřitelně mě to bavilo, přesně tak, jako když se na člověka usměje štěstí a jeho koníček se mu stane i profesí.
Na tu dobu vzpomínám nesmírně ráda, spousta věcí pro mě byla nových, musela jsem se učit kvanta technických údajů, ale vše se zájmem a radostí, byla jsem jako Emil Holub na výpravě v Africe, objevování a následné úspěšné aplikace mi braly pojem o čase, 10 hodin strávených prací bylo jako hodina.
Moc jsem toho nenaspala, protože připočte-li se k tomu ještě starost o Alex, dům a zahradu, byl to pěkný kolotoč.
Do toho přišla Alexina dětské doktorka, že by bylo dobé, kdybychom nechali Alex vytrhnout mandle, přiznám se, že už ani nevím které. S lékaři jsem v té době obvykle ještě nepolemizovala a tak jsem v nemocnici dostala termín nástupu a nabídku, že mohu být celou dobu s dítětem, i když už je to dítě v pokročilém věku.
To bylo prima, Alex se trochu bála, kdo by chodil do nemocnice s radostí, a moji přítomnost uvítala. Já si domluvila volno, vždyť se jednalo jen o dva dny.

V úterý ráno jsme naběhly na příjem, slušivá pyžamka jsme měly svoje, ale sestřička stejně Alex dala erár, protože říkala, že bude hodně od krve, tak ať si svoje neušpiní. Přidělili nám dvě postele na pokoji pro 4, nadstandard byl plný, tak jsme se musely podělit o přítomnost ještě jedné maminky s dítětem.
Šla jsem nabrat Alex i sobě na chodbu čaj a pak jsme měly čekat na výkon. Postel jsme se upravily na polosed, hověly si v čistém povlečení, že si chvíli budeme číst, než si pro nás někdo přijde.
Na mě najednou padla strašlivá únava, vypětí posledních týdnů, dlouhodobý deficit spánku, ani nevím jak, během minuty jsem spala, k otevření nachystané knihy vůbec nedošlo. Zdálo se mi to jako mžik, někdo se mnou opatrně třese, byla to Alex, že nás už volají na operační sálek, máme jít obě. Já a sestra jsem držely Alex hlavičku, doktor zepředu něco rval nepříjemně vypadajícím nástrojem. Rup, šup a bylo to, jen hodně krve, Alex nesmí ležet, musí sedět, přikládat studené obklady, do večera to přestane krvácet.
Jenže...
Posadila jsem svou malou dcerušku, dala jí ten obklad a šla čekat na svou postel, jak zase za chvíli dám druhý.
Ta neskutečná únava se dostavila ve druhém, mnohem silnějším nárazu a já usnula snad ještě s nohama na zemi. To ani nebyl spánek, to už bylo spíš bezvědomí.
Nevím za jak dlouho, slyším šepot:"Maminko, obrať se, strašně chrápeš." Zavrtala jsem se na druhou stranu a za chvíli zas, starostlivý hlásek..."Nechrápej, rušíš tu druhou holčičku."
Snažila jsem se probudit, ale nešlo to. Z dálky ke mně pronikalo sem tam nějaké projití někoho, až po čase, opět Alex:"Maminko, probuď se, je večeře."

Bože, kde to jsem, minuta naprosté dezorientace, pak mi to došlo, lekla jsem se jako blázen, co moje děťátko?
"Já jsem si dávala ty studené obklady a misku s naplivanou krví jsem si chodila vyplachovat sama."
Ach, styděla jsem se ještě o něco víc než je možné.
"Zlatíčko," hladila jsem ji po hlavě a šly jsme na večeři. Ona měla nějakou zmrzlinu nebo ledovou kaši, či co to bylo a já rohlík s pomazánkou a čaj. Chvíli jsme v jídelně poseděly, já jsem byla jako praštěná polenem, tak jsem byly rády, že na nás čeká tichý pokoj. Alex už si mohla lehnut, tak si četla.
A já? Já ani nevím, ale vím, že jsem se probudila až ráno, když chodila sestra dávat teploměry. Pak mě probudila až vizita a propuštění domů, to už jsem se cítila fajn, pěkně odpočatá, příjemně vyspaná, jen s hroznými výčitkami, že ten první den se nestarala matka o dceru, ale dcera o krkavčí macechu, co se jela vyspat do nemocnice na účet zdravotní pojišťovny.

