Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 20. dubna 2010

Co je to ta Guinea?

Další rarita do alba

Francouzská Guinea, Papua Nová Guinea, Guinea Bissau, Guinejská republika...

Kolik lidí v mém okolí se vypořádalo s tímhle zmatením, když jsem rozhodila kontrolního chrousta? Nikdo.
A jakou představu má takový běžný obyvatel Guinejské republiky  o evropských  zemích ... Slovensko, Slovinsko, Česko, Polsko?
Myslím, že by to vyšlo hodně nastejno.

A přece se někdo v daleké západní Africe rozhodl vydat nádherné známky na počest vstoupení Slovenska do Evropské unie.
Divíte se? Já jo!
Držím ten úžasný aršík v ruce a přemýšlím, že tam někde daleko, hluboko pod obratníkem Raka, žije člověk, spojený pupeční šňůrou se středem Evropy a svůj citový vztah vtiskl do barevných známek, které se na dopisech rozletí z Guineje do celého světa nebo jen do sousedního města. Ráda bych věděla víc... Ale asi se nedozvím, zůstává tedy velký prostor pro představivost a vymýšlení různých příběhů, jak se to asi mohlo stát...

A to je na tom sběratelství to hezké.

$$OBR439553$$

$$OBR439554$$

18 komentářů:

  1. Báro, ale to není ku příležitosti vstupu do EU, ale do EMU - oslavuje se tím vstup do měnové unie a přechod na Euro.

    OdpovědětVymazat
  2. Asi ťa pripravím o ilúzie, ale sú v tom asi len prachy. Guinea (a nie jedna - Rovníková Guinea tuším ešte viac) patrí medzi klasické filatelistické a numizmatické štáty. Tie vydávajú známky a pamätné mince ku kadejakým možným i nemožným výročiam a príležitostiam - a filatelisti a numizmatici z celého sveta ich do zbláznenia (resp. do výšky svojich kont) kupujú. Jak prosté, milý Watsone.

    OdpovědětVymazat
  3. A čo sa týka kontrolného chrústa - Francúzska Guinea (už dávno) neexistuje. ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Lauryne,už to tam nechám, ale napsala jsem to špatně, dík, za opravu.

    Lojzo, a je po rpmantice :-)))
    Já mám v těch Guinejích celkem pořádek, ale když už jsme to měli tak hezky vysvětlené, co je co, přihodila jsem z hecu tu Francouzskou Guineu a to bylo jako když tleskneš, tak rychle vzplanout \"hádku\" už jsem dlouho neviděla. :-)))

    OdpovědětVymazat
  5. Inspirovalas měa hned jsem letěl se podívat /Google Earth/, jak to tam vypadá a třeba jsem zjistil, že jejich hlavní město má náramně podivný tvar a tak Ti obrázek posílám mailem.

    OdpovědětVymazat
  6. Buteo,je to poučné, takhle si zaletět nad místo, které chce člověk vidět, kdekoliv na světě, že? Conakry je opravdu zajímavě (i když velmi logicky) položené, hezký pohled!

    OdpovědětVymazat
  7. Buteo: Dík, aj mne si rozšíril obzory!

    OdpovědětVymazat
  8. Mně se plete i Slovinsko a Litva, natož Guineje:))

    OdpovědětVymazat
  9. Mod,pro mě je nejhorší Litva a Lotyšsko a Turnov a Trutnov. Už jsem se snažila si na to vymyslet různé pomůcky,ale marně, za chvíli je to popletené zase jako předtím.

    OdpovědětVymazat
  10. Jak vás tu tak čtu, musím přispět se svou troškou z jiného kraje - já zas objevila české vesnice v Rumunsku - Banát, a hleděla na ně, jako bych o nich v životě neslyšela..

    OdpovědětVymazat
  11. Sabe,zvláštní náhoda, já zrovna dnes odmítla účast na cestě do Banátu, i když by mě to nic nestálo, jen týden času, který právě, bohužel, nemám. Docela mě to mrzí.

    OdpovědětVymazat
  12. Mno mně se taky občas pletla Litva a Lotyšsko, ale po jisté několikatýdenní \"interakci\" s jednou Litevkou, která mi to rychle a razantně vysvětlila jsem se v tomto ohledu posunul na další level a teď mi dělá problém jen rozeznat litevštinu a lotyšštinu. :)

    OdpovědětVymazat
  13. sunfreedom,\"učení\" tohoto typu je nejúčinější a obvykle i nejtrvalejší :-)))

    OdpovědětVymazat
  14. Ad 11, Báro,škoda.. ale dopadla bych podobně - s tím časem.. třeba jednou..

    OdpovědětVymazat
  15. Jejda, ptal jsem se na to nedávno Děda nevěda (takto filatelisty), protože mám několik alb nádherných, barvených, občas i velikých známek z různých exotických lokací (Svatý Tomáš a Princův ostrov, dinosauři s razítkem stegosaura), a říkal to, co lojzo. Ale i tak je to pěkné!

    Mně se Lotyšsko a Litva přestaly plést od té doby, co jsem s kocourem na klíně četl antologii lotyšské poesie; a zjistil, že na Litvě mám předky (čímž se vysvětluje má odjakživá náklonnost k litevskému basketbalovému týmu, kterému fandím, i když Sabonis už nehraje). Ale je pravda, že my zvyklí na SSSR a Jugoslávii máme občas na slepé mapě zmatek.

    OdpovědětVymazat
  16. Henry,to je hodně obvyklé, že taťkovi někdo donese album s nějakými známkami a iony jsou jen hezké, ale nijak cenné. V mých očích jim to ale na kráse neubírá!

    Po dovolené se trochu už orientuji i v té Jugoslávii... ale když jsem se začetla do historie jednotlivých území, je to pěkné rodeo!

    OdpovědětVymazat
  17. Báro, tiež ma hodnota zbieraných artefaktov veľmi nezaujíma, zbieram pre potešenie, nie ako investíciu.

    OdpovědětVymazat
  18. Já se k vám připojuju. Má to cenu tak toho papíru, ale neprodal bych je kvůli srdeční hodnotě.

    Na zahraničních známkách s dinosaury je srandovní, že tak 90% je opajcovaných od Buriana.

    OdpovědětVymazat