Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 23. března 2010

Nový cajk na otravování

nebo snad elegantní módní doplněk?

Odjakživa vidím jako rys, ale čas běží a práce do noci u počítače si přišla vybrat svoji daň.
Moje vrstevnice už většinou brýle na blízko nosí nějaký čas a já se vždy usmívala, když jsem dostávala dotazy typu: Ty to přečteš bez brýlí?
Jo, přečtu, ale najednou jsem začala, zejména po večerech, cítit u čtení jistou nepohodu, etikety na potravinách byly také nějak máznuté a to bylo jasným znamením, že stařecká vetchozrakost  je tu. Ano, uznávám, že název této refrakční oční vady je horší než vada sama, ale co se dá dělat.
Na vyšetření zraku jsem naklusala jednoho rána, kdy se mi podařilo umístit Destruktora ve školce o něco dříve než normálně.
Byla jsem usazena na židli a začala se mi na zdi rozsvěcet různá písmenka, ale já  rovnou přečetla ten nejmenší text, který se snad ani nikdy nečte. Odpovědí mi byl pohled, v němž se zrcadlila jasná otázka: Co tady chcete, když tak dobře vidíte?
No jo, jenže teď je ráno, do večera daleko a večer je moje zraková ostrost přece jen o něco horší.
Chvilku jsme se domlouvaly a pak z toho vyšlo 0,75 dioptrie a následné vyzkoušení asi padesáti různých obrouček, až jsem byla v duchu nazlobená, že jich mají takové množství, kdo si má pak vybrat?

Je pravda, že zatím s používáním nových brýlí jen tak koketuji, ke slovu přicházejí opravdu až hodně večer a to ještě ne vždy.
Párkrát jsem si je z frajeřiny nasadila, aby ty čtyři tisíce, co ta legrace stála, jen tak nezahálela, ale stalo se, co jsem nečekala. Místo očekávaného "vítej v klubu" jsem spíše sklidila pochvalu, že mi to sluší a že jsem v těch brýlích omládla.
Tak nevím, že by to přece jen nebyla taková katastrofa? :-)

Jo, a mimochodem, říkala paní doktorka, že ty mrňavé etikety na potravinách nejsou nečitelné, že bych měla špatný zrak, ale že se to úmyslně takhle "nečitelně" tiskne, jistě všichni víme proč.

$$OBR437143$$

20 komentářů:

  1. no hezke... jeste bych rada videla, jak ti slusi.

    OdpovědětVymazat
  2. Pájo,jak přijede Alex, tak něco nafotíme a pošleme, nebo jestli bude chtít Kapitán udělat pár obrázků... určitě nejsi sama s tímhle přáním. Ale to bude až tak během 14 dnů, teď jsem nějak moc zaházená prací.

    OdpovědětVymazat
  3. Cheo,když jsem je koupila, tak mi pak podle té barvy udělala moje paní kadeřnice pár měděně barevných proužků do účesu a tak to teď chvíli budu nosit, než mě to zas omrzí :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Když jsem videla bryle, taky mi napadlo, jak to mášdoladěný s barvou vlasů ;-)Skvěle.

    OdpovědětVymazat
  5. brýle se mi moc líbí!

    jinak jsem moc nepochopila to vyšetření u lékaře, vždyť pokud jsi byla usazena na židli a písmenka ti svítila na zdi, tak jsi je četla na dálku a s tímhle viděním přece nemají vetchozrací :) lidé problém, ne?

    Já mám normální mladickou krátkozrakost, takže malá písmenka v dálce fakt nepřečtu, ale moje maminka, která už trpí tou stařeckou vetchozrakostí, je přečte bez problémů a já zas musím číst jí ty malé nápisy (když zrovna nemá po ruce své šik červené brýle Nina Ricci).

    OdpovědětVymazat
  6. Tak mě napadlo, jestli k nim máš vhodnou kabelku... ? ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Bos,já jsem původně vybírala pouze v červených obroučkách, ale tyhle mi nějak samy přišly pod ruku a u těch už zůstalo.

    Lojzo, dík :-)))))

    Dewberry, ona asi zkoušela i krátkozrakost, protože pak mi dala do ruky i normální text na blízko o několika velikostech. Já jsem to napsala jaksi zmateně :-).
    Červené brýle .. ach... ;-)

    Teo, kdepak kabelku, ale májm k nim senzační propisku! :-D

    OdpovědětVymazat
  8. já mám brýle za 100 z makra, a to jen a právě kvůli těm blbým etiketám... a občas si je půjčuje muž, kyž zapomene svoje. Ne že bych ty prachy na pořádné brýle neměla, ale jsem stará držgrešle a bylo by mi líto je dát za něco, co stejně nosím většinu času v kabelce (která se nehodí k ničemu ;-))... a to bylo v ceně i pouzdro!

