Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 4. srpna 2010

Míííííš!

Nepříjemná invaze

Jeden z mých oblíbených  prostorů v domě, který již za dva měsíce definitivně opustím, je veliká špajzka. Kdysi o ní jedna moje známá při prohlídce domu prohlásila, že by z ní hned udělala dětský pokojíček. Inu, byla z paneláku :-)
Ta báječná místnost vznikla v podstatě "omylem", protože při kreslení plánů si nikdo nevšiml, že hranice se sousedem je natolik šikmá, že z původně rovné nudle spižírny se stane směrem do zahrady víceúčelový veleprostor. Za tuhle chybu v plánech, kterou objevili až zedníci, jsem byla vždycky vděčná, protože se mi tam vešel i mandl, pohodlně se do velkých pytlů třídil odpad a nemusela jsem si lámat hlavu, jestli si koupím kuchyňského pomocníka takového nebo onakého, protože všechny bylo vždycky kam umístit.
A hlavně!
Bylo to jediné místo, kde jsem si mohla vymalovat jak jsem chtěla, dát na zdi obrázky nebo si to tam uspořádat podle svého, což v ostatních prostorách domu nešlo, možná tak ještě v prádelně...¨
Zbytek domu je nedotknutelný skanzen.
Ale to sem nepatří.

Co sem ovšem patří, je pár obrázků z posledního malování, kdy jsem si na zdi namalovala veselé kopretinky, staré dózy na potraviny vyměnila za nové barevné a dva dny strávila tím, abych měla vše účelně srovnané, pěkně po ruce.
Na poslední fotce si dovoluji upozornit vpravo nahoře na modrý Košíček Mlsáček, o kterém bude ještě za chvíli řeč.

$$OBR447519$$

$$OBR447520$$

$$OBR447521$$

$$OBR447522$$

Občas mi přijde do špajzky nějaký malinký škodič, který je okouzlen barevností a různorodostí všelijakých sáčků a krabiček.

$$OBR447523$$

Kromě něj mi za celé roky špajzku napadli jen sem tam potravinoví moli, když jsem si něco infikovaného donesla z obchodu, ale s nimi se dalo vždycky vypořádat.
Katasrofu našla Alex včera.
Zdálo se mi tak dva dny, že mi tam něco nevoní, ale v těch horkách jsem to připsala na vrub nějakému přechodnému jevu a hlavně jsem neměla čas to hlouběji řešit.
"Mami, chceš jobovku?" zeptala se Alex včera navečer.
No, co na to odpovědět, že?
Na odpověď, že nechci, jsem se to stejně dozvěděla.
"Ve špajzu je myš a je tam po ní pěkná spoušť."

A do pytle!

A mrcha vybíravá si tedy dopřávala. Do koše letěly velké pytlíky s müsli, s biootrubami, nakousala všechno, co mohla, její bobky byly kam jsme se podívaly... no FUJ!
Zocelena pravidelným podzimním bojem s myškami, co se na zimu stahují do domu, ovšem vždy do sklepa, nachystala jsem oříšky i tvrdý sýr, aby to mohl pán domu dát do pastiček a uvidíme, zda sklapne, já osobně si myslím, že už tam zase není, ale jistota je jistota.

A Košíček Mlsáček? No ten to přežil bez úhony! Ty největší dobroty mrcha myšovitá nenašla, takže doporučuji:
Košíček Mlsáček do každé rodiny.

18 komentářů:

  1. Jeje to je hloupá myš:-)) já musím mít všechno v krabicích s víky i v kuchyni, Misáček mám zelený a v něm pytlíky s kořením, je jich tam tolik, že se do něj myš nevejde:-)
    Jinak jo, špajzka je grandiózní, takovou už asi nikdy mít nebudeš, ale nakonec, k čemu taková špajzka, když v obchodech mají všechno každý den:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mod,svatá pravda. Stále častěji se přistihuji, že začínám uvažovat jako Diogénes :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ježyš!!!To jsou ovšem škody. :-( Spíž bude menší, snad nás Destruktorek nespapá pokud nebudeme schopni doplňovat zásoby dostatečně rychle. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Mikine,dost mě ty drahé nakousané potraviny mrzely. Francouzská okna jsou v podstatě pozvánka pro myši, takže bacha! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. StručněNemám Mlsáček, mám Mikeše /100 %/ a někde jsem četl, že sice rozkoušou vše, ale mléčné výrobky nežerou. Nevím, protože je Mikeš sežere vždy dřív.

