Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 3. března 2010

Hnízdění

Velká rekapitulace I.

31.10.
Zvoním u dveří bytu, který už je sice odjakživa můj, ale dokud nebudu mít v ruce všechny klíče, je cizí. Otvírá mi neznámá žena a zve mě dál. Vstupuji a očima hledám muže, se kterým se vždy domlouvám. Přibíhá, na sobě jen srandovní trenýrky, v obličeji drobné kapičky bílého Primalexu, ruce si otírá hadrem.
Omlouvá své "oblečení", které mě trochu zaskočilo, ale chápu, vybrala jsem si zrovna chvíli, kdy domaloval, douklidil a teď dává do pořádku sebe.
Všude krabice s věcmi, zdá se, že jsem přišla brzy, tenhle chaos už tady asi hodinu neměl být. Nevadí. Přebírám si stavy měřáků energií a vody a odcházím s domluvou, že si to tam všechno dodělají a poslední klíče mi vhodí do schránky.

1.11.
Druhý pokus. Odemykám a vstupuji.
Tak se tady vítám.
Stojím, kolem ticho, rušené jen zvuky jezdícího výtahu, očima přejíždím těch pár stěn, které budou za pár týdnů mým domovem.
Mysl mi automaticky registruje všechno, co budu muset opravit, předělat, uklidit. Otvírám skříně, které patří k inventáři bytu, kupovala je sem na míru babička, aby po ní prý zbylo něco hezkého, až tady nebude. Děkuji babičko, kdybys tak věděla, jak se tady všichni poslední dobou máme a nemáme!
Nacházím pár ramínek a žehlící prkno. Je zapomenuté nebo přenechané? Nevím, příležitostně se musím zeptat.
Koberec na vyhození, pod ním zničené parkety, tady musím začít. Parkety nechat přebrousit a znovu natřít, pokud to nebude hezké, vymyslet novou podlahu, ovšem jedině zase dřevěnou, plovoucí laminát bych nezkousla.
Kuchyň. Zde mě jímá trochu zoufalství. Socialismus jako ze slabikáře. Co s tím? Rozhodnutí zatím odkládám, v následujících dnech bude stačit vysmýčit různé ostrůvky staré špíny, asi jsme si slovo úklid představovali s mým předchůdcem každý jinak.
Koupelna - totéž jako v kuchyni. Relativně čisto, ale ty nánosy zašlého vodního kamene v každém koutě mi nahánějí děs, jak tohle dostanu ze starého smaltu. A pavouci na záchodě, též máte od mé příští navštěvy utrum.

Listopad
Je zajímavé, že jako první věc, mi v prázdném bytě jako nejvíc chybí odpadkový koš, následně ručník.
Seznam toho, co je třeba donést se utěšeně rozrůstá a po 14ti dnech už se zde dá docela slušně přežít víkend.
Zatím stále nepadlo rozhodnutí, zda tenhle prostor začít zařizovat nějak "natrvalo" a pořádně nebo jen cestou nejmenšího odporu jako krátkodobou přestupní stanici.
Příští týden přijde parketář, tvrdil mi, že tenhle typ parket patří k těm nejhezčím, když se znovu přebrousí, tak uvidíme.

Těším se jako malá.
Na zařizování, na rozhodování co ano a co ne, na večery v klidu bez hádek, na spoustu dalších věcí... snad jsem se rozhodla správně.
Každou volnou chvíli sem chodím něco uklízet, předělávat, s Kapitánem jsme po baumaxech jako doma, v bytě není nic, musíme začít od šroubováku a kladívka, přes háčky, skobičky, lepidla, tapety, závěsy, záclony.
Obrážíme Sconto, Kika, Ikea... ten maličký prostor je potřeba zařídit velmi účelně a přitom tak, aby se zakoupené věci hodily použít i dál někde jinde, pořád mám na mysli, že tohle je jen mezipřistání.   

