Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 26. ledna 2010

Nedobrovolný zajatec ledu

Den, kdy se člověk nechtíc musí stát objektem dobrých skutků

Centrum města, nejméně uklízené teritorium.
Nemyslím náměstí, tam je čisto, sníh nikde, přece nebudou radniční úředníci při cestě na oběd padat na hubu.
Myslím ty uličky okolo. Jsou úzké, parkují tam auta stálých obyvatel, technika se tam nedostane, tak co, oni si lidi nějak poradí a když ne, tak mají smůlu.
Ano, měla jsem smůlu.
Cestou na úřad, zaplatit povinný desátek z výdělečné činnosti (krucinál, nepřidala jsem minulý měsíc té hodnoty k čaji a kávě nějak moc?) zaparkovala jsem na jediném volném místě v souvislé ledové ploše a šli jsme se s Destruktorkem zařadit do nekonečné fronty stejně postižených podnikatelů. Jediná paní v pokladně dělala co mohla, ale takový nápor přidané hodnoty stejně nezvládala a fronta se spíše zvětšovala, než aby ubývala.
No, to bude tanec, až Destruktorovi dojde trpělivost, pomyslela jsem si a snažila se ho nějak zabavit. Čtvrt hodiny vydržel vzorně, ale pak začal řvát v té malé místnosti na celé kolo:"Já chci domů, pojď pryč!!!"
Tě péro, lidi se obraceli, házeli na mě ohavné pohledy, ale ať nekecám, pár jich bylo i soucitných. A najednou se stal zázrak. Zpoza přepážky přišla paní z podatelny, vzala moji platbu a zadem ji donesla do pokladny.
Za minutu byla zpět s dokladem, já jí podepsala kopii a mohli jsme s Destruktorem odejít, bylo hotovo.
Ach... někdy to malé dítě není špatné.

Chvíli jsme ještě za finančákem bagrovali sníh, ale protože byl více žlutý než bílý, táhla jsem malého do auta a domů, tam máme sníh mnohem čistější, je ho o hodně více a nejsou v něm zapíchané vajgly.
Sedneme do auta a bžžžžžž..., kola se točí, auto nejede. Kam by také z toho ledu mělo jet, že?
Z auta ven, vypůjčila jsem si bagříček a jala se paběrkovat ty trošky písku, co byly kolem krajníku na druhé straně ulice. Jako vzácnost velikou, nasypala jsem ten poklad pod kola a povzbuzována zvědavým Destruktorkem, opatrně se snažila rozjet.

...

...

Marný boj.

Musí do nás někdo strčit.
Jenže ona to byla docela kuriózní situace. Kolem úřadu lidí jako v úle, ale nikdo nešel PĚŠKY a už vůbec ne kolem nás. A pokud jo, tak to byla nějaká rachitická ženština, která by dřív spadla, než by nás popostrčila na pevnou plochu.
Dělala jsem všechno možné, dokonce i na podstrkování koberečků došlo, ale nic. Kolem jezdila auta sem tam, každý se kouknul, zahřál se dobrým pocitem, že se to nestalo jemu a jel dál.
Nic nefungovalo, chtělo to prostě silného chlapa nebo dva slabší.

Kolem už začali chodit ti lidé, s nimiž jsem stála ve frontě, to znamenalo, že se tam snažím asi hodinu a měla jsem strach, aby nebyla malému zima.
Ale on mi stále radil, aktivně zasahoval do věci a očividně ho bavilo, že se něco děje.

Pak jsem je uviděla.
Dva pěšky jdoucí chlapíky.
Oni mě viděli také a bylo jim jasné, na koho to padlo, aby si dnes udělali dobrý skutek.
Za 2 vteřiny jsem byla na suché silnici, nikdo neví, jak se mi obrovsky ulevilo.
A hurá pryč a příště bacha na led, tam jsou i zimní gumy pro kočku.


   

15 komentářů:

  1. U nás v ulici u Labe jsou auta zaházená sněhem a ledem až po střechy, to jak se snažili vykopat majitelé aut okolních.
    Včera jsem vyjížděla a vyloženě jsem měla hrůzu, že když se na těch ledech rozjedu a uklouznu na 10-20 cm vysokém ledovém hrbolu, naperu to do nějakého auta vedle, před, za:-/

    OdpovědětVymazat
  2. také jsemtakhle zůstal viset na ledu, a ani bagříček jsem neměl :( ale uhnal jsem jednoho chlapa dost brzy :)

    OdpovědětVymazat
  3. Báro, to jsou divní lidi! Takovou dobu, než šel někdo schopný pomoci? Uf.. Právě přemýšlím, co bych v ten okamžik dělala.. no mám obavy, že bych vypadala tak jako před lety, když jsem měla tlačit náš jeep. Zastavil první projíždějící řidič :-)

    OdpovědětVymazat
  4. No, tak to my zas dík včerejším ranním -20 st. nejezdíme vůbec. Baterka nevydržela nápor :-/

    [3] Tak v tomto případě jsi byl Gombo v uhánění chlapů jednoznačně lepší než Bára :-))