    Jak si zvykneš na velikou špajzku, počítej s ní i do projektu!! My to v novém baráku podcenili.

    OdpovědětVymazat
  6. tyhle myši žerou bio?syn jezdí s partou do takové zbořeniny, co dávají dohromady, a občas tam někdo nechá nějaké přebytky, které do příštího pobytu objeví myši... ale jediné, čeho si prý nevšímají, jsou biosušenky :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Známá má v hospodě myš, která obchází úspěšně pasti, je zvyklá na otrávené zrní a když si otevře chipsy nebo tatranku, tak si to nejprve celé sní, než načne nové. Sedíš v hospodě a najednou po regále mezi chipsama projde myš, většina lidí ale dělá, že ji nevidí, asi aby se nemyslelo, že moc chlastaj:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Hm tak přesně takový Mlsáček je v kuchyni dcery. Byl natolik vysoko, že i dospělým dělalo potíž tam dosáhnout. Poté co jsem viděla jak pětileté dítě šplhá po různých poličkách a otevřených dvířkách kamsi ke stropu, jímala mne hrůza. Mlsáček přemístili, ale je stejně skoro prázdný, tedy od druhého dne po naplnění.

    OdpovědětVymazat
  9. Buteo,mám psa, tak bych očekávala, že alespoň blafne, když má přímo před čumákem takového vetřelce. Ale... je to ÚTP. Úplně tupý pes!
    Špajzka nějaká v projektu je, ale takhle velkou ji nechci, to akorát svádí k nepořádku.

    Alenec, to je dobrý! Téhle myšce bio nevadilo. Ledaže by to byl jen nějaký obchodní trik a BIO to vůbec nebylo :-)

    Mod, hlavně, zda je cvičená a umí se schovat, když přijde kontrola z hygieny :-)))

    Elizo, náš malý zatím o Mlsáček nejeví vůbec zájem, to bych v něm musela mít uherák, aby kvůli tomu zvedl oči :-). On je na jídlo docela flegma.
    U nás se o obsah košíčku moc nepereme, s Alex spíš občas svedeme boj o nějaký dobrý jogurt, tam ujíždíme obě.

    OdpovědětVymazat
  10. Báro, tak s tou myší se mi vybavilo, jak jsme měli před vchodem asi před týdnem či dvěmi chcíplou myš - a dcera z ní byla úplně unesena. Dodnes, ať jdeme ven nebo domů, tu její (již značně vyschlou mrtvolku) kontroluje se slovy \"ještě se podívám na myšičku\" ... :-)

    Ale špajzka teda úchvatná! :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Jejdamane, Baro,kdyz tohle je spazl, jak veliky jsou potom v tom baraku pokoje?! ;o)))

    OdpovědětVymazat
  12. tak takovou špajzku bych nechtěl ... bych se tam jistojistě ztratil ;-)))

    OdpovědětVymazat
  13. Nominku,v mých nejstarších vzpomínkách zase figuruje sledování mrtvolky krtka. Mamka dokonce přísahala, že jsem chvilku i nosila toho bývalého krtka v kyblíčku, než mi v tom násilím zabránila :-).

    Špajzka dobrý, ale je to zase jen další cimra na úklid.

    Oby, kdysi mi pokoje připadaly veliké, ale kam se to hrabe na dnešní trend obýváků přes celé přízemí domu...

    Gombo, to je v pohodě. U marmelád zahneš doleva, dojdeš k mandlu, tam opět doleva a to tě už vyvede k východu :-)))

    OdpovědětVymazat
  14. Ali,ten odkaz mě pobavil! Díky! Hlavně ta představa protestujících ochránců přírody. :-DDD

    OdpovědětVymazat
  15. Naše pesy Báro na myši taky žádným způsobem nereagují, asi je považují rovněž za zvířata domácí:-)

    OdpovědětVymazat
  16. Vyladěné to máš hezky. Trochu mě ale překvapilo, že se tam ještě s věcma tak hraješ, já už bych třídila věci a chystala kufry ;-)

    OdpovědětVymazat
  17. Mod,předtím jsme měli krátce jezevčíka (zděděného po babičce) a ten by se umlátil, kdyby mu v rajónu proběhla myš. Proto mě překvapí když se náš ÚTP ani nehne.

    Bosorko, věci třídím, kufry chystám, tahle fotka je staršího data.

    OdpovědětVymazat