Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 11. listopadu 2009

Jen tak podzim

a výlet

Do Mariánského údolí, kolem toku řeky Bystřice jsem se chtěli podívat už dlouho. Malebná krajina a pěkný podzimní den, to je výzva, které jsme neodolali v posledním říjnovém týdnu a vymysleli si výlet vláčkem.
Obecně je trasa Olomouc - Krnov - Opava vedená údolím Bystřice považována za jednu z nejhezčích na Moravě, jede se pěti tunely, přes 400 mostů a převýšením 200 metrů.
My se rozhodli projet jen kousek, z Olomouce do Moravského Berouna a zpět.


Kapitám přišel s prima nápadem, že jet jen tak nasucho vlakem by byla nuda a že bychom mohli ve Smilově vystoupit, na další stanici (do Jívové asi 5 km) dojít pěšky a pokračovat dalším vlakem.
Nápad byl jednohlasně s nadšením přijat, jen Alex, zkušená cestovatelka po českých drahách nás trochu zchladila, že to je sice pěkné, ale na jednu zpáteční jízdenku to nepůjde, neb jízdu lze přerušit až po 100 kilometrch, což se nám na téhle krátké trati asi nepodaří.
To je ňáká blbost, utřeli jsme ji a netušili, jaké dobrodružství jsme tím odstartovali.


Den se vydařil přesně tak, jak jsme si naplánovali. Trochu pod mrakem, ale s přislibem sluníčka, což stačilo k dobré náladě.
Hned na začátek musím přiznat, že to s námi Kapitán nemá vůbec lehké.
Když jsem se setkali před nádražím, hned po Ahoj následoval pohled na naše obutí a dotaz, kde máme pohorky..
Ááá sakra...kudy nás prožene? byla má první myšlenka , když mu moje osvědčené, dobře rozšlápnuté mokasíny nebyly dost dobré. O Alexiných bílých Adidastičkách, co si je vždy pečlivě čistí kartáčkem a pere jim tkaničky po každém příchodu domů, ani nemluvě.
Pak sjel pohledem modrourůžovou taštičku s termoskou a jídlem, co nesla Alex a raději už nic neříkal, ale kdybych to kreslila jako komiks, z jeho očí by trčela třeskutá otázka: "Kde máš BATOH???"
"No jo, když my jsme takové městské pipky," zasmála se Alex a mohli jsme vyrazit koupit jízdenky.
Paní za sklem jsme vysvětlili o co nám jde a co by nám navhrla jako optimální variantu, abychom to zvládli s co nejmenšími náklady a to jsme neměli dělat. Vžila se do role plánovače tras, nahazovala nám různé možnosti, aby si je vzápětí hned sama zavrhovala, že to nejde, od možnosti koupit si lístek jen do Smilova a pak v Jívové další lístek, tentokrát zpáteční do Berouna a na cestě zpět dokoupit jen Jívová - Olomouc, až po variantu zpáteční jízdenky do M.Berouna a koupit si ještě navíc Jívová - Moravský Beroun... no, přiznám se, že mi to připadlo jako když Iva Janžurová prodávala v kase kina lístky na film V sobotu večer a v neděli ráno a Včera, dnes a zítra.
Nepřejte si vidět lidi ve frontě za námi!
Nakonec jsem paní ze strachu z lynče dalšími cestujícími zbaběle požádala o zpáteční až na konec trasy do Moravského Berouna, hlavně, aby to vytiskla rychle a my byli od pokladny pryč, než někomu rupnou nervy.
Na nástupišti jsme zjistili, že motorák zvaný "splašený kufr" musí pojmout jednou tolik cestujících než kolik jich je, když stojí jeden na druhém. Vecpat se tam s kočárkem bylo možné jen proto, že jsme ho složili a vyhodili nahoru na polici jako kufr a Matýska srolovali na klín, kde vydržel asi 5 kilometrů a pak se rozhodl šlapat naprotivnější paní na nohy, doteď si myslím, že vystoupila o mnoho stanic dříve, než měla původně v úmyslu.
Smilov byl co by dup a jen co jsme z narvaného vagónu vypadli (kdo by to řekl, kolik lidí se rozhodlo ten den pro přírodu), začalo pršet.
Po delším přemlouvání mraku pršavce odjel tento někam na východ a bylo zase dobře.
První keška nás čekala u zbytku jižní věže hradu rytíře Smila, který se nesmazatelně zapsal do dějin sexu jako ten, co všemožné veselice s konkubínami prováděl a při divokých pitkách sobě pojímal i vlastní příbuzné pohlaví obojího, fuj, to bylo smilstvo!
Poté, co jsme jedněm chalupářům při hledání kešky málem zbytečně rozebrali dřevník, se dokonce ukázalo sluníčko a příroda se rozzářila tisíci odstíny podzimu, snad to pár obrázků trochu zachytilo.
$$OBR425485$$
$$OBR425484$$
Bahnitá cesta plná mám postupně měnila boty v něco úplně jiného, kočáru též neprospěla, ale Destruktor si liboval výkřiky "dupat budu" u každé kaluže. Bohužel nás druhá keška docela zdržela a jak se původně dvě hodiny na přesun do Jívové zdálo jako dost času, bylo třeba začít spěchat nebo by nám ujel vlak.
Asi 200 metrů před nádražím jsme najednou uslyšeli podezřelý zvuk a zlá předtucha se stala pravdou. Museli jsme nasadit opravdový úprk, vepředu na plné pecky zdrhal Kapitán s kočárkem, za ním Alex a pak já.
Vlak ujel.
Co ujel, on ani nezastavil...ani nepřibrzdil... hovado!
Zklamaně jsme se zastavili asi 50 metrů od nádraží a v tom se Kapitám otočil na nás a když viděl, že mu stojíme přímo za zády, chytil se za hlavu a vykřikl:"Bože, vy jste běžely a já jsem to neviděl!"
Smáli jsme se asi deset minut.
Na pidinádražíčku jsme zjistili, že v nezastavení vlaku nebylo nic osobního, on tady nestaví nikdy.
Taky jsme zjistili, že další vlak požadovaným směrem jede za 5 hodin a myslím, že bylo veliké štěstí, že jsme to zjistili dřív, než jsme nechali odjet vlak směrem zpět k domovu - na Olomouc.
Sluníčko svítilo, lavičky se tvářily přívětivě, modrorůžová taška byla plná jídla, nálada v pohodě, piknik mohl začít.
Těch 45 minut čekání uběhlo za různého machrování docela rychle a jediné špatné na celé situaci bylo to, že výlet skončil mnohem dříve, než jsme si mysleli.
Někdy po druhé hodině odpoledne nás to vyplivlo zpět na olomouckém nádraží, ale ušlí jsme byl i tak pěkně, takže horká káva s nějakou dobrotou byla pěkná tečka za akcí, která od počátku žila svým vlastním životem bez ohledu na to, jak jsme ji naplánovali.
A tak to mám nejraději!
Nakonec malá archtektonická legrácka:
Dvoupatrový most
$$OBR425486$$
 