25.11.
Přichází tlupa parketářů. Tři hoši jako nic odlifrují vše z obýváku do kuchyně a vrhají se do práce. Nechávám jim klíče a mizím, převzít hotovou podlahu si mám přijít večer.
Je to krása! Vytmelené, nalakované čerstvé dřevo se na mě jen směje. Nikdy bych neřekla, že lze takto čarovat s podlahou, která má za sebou i havárii v podobě prasklého radiátoru. Pan mistr se naparuje a 10 tisíc se stěhuje z mojí peněženky do jeho.
On odchází a moje euforie prudce opadá. Na podlahu se teď nesmí 3 dny šlápnout, ale už teď mi dochází, jaká fuška bude dostat tři těžké velké skříně zpět do pokoje a zbavit se dřevěného prachu, který seděl ve vymalovaném bytě úplně všude i za zavřenými dveřmi koupelny, záchoda a mohla jsem ho vymetat i ze sporáku. O žalužiích ani nemluvě. Taky vymalovat se mohlo znovu. No nic, musíme honem koupit vysavač...
Nevadí, hlavní brzda zařizování je za námi a teď už se to může rozjet.

Prosinec
Není dobrý nápad, chtít všechen nábytek koupit při jedné návštěvě obchodu. Zejména, když největší přívěsný vozík, který jsem zvládla vypůjčit má rozměry 1,2 x 2 metry. Ale na to jsme přišli až kolem desáté hodiny večerní ve výdejním skladě na periferii Brna. Rozměry a váha vydaných krabic nám vyrazily dech a ani řádící pokakaný Destruktorek nepřispěl k nějakému uklidnění mé zoufalosti. Po hodině skládání, přemýšlení, zkoušení a hlavně díky Kapitánově klidu slavíme vítězství ducha nad hmotou a můžeme pomaloučku, opatrně jet domů. Na vynášení těch přetěžkých mrch z auta do bytu ani moc vzpomínat nechci, z toho mám kopřivku ještě teď. Dodávečku s vozíkem vracím někdy po půlnoci, udření jako koně, rozjíždíme se do svých domovů.
Zkušenost pro příště, raději vzít méně a udělat si výlety dva.

Jooo!

Po dvou měsících mohu radostně zvolat, že byteček funguje, při jistém uskovnění se v něm  daly oslavit Vánoce i Silvestr a to i v plném počtu naší  šestihlavé kumpanie.

Pokračování příště, obrázky též.
 
    
 

28 komentářů:

  1. Ach, připomněla jsi mi, jak jsme se stěhovali do našeho prvního vlastního bytu. 30m2, bez kuchyňské linky, záchod v koupelně... čtyři holé stěny, jen čerstvě vymalované... pod linoleem v kuchyni půlstoletí starý bordel... v oknech chyběly kličky, na dveřích kliky, starý nájemník všechno vyrval a prodal do sběru... odemykali jsme kombinačkama.... koupelna pod nánosem desetileté špíny - starý pán se nemyl; ve vaně skladoval shnilá jablka... starou vestavěnou skříň bylo potřeba vytlouct tím nejtěžším kladivem, co jsme měli, to zkřížené dřevo rozebrat nešlo... a pak to vyměřování, zařizování, nájezdy do Ikey... bydleli jsme tam necelé čtyři roky, ale milovala jsem tam každý den!

    OdpovědětVymazat
  2. Me by zajimalo,jestli se spravne driv maluje, nebo dela podlaha :)
    My prvni malovali,podlaha byla behem vikendu hotova a meli jsme to uzasne stesti,ze jsme nemeli zadny nabytek :)).Pul roku jsme zili v garsonce bez skrini a spali na nafukovaci posteli.
    Takze nabytek az po vymene a uprave bytu.
    Na fotky se Baro moc tesim :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já dnes zjistila, že se mi nějak prolomil dřevěný rošt v posteli:-)) a to je mu teprv 3 roky a 5 měsíců:-)

    To s parketama znám, i tu cenu za broušení a lakování:-(
    Tak držím palce, abyste stějně snadno taky postavili, zařídili a hlavně si to pěkně užívali:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Hurá, Báry hniezdia, jar je tu! ;-)

    Nechcem ti kaziť radosť, ale to tmelenie parkiet sa mi nezdá. Parkety by sa tmeliť nemali, vzhľadom na \"pracovanie\" dreva pri zmenách teploty a vlhkosti to obvykle dlho nevydrží. (Hovorím samozrejme o tmelení škár medzi nimi, nie prípadných dier v samotných parketách.)