26 komentářů:

  1. Takze vam nemocnice obema pomohla:-)Ja to vidim pozitivne - Alex je sikovna a zvladla to, maminka se ve finisi konecne vyspala:-)kdyby te moc potrebovala, vzbudila by te, ne?;-)Velmi uspesny pobyt v nemocnici:-) Obcas by takovou hospitalizaci mohli napsat i jinym matkam - a deti jim mezitim hlidat:-) Myslim, ze by zajem byl;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Teda Báro, to mě po ránu rozesmálo... Ten stav vyčerpání, kdy člověk nespí, ale padne do \"kómatu\" znám díky svým ratolestem víc než dobře :-)))

    Musím říct, že Alex, jak ji tak znám s několika předchozích příspěvků, Ti tak trošku závidím... :-)

    A musím souhlasit s bosorkou, takový spací pobyt v nemocnici by občas mohly nafasovat i jiné maminky :-)))

    OdpovědětVymazat
  3. Báro.. :D:D:DNení nad zdravý spánek! Poslouchej svý tělo... ;-))Po téměř probdělý noci jsem se rozesmála nahlas a do takovýho spacího bezvědomí se propadnu příští weekend. :):):) Moooc těšym! ;)

    OdpovědětVymazat
  4. :-))))no a z toho je zcela evidentní, jak se z Alex stal tak výjimečný jedinec! touha přežít v ní vyburcovala veškeré schopnosti,které člověk může mít:-)))

    OdpovědětVymazat
  5. Máš báječnou dceru, když tě v tak útlém věku doprovodí do nemocnice, kde máš předepsanou spánkovou terapii. A která si přitom nechá i mandle vytrhnout - když už jste tam. Jako strejda jsem na ni velice hrdý... :)))

    OdpovědětVymazat
  6. :-) Pěkný příběh... Holt, není nad to se občas pořádně vyspat. Konečně jsem se dozvěděl pravý důvod pořízení si Destruktorka :-)))

    OdpovědětVymazat
  7. Milá Báro, zasmála jsem se srdečně, čeho všeho jsi schopna. A nejen Ty.. připomnělo mi to, že mám v rozepsaných už nějakou chvíli svůj totální mateřský zkrat a je fakt s podivem, co se může stát..

    OdpovědětVymazat
  8. bosorko,mám na tahle odpočinková místa přímo geniální podnikatelský nápad. Někdy o něm blognu.

    Nomi, když bylo Alex asi 10 let, měla nějaký menší úraz a čekaly jsme na chirurgické ambulanci. A byla tam paní, co měla takové bolesti, že se jí dělalo zle až na zvracení. A všichni v té čekárně se jen odvraceli a dělalo se jim hnusně, jestli se fakt pozvrací a jediná Alex šla a donesla jí z toalet emitní misku. Myslela jsem tehdy, že padnu, převezla nás všechny dospělá, co jsme tam byli.

    Wicky, je důležité začít den smíchem, je to pak všechno mnohem lepší :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Mod,doufám, že to nebude návodné, jak vychovat odolného jedince :-))

    Milý strýčku, aby ses nesplet. Na kontě máme i jiné skvělé činy :-).
    Předloni jsem ji vzala na pomoc při nějakém večeru pro seniory a ona se tam se těmi důchodkyněmi tak zbřinkala, že když jsme pak měly jít domů, zapsala se do historie skvělou háškou:\"Mami, prosím tě, jdi pár kroků přede mnou, ať nevíš svou dceru opilou.\"
    :-D

    OdpovědětVymazat
  10. Jirko*,s Destruktorem jsem pro změnu v nemocnici nezamhouřila oko skoro ani jednu noc, natož ve dne, to byl úplný extrémní opak.