44 komentářů:

  1. Hlavne, ze jste dobra parta a bavi vas chodit ven, at vam to vydrží;-)

    OdpovědětVymazat
  2. dvoupatrový most je super!

    a jinak hezké dobrodružství. já jsem byla na výletě v pátek, paní pokladní jsem taky trochu zaskočila, když jsem po ní chtěla lístek na vlak do destinace, kam železnice vůbec nevede :)

    OdpovědětVymazat
  3. krásný fotečky, krásnej výlet, Destruktor roste jako z vody, dvoupatrovej most je dost dobrej :)

    OdpovědětVymazat
  4. jeee, tak tu trasu mám moc ráda a jezdila jsem ji hodně často, ze školy z brna za pekem do bruntalu, ty skaly a lesy okolo jsou krásné, jen ten přestup v olomouci mě vždycky děsil. Tak vy opravdu sbíráte kešky?:))) udělejte si někdy výlet i k nám, vím orientačně o pár místech, kde jsou;)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky si peru zvlášť tkaničky, já vím, těžko věřit přes ten zaprášený vysavač:-))
    Jsem ráda, že máš krásný i podzim:-)

    OdpovědětVymazat
  6. To sa mu machrruje, keď má také frrajerské rrifle!

    OdpovědětVymazat
  7. Přidávám se,čo vy si Kefalím predstavujetě pod takým \"Keška\"?
    Ináč, prima výlet! ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. A že tam vlak nezastavuje, to paní v pokladně nevěděla? Anebo to byl takový ten \"na znamení\" a vy jste se málo dožadovali vstupu? :-) Hlavně že to byl pohodový den..

