Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 13. dubna 2010

Firma Matyáš Destruktor -

zemní práce všeho druhu s.r.o.

Začalo to v malém, téměř maličkém rozměru.
Matýskovy bagříky se daly přenášet v tašce, mnohdy i v mé kabelce, byly vždy k dispozici na místech nezměrné nudy, třeba v restauraci, než upečou pstruha.
Přelomovým okamžikem byl náš letní pobyt v penzionu, kde čtyř, možná pětiletý syn pana domácího měl všemožné zemní mechanizmy ve velikosti "pro sebe", v čemž mu tatínek, majitel autodopravy, velmi vydatně pomáhal svými kutilskými počiny. A co neukutil táta, to udělal dědeček, no zkrátka, Destruktor byl u něj naprosto okouzlen, kdyby bylo po jeho, nemuseli jsme jezdit ani na žádné výlety po okolí, stačila by ta dvě pískoviště na dvoře. Správný chlap si totiž na jednom pískovišti nepohraje. Musí mít ještě druhé místo, kam vozí to, co nabagruje a naloží, protože jinak by celá jeho vážná práce ztrácela úplně smysl. 
Destruktor velký chlapečkův traktor neušlápl, tak ho jeho nový kamarád obětavě tlačil po dvoře a mrňous hýkal blahem. Zapomínal mluvit normálně, vše co nám chtěl sdělit, na nás samým vzrušením křičel, zkrátka, byl tak nadšený, že to nešlo ignorovat při úvahách, co bude ten rok pod stromečkem.
Ano, Ježíšek donesl krásný zelený traktor, ale díky dlouhé zimě si s ním malý trochu pohrál jen doma, kde se neměl ani jak otočit, skoro zlomil připojení k vlečce, takže mu musel být jedné temné hluboké noci traktůrek odebrán, aby to ráno vypadalo, jakože se ta věc zelená nenávratně ztratila. Sešel z očí, sešel z mysli a když byl opět před pár dny vytažen z prádelny, radost byl nelíčená.

$$OBR439039$$

Jenže pak jsme potkali v jednom obchodě BAGR. Mašinu velikou a opravdickou, krásnou, láska na první pohled. Destruktor si pohrál, ale pak jsme museli i trochu nakupovat, což si nechal vysvětlit (je to s ním v tomnhle ohledu stále lepší a lepší). Jenže tím to neskončilo. Mlel o bagru páté přes deváté, celý následující den a pak další a další, až jsem to nevydržela a šla ho koupit. V hodině dvanácté, byla tam už jen jedna krabice a ten vystavený. Podobně to bylo i s traktorem na vánoce v Makru. 
A od té doby neustále bagrujeme. V permanenci jsou i dvě velké tatry a hlavně "náložka".
Tímto specifickým slovem si označil Destruktor toho, kdo mu nakládá písek do bagrovací lžíce, protože kloub bagru je tak nešťastně zpřevodovaný, že v podstatě sám nic moc nenabere. Ideální je tedy jeden helfr - náložka, který pomáhá plnit a musí fofrem, aby nebyl šéfem bagru plísněn za pomalou a roztěkanou práci. Což se mi například stalo, když jsem mezi nakládáním chtěla bláhově popíjet na jarním sluníčku kávu.  
 
Nejlepší náložka je chůvák, tedy chtěla jsem napsat, manžel od chůvy, protože on je starý praktik, donesl si zednickou lžíci a s ní jde nakládání jako na provázku, kam se hrabe matka s lopatičkou. Byl tedy pasován Destruktorem na "starou náložku"  a celý víkend se zahradou neslo: "Tak dělej, stará náložko," jenže stará náložka nemohla smíchy udržet lžíci ...

$$OBR439040$$

A takhle to vypadá, když jeden celý den bagruje a bagruje a bagruje, že pak usne v autě cestou ze stavby, že si ani nezvládne svléknout montérky a i boty mu musí sundat maminka.

$$OBR439041$$

A jak to vypadá u mě v autě? Kufr je plný. Kolo, motorka Norka, bagr, menší tatra. Když musím nakoupit, potraviny se vejdou už jen na zadní sedadlo, pokud jedeme sami. Pokud jede ještě někdo s námi, žádný nákup.
Další auto bude kombi, to už je teď jasné!