    OdpovědětVymazat
  9. Alenec,na brýle za stovku dojde ve chvíli, kdy mi Destruktor zmasakruje tyhle hogo fogo brejle :-)))

    OdpovědětVymazat
  10. Krásné:) Se svými jsem byla vrcholně spokojená do dne, kdy mi u nich prťo na nose rozflákala pacičku (ten stojánek na nos, tak se tomu nadává?) a já zjistila, že nemám náhradní... a pět dioptrií... no a když už jsem jednou v optice, přece si to užiju, takže čtyřiapůl litrů v háji:) Ale mám krásné nové brýle na prostřídání:-D

    OdpovědětVymazat
  11. U me zacalo to identicky pred pul rokem, ale O,75 je pry jen odrazovy mustek
    ja jsem vzdycky byla ulitla na bryle a tak si kupovala obroucky i kdyz tam bylo jen sklo, ted se to docela hodi, ale kdyz se z toho stala nutnost, uz to neni tak vzrusujici

    OdpovědětVymazat
  12. :-)) Šperk!Tak jako jsou vlasy pro ženu korunou, jsou brýle šperkem na obličeji. Krásným šperkem a je jedno, jestli jsou skla dioptrická, tmavá či jen čiré obyč sklo, právě pro svojí hodnotu šperku zvýraznit, upoutat a hlavně... zkrášlit. Jen trošku obtěžuje, když se musí ty šperky účelově měnit a zrovna se hledá ten druhý. ;-)

    OdpovědětVymazat
  13. Báro, jo je fajn když propiskaladí s brýlemi, zvláště když je zastrčená za uchem, tak nepůsobí rušivě. :o)

    OdpovědětVymazat
  14. squire,užívej si to. Já jsem ani netušila, jak mě výběr brýlí \"chytne\" :-). Než jsem šla na finální návštěvu optiky, pár týdnů jsem jen tak okukovala vitríny s obroučkami a nakonec je to tak, že pracuji obvykle sama a stejně mě s brýlemi nikdo nevidí.

    Dito, tohle znám! Já takhle kdysi prožíval sluneční brýle. Měla jsem vždycky něco fajnového. Ale vzhledem k pomíjivosti těchto letních věciček jsem to vzdala. Vždycky jsem o ně přišla nějakým potupným způsobem a šlo to do peněz.

    Wicky, propiska za uchem mě dostala!
    JO! :-)))))))

    OdpovědětVymazat
  15. ***Báro, to je v poho, ostatně brýle jsou dnes víceméně módní doplněk. -- (ty staré historické monitory daly očím dobře zabrat)

    OdpovědětVymazat
  16. Chipmunku,asi jo, také to vnímám jako doplněk, zatím se netrápím tím rituálkem, když člověku někdo ukáže psaný list a následuje klasické:\"Počkej, já si vezmu brejle.\" :-)))

    OdpovědětVymazat
  17. Báro,jsem na tom podobně. Akorát já vidím blbě do dálky. Přečíst třeba číslo přijíždějící šaliny je pro mne skoro nemožné.
    Tak mě Víla nahnala ke svojí očařce. Naměřili mi taky nějakých \"zanedbatelných\" 0,5 - 0,7 a ještě hejblý osy, či co. Sice jsem obrýlem najednou viděl do dálky jak orel, měl jsem pocit, že jukám dalekohledem, jenže mi to nějak deformovalo obraz. Odhad vzdáleností byl rázem zkreslený, v autobuse se mi otočil žaludek už po pěti minutách, o řízení nemluvě.
    Skla mi tedy zkorigovali s výsledkem, že sice zas vidím na dálku výborně, ale připadám si menší asi tak o půl metru, čím moje chůze, zváště v terénu, nabyla naznačné komičnosti. Blinkání zůstalo.
    Tož, brýle skoro za pět tisíc jsem tedy odložil do futrálu a leží mi v šuplíku. Ale prý mi moc sluší! :-D

    OdpovědětVymazat
  18. Vojto,na tohle si naříká každý druhý, že se mu točí hlava, jak brýle sundá. Alex na tom také není moc dobře. Už od střední školy nemůže sedat vzadu ve třídě, protože nedohlédne na tabuli. Pořád není čas to řešit, ale něco s tím udělat musíme.
    Já na ty své brýle už nesáhla tři dny, jak svítí sluníčko a nepracuji po nocích, je to v pohodě.

    OdpovědětVymazat