    OdpovědětVymazat
  9. Keškaje poklad, hledá se to podle navigace nebo podle souřadnic na mapách, a je to prostě někde, něco, co tam kdosi uložil, krabička, nějaká tuba, v ní něco, věc, nebo vzkaz, když to najdeš, můžeš tam taky něco přidat, aby bylo jasný, žes tam byl.
    Hledávaly to donedávna adolescenti, v poslední době jim do toho vrtaj i důchodci:))

    OdpovědětVymazat
  10. keska je dest? fotky jsou super a s tema prekvapkama? aspon se clovek nenudi! xxp

    OdpovědětVymazat
  11. Ty nepřeplánovaný výlety vycházívají nejsuprověji!

    OdpovědětVymazat
  12. pro ty co nevědí što éto keška:
    zadejte si do Googlu \"geocaching\", vy mudlové ;-)

    OdpovědětVymazat
  13. Bosorko,v tomto případě to bylo obzvlášť napínavé, neb nikdo nevěděl, kdy nás modrá značka nasměruje i s kočárem do toho obrovského kopce. Nakonec se to stalo, ale intuitivně se nám to podařilo obejít...uf!

    Buteo, tady třeba :-)
    http://jdem.cz/cjgt3

    Dewberry, to by mě zaskočilo též :-)))))

    Ještěrko, já musím nutně na dlouhé pocházky už jen proto, že u tebe vždy vyčtu nějakou dobrotu, která je vynikající a takových jídel se nedá sníst jedna malilinká porcička ;-)

    OdpovědětVymazat
  14. čagi,tam u vás je jich pár opravdu vyvedených a obvykle spojených s výletem na celý den! To se ukázalo, když jsme si chtěli jen tak trochu něco ulovit v Čeladné a vůbec to nešlo, bez kola ani náhodou.
    Ale i na takové poklady dojde, určitě!

    Mod, kdybys viděla ty boty po výletě, to bylo nadělení!!!!

    Vojto, najdeš na gůglu, jinak mě to zaujalo, že je prima být v přírodě a mít nějaký cíl.

    Mod, docela zajímavá definice. Pokud říkáš nadšeným tatíkům s GPSkami adolescenti, mnozí by jistě byli potěšeni. :-))) Jo, dnes se pletou všichni do všeho!

    Sabe, ona netušila nic o našem plánu, to už v té stovce možností, kterou nám vyjmenovala nebylo. Tohle byla naše čistokrevná chyba, ale nevadí, to se stává.

    OdpovědětVymazat
  15. spoon,výlet to byl pěkný, ještě jich mám pár v zásobě na dlouhé zimní večery.

    Elizo, minule jsme to řešili u Kamia... náhodně vzniklé akce vycházejí bezvadně, protože od nich nikdo nic neočekává a tak může být jen příjemné překvapen :-)

    PJ, dík za osvětu v mé nepřítomnosti :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Jé, tys to tak pěkně popsala, že ani ten Kapitán z toho nevyšel jako úplnej trouba! :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Tak to jsem asi opravdu \"mudla\" (mimochodem, to taky netuším co je), ale opravdu by mě nenapadlo, že keška = Geocaching. To fakt ne...
    No, může to být zajímavé, ale já si nějak vždycky dokázal užít výletu i bez \"keší\" (bože, to je zas novopatvar!) z internetu. Ale proti gustu... ;-)

    OdpovědětVymazat
  18. Báro,ať to nemusím posílat mailem. Letná:
    http://www.youtube.com...nEqlR_Ayp0
    (omlouvám se za OT)

    OdpovědětVymazat
  19. tak toto[10] si teda beru DOST osobně ,-)

    OdpovědětVymazat
  20. Mo,asi Tě přejmenuji i na Bářině blogu :-/

    OdpovědětVymazat
  21. Mikine,proč si myslíš, že bych chodila s ňákým úplným troubou? :-)))))

    Vojto, to je různé. Já oceňuji hlavně to, že jsme někde, kde to neznáme a nevíme, kam jít, kromě profláknutých památek a tenhle \"sport\" dokáže člověka zavést na úplně neuvěřitelná místa. Jak myslíš, že jsme se onehdá dostali na tvrz do Lštění? :-)
    Pražská míle dobrá a alespoň si to třeba klikne ještě i někdo jiný než já ;)

    Teo, co taky kvákat na blogu, kde majitelce občas hrabe a mohla by s blogem smáznout i nějakou spásonosnou myšlenku v komentáři, že jo? :-p

    Gombo, urazil těě adolescent? Já jsem to Modonce odpustila :-)))

    OdpovědětVymazat
  22. Vojto, aj ja som si klikol. A aj mláďatám sa to páčilo, mladšiemu hlavne ten Smrťák! ;-)

    OdpovědětVymazat
  23. lojzo,Vojta mi posílá hezké věci, myslím,že by se nezlobil, kdybych se s tebou o ně občas podělila!