29 komentářů:

  1. Neunáhli se, brzy si vystačí s noťasem a ifounem, a to tolik místa v autě nezabere:-))
    Jinak mi to připomnělo naše loňské stěhování pískoviště:-))

    OdpovědětVymazat
  2. No jo,asi máš pravdu, Mod. Všechny moje starší spřátelené děti zbožňují mého ifouna, protože mám nataháno kopec her :-), že jim i sama občas podléhám.

    OdpovědětVymazat
  3. Strašně to letí:-(ˇ, teď mi říkala do founu Adéla, že Adámkovi už vypad zub, a přitom je to \" pár dní\" co ještě žádný neměl!

    OdpovědětVymazat
  4. \"stará náložka\" mě moc pobavila :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mod,o zubech mi ani nemluv, až budou padat Destruktorovi, aby náhodou nepadaly i mně :-)))

    Dewberry, pobavilo nás to všechny, podezřívám starou náložku, aby si tak nenechal říkat i v práci!

    OdpovědětVymazat
  6. mám dotaz na ten šlapací traktor. Mám kluka, v létě mu budou 3 roky, jezdí na odrážedle bez šlapek, na léto chystám zkusit kolo se šlapkami. Šlapací traktor by se mu určitě líbil, ale mám strach jestli to není trochu krok zpátky vůči opravdovému kolu. co myslíš ? lze je kombinovat dohromady ? mám obavu že bude preferovat traktor a kolo upadne v zapomění... :-(

    OdpovědětVymazat
  7. Dalimile,Destruktorovi budou 3 roky v čevenci. Tenhle traktor zatím ušlápne s dopomocí nebo jede sám, když je to alespoň trošku z kopce. Momentálně jsme začali trénovat koloběžku jen se dvěma kolečky, úmyslně jsem nechtěla ten model, co má dvě kolečka vpředu. Má odrážedlo zase opět jen se dvěma kolečky a na něm se viditelně zlepšuje každou jízdu, je to skvělá průprava na klasické kolo. To dostane asi příští rok na jaře. Traktor je jiná disciplína, myslím, že se to neovlivňuje, baví ho oboje.

    OdpovědětVymazat
  8. mne takébaví traktor i kolo, a to už mi 3 byly před ... ééé ... skoro před půlstoletím ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Nám se ani jedno ze 3 dětí nerozšlapalo ani na trojkolce:-/

    OdpovědětVymazat
  10. Báro,ja sice tohle období už mám za sebou, ale dobře si pamatuji jak se u nás bagrovala na koberci vřetena z extra tvrdé pšenice.Pak jsem náložku zapekla v troubě a bylo...

    OdpovědětVymazat
  11. Báro, máš ty ale šťastie, že máš chůváka. Inak by sa ľahko mohlo stať, že \"stará náložka\" by si bola ty!

    OdpovědětVymazat
  12. tyhle sklony začíná můj junior také projevovat. Zrovna budujeme pískoviště. Až muži řeknu, že potřebujeme dvě, tak mě zabije ! :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Gombo,to je prima, alespoň teď vím, že je naděje, že ty hračky pěkně dlouho využije :-)

    Dito, skvělý nápad, prý má pršet i přes víkend, možná dojde i na vřetena nebo ještě lépe, na takové ty malé roury :-D

    Mod, ale na kole jim to jde, ne?

    lojzo, já s ním mám štěstí ještě ze spousty jiných důvodů. Ale stará náložka budu klidně, to mi žíly nerve!

    Terrynko, když to budeš vhodně prezentovat, možná si bude choť nakonec i myslet, že to napadlo jeho ;-)

    OdpovědětVymazat
  14. Bárojen Matesovi, Adámek by to kolo nejradši zadupal do země:-)))

    OdpovědětVymazat
  15. Jé! Máme podobné hrabadlo, ale kovové. Měli bychom ho vzít někdy na pláž (pískoviště u domu nemaje ani jedno), ať si taky pěkně nahrabem. Jen aby pak ze mně nebyla stará záložka! ;o)))

    OdpovědětVymazat
  16. Mod,já jsem zvěědavá, jak to bude u nás, on je mrňousek na sebe takový pan opatrný.