    OdpovědětVymazat
  5. Vidíš to, Báro, kdybyste si poctivě vystáli frontu na zaplacení (to zní hrozně; když je fronta na něco super nebo na něco zadarmo, no dobrá, ale fronta, kde má člověk zaplatit a nic za to nedostane, ach jo) v teple na úřadě, přišli by ti dva na pomoc tak akorát a nemuseli jste venku okolo auta hodinu mrznout. ;o)))

    OdpovědětVymazat
  6. nominku,já vím, je to blbý, s holkama mi tak dobře nikdy nešlo :)))))))))))))))))
    nechtěly tlačit to auto asi :-O

    OdpovědětVymazat
  7. Mod,zrovna na tu vaši ulici jsem si vzpomněla, když jsem si tak představovala, jak to asi mají lidé ve městech s hustou zástavbou.
    To ledové manévrování je fakt o hubu...teda vlastně o nárazník!

    Gombo, asi se ti to stalo v lepší lokalitě, kde občas jde někdo pěšky.
    Ale nic příjemného to není, co?

    Sabe, tohle byli také první vhodní lidé. Ty v autech jsem nepočítala. Možná by někdo zastavil a pomohl, kdybych mu překážela v cestě, ale jinak asi ne.

    Nominku, u vás je mnohem mrazivěji. Baterce se vůbec nedivím. Pamatuji jednu zimu, kdy jsem si nosila akumulátor na noc domů, do tepla :-)

    Oby, já bych tam klidně stála třeba celé odpoledne, ale s tím malým to bylo lepší na sněhu a na ledu :-))

    OdpovědětVymazat
  8. Báro,dneska jsem cestou domů říkala Kainis, už nevím proč, něco, co končilo: A víš jaký jsou lidi svině.
    Tak to beru z5, to mi ujelo. Najdou se i hodný. Vzpomínám si, že když jsem byla velmi krátce v Praze, byly jsme kupovat nějakej nábytek. Táhneme teda do vchodu cosi, těžký jako bedna kytu, a vtom se u nás zastavil nějakej chlápek, nabídl se, že pomůže, a odvlekl nám to až k výtahu. A tentýž den, opravdu ještě tentý den se mi stalo, že mi takhle někdo z ničehož nic pomohl. Jakoby tušili, že jsem tu \"nová\", a že se tu cítím hrozně ztracená. Díky tomu jsem na Pražáky změnila názor. A už jsem tu doma. A taky se snažím pomáhat. Akorát teda - típu vajgly do závějí, někdy jo, se přiznávám... :-)))
    Je fajn, že šli kolem ti chlápci, že? Člověk má hned o kousek lepší náladu...

    OdpovědětVymazat
  9. To byla moc hodna pani i panove :))
    Je prima zjistit,ze je laskavost mezi lidmi.

    OdpovědětVymazat
  10. Hm, nechci nosit dříví do lesa, ale ono prý je taky možné ten desátek poslat bankovním převodem, hezky z tepla od počítače :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Rowdyno jo, nebo zanést do banky a zaplatit poplatek za okamžité odeslání, jenže oni všichni zešíleli z toho nového § určujícího, že oeníze musí mít finančák na účtu o 2 dny dřív, než je lhůta k podání přiznání.
    Přiští nařízení bude možná znít, že DP se musí uhradit k 31.1., nebo by to nakonec mohlo být i k 31.12., to už by poplatníci také mohli své výsledky znát:-))
    Já považuji za dost zásadní tu skutečnost, že každé přiznání, které podám do uplynutí lhůty k podání, je řádné a může mít spoustu různých výsledků, může se z toho stát taková milá hra na placení DPH a následném uplatňování NO, a naopak:-)

    Hodní lidi jsou všude, akorát je člověk nesmí nechat, aby byli hodní jenom sami na sebe.
    No znáte to \" Musíme si pomáhat!\" :-))

    OdpovědětVymazat
  12. A hele zítra je už 29., měsíc jsme se neviděli, potřebuju pomoct!

    OdpovědětVymazat
  13. Kashiko,lidi jsou pořád jenom lidi, někdy sobečtí a někdy vstřícní, jejich výskyt po území republiky je různě hustý, záleží, kdo se v daný okamžik motá okolo. Já když jsem v Praze, tak si stejně myslím, že 90% lidí, co jde kolem mě nejsou Pražáci, takže se mi to těžko posuzuje :-))

    Cheo, je to vždycky příjemné, když někdo pomůže a snažím se to vracet.

    Rowdy, klid, teplíčko, pohoda? Nic pro mě :-)))

    Mod, řekla jsi to hezky za mě, ono už jim tak teče do bot, že je spasí i to, když dostanouz pemníze den dopředu? No, máme se na co těšit...

    OdpovědětVymazat
  14. Báromyslím, že do bot teče tak, že platit by bylo třeba tak 3 měsíce předem, ovšem z tohoto paskvilu je vidět, že dso zákona se může dostat jakákoliv blbost. Já osobně nechápu, jak může být uložena povinnost platit něco, co mohu zjistit (že mám platit), až v úplně jiném termínu?!

    OdpovědětVymazat