    OdpovědětVymazat
  5. Aha, tmelení sem přehlídla, dávám za pravdu lojzovi, vyschne to a vypadá:-/

    OdpovědětVymazat
  6. Vážení, proto jsme nejspíš ve starém bytě u našich rodičů drátkovali a voskovali parkety dvakrát ročně a jednou ročně tmelili:) A stejně vrzaly, mrchy! Parkety už nikdy:-D

    OdpovědětVymazat
  7. sguiretak pokud bych měla dělat novou podlahu, asi by nebyla z parket, ale z prken, ovšem pokud tam už ty parkety jsou a maj se k světu, byla by jich škoda:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Squire,V tom bytě jsem kdysi začínala svoje samostatné žití a mám k němu sentimentální vztah. Je mi tam dobře.

    OdpovědětVymazat
  9. Cheo,určitě nejprve podlaha a pak malovat. Mně se to veškeré stěhování strašně protahuje právě kvůli hrozným lhůtám řemeslníků. Zrovna tento týden všechny práce ustaly, jsou přece jarní prázdniny! :-))

    OdpovědětVymazat
  10. Mod,ty rošty mají určitě na svědomí tvoje pesy, které tam spí v množství větším, než velkém ;-).

    Lojzo, Mod, tmelení parket bude důležitým bodem příštího pokračování. Jinak souhlasím, tmel do spár je na kočku!

    OdpovědětVymazat
  11. Squire,tohle jsou lakované parkety, ty naštěstí nikdy vevrzaly a stírají se hadrem na vlhko. Ale u našich je to jako u vašich, z toho by mi hráblo.
    Prkenná podlaha je také naše volba.

    OdpovědětVymazat
  12. Kdepak Báro, to mluvím o Vltavské posteli, tam vživotě žádná pesa nespala, leda medvěd:-))

    OdpovědětVymazat
  13. jeee to je krasny! uzivam si to s tebou

    OdpovědětVymazat
  14. tak ať se dobře bydlí :) a na fotky se taky těším.

    OdpovědětVymazat
  15. No u nás to bylo tak, nanesla se stěrka (ta může cákat na zdi) a bylo nám doporučeno vymalovat až stěrka uschne než příjdou položit podlahu. Tak jsme ze sebe udělali tryskomyši a makali celej víkend. V pondělí pak už jen přišli položit podlahu a my měli tim pádem čisté zdi a čistou podlahu, na kterou nekápla ani kapka barvy :-D ale byl to záhul :-).... no a byla to plovoučka \"nedřevěná\" takže naprosto něco jinýho :-D Tak přeju hodně štěstí v novém... i když už tam bydlíš 3 měsíce jestli to počítám dobře? :-o

    OdpovědětVymazat
  16. koš a ručníkjasně ... ale kdo má židli, znáš to ;-)
    doufám, že v tom harampádí z IKEA alespoň jedna byla :)

    OdpovědětVymazat
  17. Báro, ač pracovní, přece v podstatě samé radostné zvěsti.. tož užívej odpočinku v pohodě :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Náhodou já mám IKEU ráda,mají tam skvělé kuličky s výbornou omáčkovou, mandlové dortíky a skvělé marmelády, a už jsem tam koupila i několik skvělých a leta funkčních kusů nábytku!

    OdpovědětVymazat
  19. Ach! Hele, a je v okolí toho města, kam pojedu nebo někde úúúplně jinde?

    OdpovědětVymazat
  20. Konečně jsem se dostala k PC :-)Mod, medvědi jsou nejhorší. Takový medvěd příjde a lamely zroštu už lítají :-)))))

    Spoon, já si to užívám také, bohužel to doprovází i patálie ve starém bydlišti.