    Oby, kovové? Tak to už je opravdický stroj! My teď řešíme, zda ho vezmeme k moři, ale asi ne, to už bychom si sebou asi nic jiného nemohli vzít.

    OdpovědětVymazat
  17. [13] Baru,ono už i to současné je budováno stylem \"imputovat muži myšlenku, že pískoviště pro prcka je jeho výborný nápad\" :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Báro: \"...zda ho vezmeme k moři\" - pamätám sa, ako sme zobrali prvýkrát k moru synovca, keď mal štyri roky. More ho nijako zvlášť nezaujalo, ale keď uvidel to množstvo piesku, ani nedýchal!

    OdpovědětVymazat
  19. Báro: \"...zda ho vezmeme k moři\" Destruktora? Nebrať!!! ;-)

    OdpovědětVymazat
  20. Terrynko,to druhé snad ani nemusí být regulérní pískoviště, ale není možné zakazovat dítěti s tatrou a bagrem, aby si něco někam vozilo na druhou hromadu a zase zpět. To je lepší mu to vůbec nedávat, protože pak je křik na obou stranách, vím o čem mluvím...

    Lojzo, mě u moře nejvíc baví písek taky a zdaleka už nemám 4 roky :-)
    Řeč byla samozřejmě o bagru, Destruktor jede každopádně, už jsem významně pokročila a mám ho zapsaného v pase... né, jak do toho Rakouska loni :-D

    OdpovědětVymazat
  21. Baru neboj,v těchto věcech má Pižla ruku volnou :-) Zatrhávám mu akorát hrátky s věcmi, které ho citelně ohrožují na zdraví a životě a nás výrazně na majetku, jinak ať si dělá co chce :-) Přeskladňování čehokoliv kamkoliv je jeho nejmilejší zábava, s pískem / štěrkem kór, takže to mu nikdo zakazovat nebude :)

    OdpovědětVymazat
  22. A ja holcicce nadavam,ze ma rada ty malinkaty poniky,vsechny se nam vejdou do jednoho batuzku :)).
    Chtelo by to obrovske auto s obrovskym kufrem :).Bagr je bozi!!!! To by me bavilo,si s nim hrat na piskovisti.Placani babovek,to je moje.Tak vykazuju daleko vetsi kreativitu,nez u sporaku :-)).

    OdpovědětVymazat
  23. Když jsem byl malej, stačil mi angličák do kapsy... sem si s nim mohl jezdit po sedačce a tak... Víš?

    OdpovědětVymazat
  24. To je krásný článek! Stará náložka má v sobě až steinbeckovský nádech něčeho krásného. Hned bych se přidal! Teď mě napadá, že bagr - hračku jsem si naposledy koupil cestou z maturity, nabírá se s ním fajn. Právě kdyžs psala tenhle článek, byl jsem přes silnici v nákupním centru, vyfotit ti tamní bagr, a měl jsem štěstí, dítě nechalo lžíci nahoře! Tak jsem ji slavnostně spustil dolů.

    Příště můžeš Destruktorovi koupit toto: http://www.liebherr.com...82!8607-0

    OdpovědětVymazat
  25. Když tak koukám,jak si kluk oblíbil ty stavební stroje, říkám si, jestli by se mu nemělo začít říkat spíš Konstruktor:-)

    OdpovědětVymazat
  26. Terrynko,já to vzpomněla proto, že u nás bylo \"roztahování\" písku po dvoře klasifikováno jako moje neschopnost udržet dítě při hře na jednom místě...
    škoda slov.

    Galahade, na angličáky jistě ještě dojde. Destkuktor / Konstruktor je takové veknovní venkovské dítě. Uvidíme, kam se to vrtne dále :-)

    OdpovědětVymazat
  27. hahaha :) tak svojho času som mala mailové meno staraponožka. ale stará náložka, no to je úplne úchvatné! :-)))

    OdpovědětVymazat
  28. mám kamaráta, ktorý má tiež zelený traktor. síce je o \"trošku\" starší, ako tvoje mláďatko, ale tiež sa pri ňom tak blažene usmieva :-) nojo, chlapci ;-)

    OdpovědětVymazat
  29. inak, štýl vyjadrovania sa tvojho synka je pôvabný. najviac sa mi páčilo: ven pudu, byl jsem ;-)

    OdpovědětVymazat