    OdpovědětVymazat
  24. Báro, tak čo ti teda bráni?! ;-)

    OdpovědětVymazat
  25. Nezlobil... ;-) Esli jsou hezký to nevím, každopádně jsou většinou na mém webu. A ten pan kolega přece zná.

    OdpovědětVymazat
  26. Báro,[24] mě dostal ten důchodec ,-)))))

    OdpovědětVymazat
  27. Já si jindy videa nepouštím, ale to Vojtovo jsem si pustila a moc se mi líbilo:)

    OdpovědětVymazat
  28. U nas na Voltovo video taky koukala cela rodina;-)

    OdpovědětVymazat
  29. Bárokolik to bylo kilometrů? Já ušla včera celkem asi 10 a mám kotníky na generálku:-))

    OdpovědětVymazat
  30. Gombok tomu se dá říct jedině \" Kdo se cítí, ten se vtípí!\":-)))

    OdpovědětVymazat
  31. lojzo,už mi nic nebrán í :-)

    Vojto, tvoje věci jsou na Srdeli, ale sem tam se stane, že mi pošleš odkaz na něco jiného \"cizího\", tak proto :-))

    Gombo, toho se nesmíš chytat, neboť to je jen pro ty, co se cítí.

    Mod, to bylo asi jen 5 kilometrů, brnkačka, ale s Matesem je všechno drobátko složitější.

    Těší mě, že Vojtovo video padlo na úrodnou půdu!

    OdpovědětVymazat
  32. [24]Víš, Báro, někdy se semelou takový věci, že rozum zůstane stát. No a to potom může být tvým průvodcem na výletě ouplnej trouba. :-)
    [35]Mod, co boty? A co nohy? A co neznámý kraj? ;-)

    OdpovědětVymazat
  33. Báro, takže nakonec za to ještě můžu já? To jsou věci! No ale co, hlavně, že ti chutná a z těch dlouhejch procházek pak máš radost :)

    OdpovědětVymazat
  34. jeee dalsi blogerska laska? barmanka a kapitan? tak to ja vam obema moc a moc blahopreju, mam veliku radost. a koukejte se prijet ukazat!

    OdpovědětVymazat
  35. Mod, asi to bude trochu rozdíl, s tebou se určitě nemusí půl hodiny čekat, než si najdeš ten nejlepší klacíček a velkou hromadu listí :-)

    Mikine, máš velké štěstí, že když jsem to psala, tak jsem si nevzpomněla na to, jak jsem málem byla zabitá batohem!

    Ještěrko, ještě kdyby tak bylo více času na nějaký ten koment. Třeba to bude časem lepší :)

    Alloro, pokud jsi měla poslední dobou silnou škytavku, tak my ti pak vysvětlíme proč :-))))

    OdpovědětVymazat
  36. Barunko,no to teda mám štěstí. A nebylo to batoh ale taška. S batohem by se mi to určitě nestalo! :-)

    OdpovědětVymazat
  37. Bárotak to opravdu koukejte vysvětlovat :-)

    OdpovědětVymazat
  38. Mikine,odpuštěno, viditelné následky se naštěstí nekonaly.

    Alloro, všechno bude, jak si Mikin pojede k fily pro podpis do KNIHY, tak dáme vědět :-)

    OdpovědětVymazat
  39. \"za akcí, která od počátku žila svým vlastním životem bez ohledu na to, jak jsme ji naplánovali\" hm, väčšina mojich akcí si žije vlastným životm ;-)

    OdpovědětVymazat
  40. SV,na tenhle výlet moc ráda vzpomínám. Někteří lidé mají takový zvláštní dar, že se s nimi i obyčejná procházka často mění na dobrodružství. Kapitán mezi ně rozhodně patří!

    OdpovědětVymazat