    Ahoj Gleep, no, to jste si mákli. Nejhrší jsou ty základní úpravy podlahy, do stavu, kdy už se budou jen \"naklikávat\" vlastní lamely, ať už dřevěné nebo nedřevěné. To už je čistá práce. Ale to srovnávání, samonivelační hmoty, to by vymalovaná zeď řvala děsem :-). Dneska natírám lišty kolem vestavěných skříní, to mě hrozně baví, práce s barvou.
    Jinak natrvalo tu ještě nejsem, stále pendluji mezi tímto a starým bydlištěm.

    OdpovědětVymazat
  21. Gombo,takové hodně jeté židle mi tu nechal předchozí nájemník. Nechala jsem jim udělat nové sedáky z látky do barvy kuchyně a jsou jako živé :-)
    V Ikea jsme sehnali pár hodně praktických věcí, oni mají některé užitečnosti hodně vychytané.

    OdpovědětVymazat
  22. 18- Mod,souhlas! Mandlový dortík u mě akorát střídá ten jablečný :-))).
    Kuličky SUPER :-)))

    Sabe, můžeš mi směla oplatit návštěvu, Ač prostory jako pětník, ty a obě slečny se klidně vejdete!

    Alloro, je to přesně tam, kam jedeš a my velmi doufáme, že to slíbené kafe si dáme právě \"u nás\".

    OdpovědětVymazat
  23. To jsou mi věciJeden si dá k Vánocům závazek, že do jara přečte všechny tištěné resty a teď se nestačím divit /v cizím městě v cizí posteli/, pokud mi to ještě chápe. Nakonec stejně bude jaro a to ve všech oblastech našeho potácení. Hezký týden

    OdpovědětVymazat
  24. Ikea je moje \" alma mater\". Skoro vše za posledních 20 let kupuji tam. Vím, že se to dá opravdu sešroubovat. A tak si k tomu vždy objednávám rovnou i odvoz. A jsem tomu moc táda. Přijede mi to vše vždy najednou až do zapadlé vísky naší chalupy, dokonce i to co nechám jenom položené navrchu těch hromad. Pánové vynesou položí a že by to bylo moc drahé mi tedy nepřijde. Jinak problé, s čím začít a jaký harmonogram následuje je asi největší potíž. Řešili jsme to už párkrát ( při výměně oken, podlah, a nakonec veškerého vybavení). Vždycky to co bylo dřív tak nějak odnese, a musí se na to šáhnout znovu. Takže výfrž a hodně elánu přeji. Hlavně jde o to začít. A to se už stalo. Tak držím palce, ať je to už naposled!

    OdpovědětVymazat
  25. Buteo,závazek přečíst vše tištěné je velmi chvályhodný, také se mi to tady pěkně vrší!
    Na jaro se těším a na léto ještě víííííc!!!

    Elizo, jsou lidé, co nemohou Ikeu ani vidět a pak ti, co umí poskládat z jejich nábytku mic hezké interiéry. Každý ať si vybere, proto je těch obchodů tolik :-)))
    Já v Ikea nakupuji ráda, někdy mi stačí jen okouknout nějakou vtipnou drobnost a přetvořit si ji k obrazu svému. Akorát s tím dovozem to řešíme vlastními silami, jsem zdaleka a přišlo by mě to hrozný balík.

    OdpovědětVymazat
  26. Báro, držím ti palce, ať jde zařizování od ruky a ať máš ze svého navráceného bytečku jenom radost. Koukám, že se to zatím neobchází bez komplikací, ale to k tomu asi patří, a s Kapitánem to zvládáte bravurně.

    OdpovědětVymazat
  27. Tak hodně sil a štěstí! Těším se na další zprávy a slíbené fotky.

    OdpovědětVymazat
  28. Ahoj Dewberry,víš co je nejhorší průšvih? Že když 20 let žiju v bytě o 150m2, musím teď všechno nacpat do prostoru 5x menšího!
    Docela drsná selekce!

    Bosorko díky, teď se dodělává koupelna, průběžně cvaknu sem tam fotečku, uvidíme :-)

    OdpovědětVymazat