    Sabe, nevím, jak myslíš svůj \"mateřský zvrat\", ale je pravda, že když jsi mi zrovna ty řekla, že čekáš miminko, tak jsem zůstala v takovém příjemném šoku, že jsem v něm v podstatě dodnes :-))))

    OdpovědětVymazat
  11. :)))Je fakt, že matky by své dcery neměly vidět opilé. A naopak. :)))

    OdpovědětVymazat
  12. Bohdane,snažíme se to se střídavými úspěchy dodržovat. Ale já naštěstí piju do vesela, takže to nemá nějaké těžké morální dopady. :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Milá BároZrovna DNES ráno jsem přemýšlela,že mám blogy vás všech,které tak ráda ČTU-- tak moc pod kůží,že vás sprostě vykradu a spáchám článek \"Doporučená Četba\".
    :-) díky MOC za milé psaní a Alex je báječná.
    Myslím,že kdybych \"byl muž\" označím jí \"žena pro Život\" :oD

    OdpovědětVymazat
  14. ad 10.Báro - výměna zkratu za zvrat byla úmyslná? No když už jsme u těch šoků - v řádném šoku jsem byla i já, jestli Tě to uklidní, a z počátku to byl Šok.. a to trávení takových šoků.. trvalo delší dobu.

    OdpovědětVymazat
  15. :-DDdokonale! Mas uzasny dite (resp.dve) a smysl pro humor, s tim se neztratis! xx

    OdpovědětVymazat
  16. Cheo,děvčata typu Alex mají velký problém najít si kluka. Ech, to by bylo na román..

    Spoon, kdybych měla ztratit humor, tak to raději zchudnu :-))

    Gombo, víš co mě potěšilo, že mi nikdo nevynadal, měla jsem dvoudenní obavy to sem dát, bála jsem se nějakého náhodného hňupa bez smyslu pro humor. O vás, přátelích, jsem nepochybovala.

    OdpovědětVymazat
  17. No jo,my děvčata typu Alex si těžce hledáme:-))

    OdpovědětVymazat
  18. Mod,ve tvém případě bych řekla, že když pak najdeš, tak to teda stojí za to
    :-)))

    OdpovědětVymazat
  19. Skvělá průpravapro životní povolání. \"To já, když mi bylo 7, jsem zvládla sama a nezvoním v noci jako kdyby hořelo, víme?\"

    OdpovědětVymazat
  20. Skvělé je,když člověk umí dělat, že NIC neumí, zejména pro ženskou, jak jsem to říkala nedávno Káře:
    \"Takhle pokračuj a za pár let si všimneš, že stojíš na štaflích, ramenem si držíš skříň, v jedné ruce máš šroubovák a v druhé vibrátor!\"

    OdpovědětVymazat
  21. Buteo,to by se pacouši divili :-)))

    Sedmi, formát teda je. Onehdá jsme řešily extrémní situaci, co by bylo, kdybych se dožila nějakého vyššího věku, co se mnou. A Alex mi slíbila, že mi vybere nějaký dobrý ústav na dožití, a tam na ty sestry dohléhne. Což mě velmi potěšilo, když už bude ta magistra v oboru paliativní péče :-i

    Mod, ty jsi mistr obrazných přirovnání,
    myslím, že NIC neumím :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Napsalas to tak, že se mi spustil smích a pláč současně. A nemůžu přestat.
    Přetaženýmu člověku nefunguje vůle, tobě se to stalo.

    OdpovědětVymazat
  23. marcanov,stává se mi, že v přetažení mi přstává fungovat kde co :-))

    OdpovědětVymazat